Veckobrev

Vecka 22

Hej på er!

Näst sista veckobrevet för det här läsåret!

Dagarna är verkligen fulla av olika aktiviteter de här sista veckorna. Vi har hunnit med biblioteksbesök, utflykt till Örebro och olympiad på skolan! Tur att vädret har varit på vår sida!

Utflykten i tisdags var en heldag. Vi gick direkt till Örebro slott efter att vi anlänt. Där fick vi en guidad visning runt i olika rum och vrår på slottet. Vi fick också besöka fängelsehålan! Sedan fikade vi i parken bredvid. Efter det gick vi till Stadsparken och där var det lek och fika i solskenet! De som ville fick också köpa glass. Det var en härlig dag tillsammans! Solen sken men det var lagom varmt!

Ett par elevgrupper ur 3:orna fick i onsdags träffa Susanne Strand (fd Bengtsson-hon är från Hallsberg) Hon jobbar med de nationella proven i matematik för årskurs 3 och 6. Hon var hos oss för att prova ut kommande uppgifter till de nationella proven. Den här gången var det den muntliga uppgiften Susanne genomförde med några av våra treor.

I torsdags var det den årliga Olympiaden som 5:orna håller i. Vi gick runt till 10 olika stationer där man fick tävla i bl a straffläggning, basket och stafett.

I fredags hade vi förhör eller prov på bronsåldern och järnåldern. Hur det gick på båda proven vi har genomfört påverkar omdömet i historia. Vi kommer att skriva alla omdömen i historia nästa vecka.

Vi påminner om sommarlånet av böcker alla har gjort den här veckan. Vi har också skickat hem lappar för att delta i Läsugglan. Vi hoppas att alla läser hemma i sommar så de är redo för de lite högre läskraven som väntar i årskurs 4.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 23:

 • Måndag: Läxinlämning. Elevråd 8:30. Miljöråd 10:00.
 • Tisdag: Musik.
 • Onsdag: Idrott, ta med idrottskläder och duschhandduk.
 • Torsdag: Sveriges nationaldag-lovdag
 • Fredag: Lovdag

 

 

Vecka 21

Hejsan!

Nu har vi verkligen fått sommarväder med sol och blå himmel. Så fantastiskt! Det märks att sommarlovet är inom räckhåll!

Den här veckan startade med att det var den efterlängtade fotbollsturneringen. Våra treor blev indelade i olika lag tillsammans med skolans fyror. De spelade hela förmiddagen och kom rödrosiga och glada tillbaka till klassrummen. De som inte var med och spelade fotboll jobbade i klassrummet. På idrotten körde treorna b la brännboll denna vecka.

Just nu gör vi klart så mycket vi kan. Vi försöker att få till det sista i våra arbetsböcker, arbetsblad och att göra klart uppdrag som har skickats ut med olika appar. Vi har dock även hunnit med att jobba klart om järnåldern och haft prov på istiden och stenåldern. Vi har även avslutat arbetet om fjärilars liv och haft tabellförhör. Veckans tio ord som vi har jobbat med handlade om att man kan ha hjälp av att tänka på vilket ord som det ord man ska skriva är släkt med, ex snabb och snabbt. Dessutom har våra elever skrivit en berättelse med temat sommar något som de flesta tyckte att var mycket roligt.

Klassresa: På tisdag den 28 maj kommer vi att åka på en klassresa till Örebro. Vi åker med tåget kl.8:24 så denna dag startar vi kl.7:45 för att hinna med tåget. Det är jätteviktigt att komma i tid! Vi kan inte invänta om någon inte är där. Vi kommer att gå en guidad tur på slottet och så kommer vi även att gå till stadsträdgården och vara där. Vi kommer att få med en ostsmörgås från skolan, en frukt och en festis till varje elev men det behövs lite egenmedtagen matsäck också (Inget godis, snacks eller läsk). Dessutom får man ta med sig 40 kr, om man vill, till att köpa sig en glass. Eftersom vi kommer att vara ute stora delar av dagen så behövs det kläder efter väder och kanske även något att sitta på. Vi tar sedan tåget hem och är i Hallsberg kl.13:50 och sedan ska vi gå tillbaka till skolan och det tar mer än 10 minuter så vi blir nog ca en kvart sena tillbaka. Om någon vill hämta sitt barn vid perrongen så är det ok om ni berättar det för oss innan och att ni finns på plats när tåget kommer.

Något roligt: I morgon lördag, 25 maj, är det en gratis Barn- och ungdomsfestival på Spontan kl.13-16. Läs mer om detta i ett blogginlägg.

Spännande: Åtta elever ur trean, fyra ur varje klass, kommer att få hjälpa till att testa ut en kommande gruppuppgift till de nationella proven i matematik. Det kommer en kvinna till oss på onsdag som heter Susanne och genomför dessa prov med några av våra elever.

Inför fyran: Våra elever har fått inbjudan att komma och besöka barn- och ungdomsgårdarna Romben och Kuben. Lappar har skickats med hem och de finns även utlagda på vår blogg.

 

Detta händer vecka 22:

Måndag: Läxinlämning och Åsas klass går i väg till det stora biblioteket.

Tisdag: Klassresa till Örebro. OBS: Denna dag måste man vara i skolan senast kl.7:45 för då går vi till tågstationen och vi kommer tillbaka till skolan ca kl.14:15. Kläder efter väder, 40 kr och matsäck är bra att ha.

Onsdag: Idrott endast för 3B, skicka med ombyte och badlakan. Gunillas klass, 3A, går till stora biblioteket.

Torsdag: Olympiad, skicka med en vattenflaska

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Prov på bronsåldern och järnåldern.

 

 

Somriga hälsningar!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 20

Hej på er!

Då är vi redan inne i mitten av maj! De här sista veckorna brukar gå väldigt fort. Det är mycket roligt som händer också. Vi kan redan nu berätta att tisdagen den 28 maj kommer treorna att åka på en liten klassresa till Örebro. Vi kommer bl a att gå en guidad tur på Örebro slott. Mer information kommer senare. Den 27 maj ska 3B gå till Hallsbergs bibliotek för att låna böcker till sommarläsningen. Den 29 maj är det 3A:s tur att besöka biblioteket.

Den här veckan har vi börjat att lära oss om järnåldern. Den började ca 500 f.Kr. och slutade 1000 e.Kr. Klimatet blev kallare och man var tvungen att bygga husen lite varmare. Vi har lärt oss hur man plockade upp järnmalm ur sjöar och vattendrag och om det nya yrket: smed.

På engelskan har vi bl a övat när man säger am, is och are. Vi har också övat på fjärilens fyra stadier på engelska: egg, caterpillar, pupa (chrysalis) och butterfly.

Vi har också gjort en liten snurra som visar fjärilens olika stadier, från ägg till färdig fjäril.

I onsdags i strålande solsken genomfördes årets Talangjakt! Vinnare blev Adina i årskurs 6 som sjöng väldigt vackert!

Den här veckan har vi också hunnit med tjej och killfotboll tillsammans med Emma G. Det var matchspel och övning på regler.

Nästa helg (24-26 maj) är det Järnvägen cup i Hallsberg. Vår skola kommer att fyllas av handbollsspelare. Vi kommer att plocka undan i klassrummen på fredagen och bänkar och stolar kommer att flyttas undan. Även kapprummen ska tömmas innan man går hem på fredagen.

Nästa fredag (24 maj) är det prov på istiden och stenåldern. De kommer att ta hem sina böcker för att kunna öva hemma. Det är målen i boken som visar vad det är de ska kunna. Alla elever har skrivit egna anteckningar och gjort bilder som de ska öva på inför provet.

På måndag förmiddag (20 maj) är det en frivillig fotbollsturnering för 3:orna och 4:orna där fokus ska vara Fair play och goda förebilder. Emma G håller i turneringen där man i blandade lag får möta varandra. Man kan ha med sig en vattenflaska. Skor med dobbar är inte tillåtna.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 21:

 • Måndag: Läxinlämning. Fotbollsturnering på förmiddagen för de som vill delta bland 3:or och 4:or.
 • Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, ta med idrottskläder och duschhandduk. Elevråd 8:30.
 • Torsdag: Slöjd
 • Fredag: Idrott, ta med idrottskläder och duschhandduk. Prov på istiden och stenåldern.

 

 

Vecka 19

Hejsan!

Oj, vilken kort vecka! Tre dagar blev det som rusade förbi!

Denna vecka har vi jobbat om det ska vara dubbelteckning med m eller inte i veckans tio ord, på måndag tar vi förhöret.

Vi har jobbat vidare med bronsåldern och lärt oss om de nyheter som människorna fick under denna tid, både vad det gäller kläder och verktyg.

De allra flesta av våra puppor har nu blivit fjärilar och idag släppte vi ut dem inför den stundande långhelgen. Det var lite kallt för dem och de var inte jättesugna på att flyga till en början. Eleverna tyckte så mycket om fjärilarna och hade svårt att gå ifrån dem. Film från detta kommer.

Information: Nästa vecka startar vi våra utvecklingssamtal där vi kommer att bl a titta på hur det gick på de nationella proven. Se till att lappen om vilka tider ni kan komma skickas med till skolan senast på måndag.

Talangjakten: På grund av det kalla och regniga vädret flyttades Talangjakten fram, den skulle ha varit idag egentligen. På måndag tror vi att det kommer att bestämmas ett nytt datum.

Nu är det klart: Ja, nu är det klart att vi, Åsa & Gunilla, kommer att följa med våra elever upp i 4:an. Vi har ju jobbat i alla årskurser från förskoleklassen till 6:an (vi är 1-7 lärare) och på detta vis hoppas vi att övergången till mellanstadiet ska bli mjukare. Vilken vinstlott för oss lärare att få ett år till med era fantastiska barn!

 

Detta händer vecka 20:

Måndag: Läxinlämning och sista dag att lämna in lappen inför utvecklingssamtalen.

Tisdag: Ny läxa delas ut. Det är fritidshemmets dag och de barn som går på fritids slutar kl.13:00 och går till firandet.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Killfotboll med Emma och Åsa.

Fredag: Tjejfotboll med Emma och Åsa. Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Ha en härlig långhelg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 18

Hej på er!

Den här veckan kom våren. Härligt med lite värme och sol!

Vi har jobbat med Bronsåldern och lärt oss hur man smälte tenn och koppar för att få brons. Man använde olika formar för att få till det man behövde av bronset.

Vi har också sett hur fjärilslarverna blivit puppor!

3B vann skolans städtävling och i fredags fick de ta del av vinsten: GLASS!

På engelskan har vi övat på do/does. Vi har också övat klockan med en loop.

Vi har också gjort det sista nationella läsprovet. Vi har en skrivuppgift kvar och lite gruppuppgifter men sedan är vi klara. I slutet av maj kommer vi att börja med  utvecklingssamtal där vi kommer att titta på kunskapsutvecklingen och resultatet från nationella proven. Inbjudan skickas hem i slutet av denna vecka eller i början av nästa vecka.

Vi har fått tillbaka resultatet från proven i matematik. Stocksätterskolan ligger i topp bland treorna i kommunen. Det är vi glada och stolta över.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 19:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut. Generalrepetition för deltagarna i Talangjakten.
 • Onsdag: Ingen idrott. Årets Talangjakt på Stocksätterskolan.
 • Torsdag: Kristi Himmelsfärdsdag-ingen skola.
 • Fredag: Lovdag-ingen skola.

 

Vecka 17

Hej hopp!

Då närmar sig slutet på april och förhoppningsvis även slutet på det kylslagna vädret. Det sägs att värmen kommer nästa vecka och det ser vi fram emot.

Den här veckan har vi gjort nationella prov i svenska, alla prov i matematik är gjorda. Temat för proven är vatten.

Vi har fått fjärilslarver till klasserna då vi nu på NTA:n ska jobba med temat fjärilars liv. Vi kommer att följa larvernas livscykel då de förpuppas och sedan kommer ut som fjärilar. Detta är spännande!

På musiken har våra elever fått lära sig mer om blåsinstrument samt testa att spela på några. Detta har de jobbat med i två veckor. Dessutom har de treor som vill sjunga i kören vid skolavslutningen fått gå på en extraövning.

De ord som eleverna tränat på denna vecka är tj-ljudet som i tjugo, tjusig, tjuv men även ordet kjol.

Veckans pirrigaste: Lottningen till årets Talangjakt släpptes i onsdags. Flera av våra treor blev lottade men det blev även ett gäng som inte blev det och de blev lite besvikna till att börja med. Det var 31 olika bidrag anmälda till Talangjakten och 15 fick plats i showen, 16 kom inte med. De som inte blev lottade brukar erbjudas att visa upp sina bidrag på en rast och det brukar vara mycket uppskattat. Talangjakten är live vid hembygdsgården den 8 maj.

Information: Denna vecka slutade vår skolsköterska Lisa sitt jobb hos oss på Stocksätterskolan. Då Lisa har slutat hos oss kommer under maj månad Karin Svedjebro eller Carin Ahl att vara på Stocksätter och då endast på måndagar. Vår nya skolsköterska Maria gör sin första dag 10 juni.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Läxinlämning.

Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut.

Onsdag: Lovdag, ingen skola.

Torsdag: Slöjd.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Om vädret är bra kommer de att vara ute på idrotten.

 

Ha en riktigt trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 16

Hej på er!

Våren har stannat av lite för tillfället men vi hoppas att det blir lite varmare nästa vecka!

Den här veckan har bara innehållit 3 vanliga skoldagar. Därför har vi bl a inte haft engelska och teknik. Men vi har haft en hel del historia. Vi har fortsatt att lära oss om stenåldern. Den första delen kallas för äldre stenåldern eller jägarstenåldern. Då flyttade människorna efter djuren. När sedan yngre stenåldern eller bondestenåldern tog sin början, blev man mer bofast och skaffade sig också husdjur och började att odla. Vi har också pratat om de två sätten som man fick eld med, eldslagning och eldborrning.

Vi har övat läsning och läsförståelse. Veckans ord handlade om tje-ljudet efter de mjuka vokalerna och då stavar man ofta med k, t ex köpa, kylskåp, kyckling och kiosk.

Som ni säkert har märkt har vi haft inlägg på bloggen som vi inte vi har skrivit. Vi jobbar för att få slut på det.

I torsdags hade vi en heldag tillsammans på Ekehagens forntidsby. Det var en härlig och lärorik dag. Det var kallt och vi passade på att värma oss vid alla eldstäder som fanns runt omkring i byn.

Vi fick lära oss om hur husen såg ut på stenåldern och sedan utvecklades till järnåldern. Våra guider visade oss också olika typer av fällor som man använde sig av för att fånga in de viktiga bytesdjuren under forntiden. Vi fick också göra små spjut och skinnpåsar. Sedan smakade vi soppa och fisk som tillagats i en kokgrop. Det kommer en film om dagen.

Deni och Nour visar upp sina fina skinnpåsar!

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 Detta händer vecka 17:

 • Måndag: Läxinlämning. Elevråd 8:30.
 • Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut. Miljöråd 10:00.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Torsdag: Slöjd. (Elevrådet med bl a Gunilla och Åsa åker till Stockholm. Vikarie i båda klasserna.)
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 15

Hejsan!

Då var det fredag igen! Oj, så fort tiden går! Dagarna har blivit allt ljusare och vitsipporna börjar slå ut i skogen vid Stocksätterskolan, fåglarna kvittrar och våren är verkligen här i full kraft!

Den här veckan har vi tränat extra på läsförståelse i svenskan. Vi har även lärt oss mer om ekorrar och eleverna har skrivit en faktatext om dem.

På SO:n har vi jobbat vidare med istiden. Vi har bl a talat om rullstensåsar, flyttblock, isräfflor, jättegrytor och rundhällar.

Det har även varit tabellförhör denna vecka, det var ju i läxan att träna extra på detta, och det kommer vi att fortsätta med veckorna framöver. Det är superviktigt att kunna multiplikationstabellerna utantill för att hänga med i matten så hjälp era barn att träna in detta. Vi hade en lärare som jobbade på Stocksätterskolan förut och han hade arbetat i många år på Transtenskolan med elever som inte var godkända i matematik. Han sa alltid: ”Det alla elever som får problem med matten har gemensamt är att ingen av dem kan multiplikationstabellen så se till att eleverna lär sig det!” Kan man inte multiplikation så kan man heller inte lära sig division, man får stora problem med två av de fyra räknesätten och det är inte bra. Se till att ditt barn tränar hemma. En sida på internet som ni kan använda er av är multiplikationstabellen.se.

Veckans bästa: Båda klasserna har varit ute och plockat skräp denna vecka. Oj, så mycket vi plockade! Sorgligt att det skräpas ner så mycket men toppen att det finns de som gör en insats för vår miljö och plockar upp skräpet. Det är skolans Miljöråd som uppmuntrat och utmanat alla klasser att gå ut och plocka skräp. De har gjort det till en tävling där bästa skräpplockande klass får ett pris, men det största och bästa priset är ju ändå att vi hjälper djuren och naturen att bli av med skräpet.

Viktigt: På torsdag åker vi till Ekehagens forntidsby. Läs all information om detta i ett speciellt inlägg på vår blogg men viktigt är att veta att bussen går kl.6:45 och eleverna ska vara vid skolan 10 minuter innan. Vi kommer tillbaka ca kl.17:00. Denna dag ska man ta med sig lite matsäck, men inget godis, snacks, choklad, nötter eller läsk. Man får ta med sig max 60 kr i fickpengar denna dag.

Information: Nästa vecka har våra fantastiska 3:or gått 500 dagar i skolan! Detta ska givetvis firas ordentligt. Vi har vår fest nästa fredag, 19 april. Våra elever får ta med sig godis för maximalt 30 kr. OBS: Inga nötter eller choklad får tas med då vi har nötallergiker i 3:an. Man kan ta med egen dryck och det får vara kolsyrad men vi bjuder också på saft. Vi har ingen idrott denna dag.

 

Detta händer vecka 16:

Måndag: Läxinlämning.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Gunilla rättar prov och Emmy vikarierar i 3A. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Vi åker till Ekehagens Fortidsby. OBS: Bussen går från Stocksätterskolan senast 6:45 (man behöver vara där 10 minuter innan avgång). Missar man bussen får man stanna på skolan och ha undervisning med en annan klass. Vi beräknar att vara tillbaka ca 17:00.

Fredag: Ingen idrott för vi har 500-dagarsfest!

 

 

Vårhälsningar!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 14

Hej på er!

Den här veckan kom snön tillbaka! Lite typiskt eftersom vi hade planerat att ha en städvecka på Stocksätterskolan. Men vi försöker att ta den nästa vecka i stället. Det verkar ju som att snön ändå ska försvinna till dess!

Vi har genomfört ett av de sista nationella proven i matematik. Sedan har vi övat läsförståelse med ett gammalt läsprov om ekorren. Vi kommer snart att starta med de svenska nationella proven.

Den här veckan har vi börjat att jobba med istiden. Vi har lärt oss om den senaste istiden här uppe i Norden. Isen kunde som tjockast vara 3 km. Vi har också pratat om vad som hände när isen började att smälta och hur växter och djur spred sig efter isens smältning.

Nästa vecka firar våra muslimska elever Eid. Om någon ska vara ledig, måste man lämna in en ledighetsansökan i god tid innan.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 15:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut. Städdag för 3A.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Städdag för 3B. Gunilla rättar Nationella prov.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Måltidsråd 8:40.

 

 

Vecka 12

Hej alla föräldrar!

Då har vi kommit fram till påsklovet och det är dags för lite ledighet från skolan. Vi hoppas att det kommer att bli en härlig vårvecka med sol och lite mer värme då vi kan ladda batterierna.

Vi har fortsatt med att göra de nationella proven i matematik. Vi är inte klara med dem ännu så vi fortsätter efter lovet.

Den här veckan har vi Rockat Sockor och talat om att alla människor är lika mycket värda trots våra olikheter. Vi har även talat om vad Downs Syndrom är och sett några filmer om några som har det. Alla elever har fått skriva något fint om varje kompis i klassen på ett papper, det blev mycket uppskattat.

Vi har talat om att det är Eart Hour på lördag och om vad det står för. Vi uppmuntrar er alla att släcka ner era lampor på lördag mellan kl. 20:30-21:30 så att ni är med i denna världens största miljömanifestation och visar för de som styr i denna värld att vi tycker att vi ska vara rädda om vår planet och om människorna och djuren som bor på den.

I går var det Öppet hus på skolan och det var många som kom och besökte skolan. Alla klasser visade upp vad de jobbar med och man kunde dessutom gå på konserter, gå tipspromenader och köpa fika. Det blev en mycket trevlig kväll! Tack alla som kom och besökte vår skola!

Information: Gunilla kommer att vara borta några onsdagar för att rätta de nationella proven i matematik (3/3, 10/3 samt 17/3). Hon kommer inte att rätta våra prov från Stocksätterskolan men prov som kommer från andra skolor i kommunen. Vid dessa tillfällen kommer Emmy att vikariera i klassen. Emmy är vår lärarstudent som har gjort två av sina praktikperioder hos oss. Idag gör hon sin sista dag och till sommaren är hon färdigutbildad lärare. Tack för dina veckor hos oss fina Emmy!

 

Detta händer vecka 13:

PÅSKLOV!

 

Detta händer vecka 14:

Måndag: Lovdag

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Gunilla rättar prov och Emmy vikarierar i 3A. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Slöjd.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Glad Påsk!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 11

Hej på er!

Denna vecka har både erbjudit snö och regn! Våren är verkligen omväxlande! Vi har sagt att från och med nu väljer man själv om man vill ha utebyxor på sig.

Vi har fortfarande mycket fokus på matematik. Den här veckan har vi genomfört 2 matteprov. Just nu övar vi mycket på klockan, talsorter och volym.

Nästa vecka delar vi inte ut någon nu läxa. Däremot kommer vi att låna böcker så att alla kan läsa på lovet. Läsningen på lovet blir en form av läxa eller uppgift.

Från förra gången när vi gick till Hallsbergs bibliotek och lånade böcker!

På engelskan tränar vi på när det heter ”There is” och ”There are”. Vi har också börjat att öva på prepositioner. På engelskabloggen finns det filmer där man kan öva både grammatik och ordförståelse hemma.

I tekniken har eleverna fortsatt att klippa ihop sina filmer i Imovie. Nästa vecka är det både Rocka sockorna och Earth hour så vi kommer att jobba en del med alla människors rätt att vara olika och miljöfrågor.

Glöm inte att eleverna har påsklov vecka 13. Sedan påminner vi om Öppet hus på torsdag mellan 17:30-19.

Nästa vecka delar vi ut inbjudan till simskola till de elever som behöver öva mer simning.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 12:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Musik.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Torsdag: Slöjd. Vi firar Rocka sockorna-alla människors lika värde. Öppet hus på Stocksätterskolan mellan 17:30-19.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Lördag 23/3 Earth hour 20:30-21:30

 

Vecka 10

Hejsan!

Just nu skiner solen utanför klassrumsfönstret och det väcker vårkänslorna till liv. Det är fortfarande kallt på morgnarna så vi behåller överdragsbyxorna på än. Många av våra elever leker i skogen och där är det väldigt blött. Vårt motto är dessutom att vi svettas in våren, d v s vi tar inte av oss vinterkläderna för fort.

Nu jobbar vi för fullt med att slipa formen inför de nationella proven som börjar nästa vecka. Först kommer matteproven så vi fokuserar på det just nu. Vi har bl a tränat på att räkna med tid och vi har jobbat med area i på mattelektionerna. Dessutom har vi gjort ett gammalt nationellt prov i matematik. Våra elever har fått göra en självbedöming hur de känner sig när de t ex ska visa med en skriftlig räknemetod hur de räknar eller när de ska lösa ett matteproblem. De har fått fylla i om de känner sig säkra, ganska säkra eller osäkra på dessa, och liknande, situationer inom matten. Vi har dessutom vikt några nya tredimensionella geometriska kroppar, kub och kon. Vi har också tränat på att räkna med en miniräknare.

På tekniken har arbetet med att färdigställa elevernas egna filmer i iMovie fortsatt och på engelskan har de övat på när man säger ”there is” och ”there are”. På idrotten spelades det olika bollsporter, på textilslöjden jobbar de med arbeten med påsktema och på träslöjden görs det luffarschack.

Nu är det dags! Ja, nästa vecka kommer vi att börja med de nationella proven och vi börjar med matematik. Matten kommer vi att genomföra vecka 11 – 15 och därefter följer svenskan fram till vecka 20. Tänk på att det är viktigt att era barn får de bästa förutsättningarna; att de lägger sig i tid, att de äter frukost innan skolan (om de inte äter på fritids förstås) och att ni inte håller dem hemma för enklare saker utan endast om de är riktigt sjuka (t ex har feber eller kräks). Detta gäller ju förstås alla skoldagar men en liten påminnelse om vikten av detta.

Öppet hus: Torsdagen den 21 mars har vi Öppet Hus på skolan kl.17:30 – 19:00. Boka in detta datum! Ni kommer då att få gå runt på skolan och se vad alla klasser jobbar med. Det blir säkert en riktigt trevlig kväll.

Två viktiga dagar: Redan nu kan vi nämna att samma dag som vi har vårt Öppet Hus, 21/3, är det Rocka Sockorna. Den dagen tar vi på oss två olikfärgade strumpor för att visa att vi tycker att vi gillar att alla människor är olika. Samma vecka på lördagen den 23/3 är det Earth Hour då vi deltar i världens största miljömanifestation genom att släcka lamporna i en timme mellan kl.20:30 – 21:30.

 

Detta händer vecka 11:

Måndag: Läxinlämning

Tisdag: Ny läxa delas ut. Måltidsrådet träffas.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Slöjd.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 9

Hej på er!

Nu är lovet över och eleverna är tillbaka i skolan! Det var lite trötta ansikten i måndags såklart men alla har jobbade på bra ändå. Vi har haft en bra första vecka och hunnit med mycket. Det har också varit både elevråd och miljöråd.

Vi fortsätter med utebyxor på rasterna då det fortfarande är lite kallt och blött ute.

Här är grejer som man kan få tillverka på syslöjden! Max, Ali, Leos och Daniela visar upp sina alster!

 

Vi har mycket fokus på matematik nu veckorna fram till nationella proven. Det är mycket som ska repeteras och övas extra på. Det märker ni i läxan också då vi har valt att tillfälligt ta bort engelska-läxan och i stället lagt till en matematik-läxa. Den här veckan övar vi på omkrets och area. Vi repeterar också klockan och uppställningar.

På engelskan har vi lästränat och repeterat ändelser man lägger till på substantiven i plural. Vi har också sett ett avsnitt av ”Talk like a pro”.

På tekniklektionen har vi fortsatt att fixa till filmerna i Imovie med lite olika specialeffekter.

På musiken nästa vecka är det förhör på trumsetets alla delar. De har fått ett papper av Edvina att öva på.

 

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 10:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Musik. Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

 

Vecka 7

Hejsan!

Då var vi framme vid sportlovet! Oj, vad fort tiden går! Det är ju fantastiskt att vi har snö lagom till lovet. Vi hoppas att alla våra elever får vara ute mycket och leka under veckan som kommer och att de även får läsa hemma varje dag. Vi har lånat böcker på skolans bibliotek så att alla har något att läsa i där hemma.

Den här veckan har vi haft läsvecka. Det har varit jättemysigt då det har byggts kojor i klassrummen av de medhavda filtarna och sedan har eleverna suttit där inne och läst för sina gosedjur. Eleverna har både läst böcker och på lärplattorna. Våra treor har även läst för sina fadderban under veckan. Det var mycket uppskattat! I korridoren har eleverna fått sätta upp ett hjärta för varje läst bok, ibland om boken var tunn har de fått läsa fler för att tjäna ihop till ett hjärta. Hjärtgirlangen ringlar sig fram på korridorsväggen och det har varit roligt att se den växa fram under veckan. Vi har även haft högläsning, skrivit bokrecensioner, skrivit om en författare och vi avslutade veckan med en utklädningsdag.

Mycket tid har gått åt till läsning men vi har även hunnit med att jobba med matte. Vi har jobbat med geometriska former, både tvådimensionella och tredimensionella.

I tisdags hade våra treor ett musikprov.

Onsdagen var en höjdardag! Först skridskoåkning i Ishallen och sedan firade vi Alla hjärtans dag med kramrutor, lunchkonsert med skolans elever mm.

Kom ihåg! På söndag är det den sista dagen att svara på föräldraenkäten på internet. In och gör den om ni inte redan har fyllt i den. Era åsikter är viktiga! Tack för er medverkan!

Disco! Ikväll, fredag den 16 februari, fixar skolans 6:or med disco i gympasalen. Det är kl.

 

Detta händer vecka 8:

SPORTLOV!

 

Detta händer vecka 9:

Måndag:

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Slöjd.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Ha en härlig schlagerhelg och en trevlig sportlovsvecka!

Åsa & Gunilla

********

Vecka 6

Hej på er!

Nu är det vinter igen! Härligt och rasterna blir ännu roligare. Den gamla isen under snön används flitigt för att glida på. Många åker ner för kullen på isen med eller utan pulka. Där är det hjälmtvång eftersom det är väldigt halkigt.

På engelskan har vi fortsatt att öva på vilka ändelser man lägger till på substantiven i plural. Det finns filmer på engelska bloggen som visar några av ändelserna.

På tekniklektionen har eleverna börjat att göra sina filmer i Imovie.

I svenskan övar vi på de svårstavade orden, både läxorden och veckans ord. Vi har också övat på att skriva berättelser med början, mitt och slut.

I matematiken har vi övat på olika typer av vinklar (spetsiga, trubbiga och räta). Sedan har vi övat på att titta på olika former och beskriva dessa med sidor, hörn och vinklar.

Onsdagen den 14 februari kommer vi att gå ner till Ishallen och åka skridskor igen. Man får ta med sig lite fika den här dagen. Vi kommer att åka skridskor hela förmiddagen. Skridskor och hjälm ska tas med denna dag (eller dagen innan). Har man inte skridskor men hjälm tas det med. Det finns skridskor och hjälm att låna. Om det finns någon som vill följa med oss, eller möta upp nere vid ishallen så får man gärna det eftersom det går snabbare med skridskosnörningen!

Den här veckan har eleverna fått med sig ett papper hem till er vårdnadshavare med en länk till en enkät som Hallsbergs kommun genomför. Det är viktigt att så många som möjligt svarar på enkäten. Man har på sig till den 18 februari.

Treorna har fått med sig ett musikhäfte hem från Edvina och på tisdag kommer de att ha ett prov på innehållet.

Nästa vecka har Stocksätterskolan en läsvecka. Vi kommer att ha fokus på läsning och olika läsaktiviteter. På fredagen avslutas veckan med en utklädningsdag där tema är sagofigurer eller figurer ut böcker. Till våra läsestunder i klassrummet får som tidigare år, ta med sig en filt, ett gosedjur och en kudde.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 7: LÄSVECKA

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Musikprov
 • Onsdag: Åka skridskor i Ishallen. Alla hjärtans dag.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Utklädningsdag. Som avslutning på läsveckan får man klä ut sig till en figur ur en bok. Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 5

Hejsan!

Tänk att vi redan är inne i februarimånad, den sista vintermånaden!

Den här veckan har vi jobbat med sannolikhet på matten och vi har även gjort två gamla nationella matteprov. Dessutom har vi haft ett tabellförhör.

I svenskan har vi jobbat vidare sj-ljudet, dels via läxan och dels via att våra elever har fått skriva ännu en berättelse där några av dessa svårstavade ord har varit med. Det blir roliga texter som våra elever får till! Dessutom har vi jobbat med ord där den första vokalen “Y” inte låter som i alfabetet som t ex i orden nytt, tyst och faller.

I religionen har vi talat om högtider inom islam och vi körde även en Kahoot med frågor om kristendomen, judendomen och islam. Kahooten tyckte alla att var jätterolig och de önskade att vi ska göra den nästa lektion också, men det kommer vi inte att göra.

På biologilektionen har vi repeterat näringskedjor och näringsväv. Vi har talat om konsumenter och producenter i naturen och om hur viktiga toppkonsumenterna (lodjur, björn, varg och järv) är för de andra djuren och växterna.

På engelskan jobbar vi med pluraländelser nu och tränar på hur man säger, och skriver, t ex en hund och tre hundar (one dog, three dogs), en båt och många båtar (one boat, many boats) osv.

Bra att veta: Under vecka 11–20 kommer de nationella proven att genomföras. Vi börjar med matten v. 11–15 och sedan blir det svenskaprov v. 16–20. Det är viktigt att era barn är i skolan dessa veckor så ingen ledighet beviljas under denna period.

VFU-student: Vår tidigare lärarstudent Emmy kommer tillbaka till 3A under veckorna 6-7 samt 10-12. Hon gör nu sin sista termin vid Örebro universitet, till sommaren tar hon examen. Vi hälsar henne varmt välkommen tillbaka till oss!

 

Detta händer nästa vecka, v 6:

Måndag: Lovdag! Stängningsdag för fritids.

Tisdag: Läxinlämning och ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Ha en härlig schlagerhelg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 4

Hej på er!

Den här veckan har verkligen bjudit på omslag i vädret. Vi känner att vi gjorde rätt som passade på förra veckan att åka pulka och skridskor. Det har varit blött och regnigt! Men de stora snöhögarna finns kvar och där har det klättrats och lekts. Det finns också isbanor att ha kul på.

Natalie hoppar i vattenpölarna!

I religionen har vi skrivit faktatext om islam. Vi lär oss om religionens symboler, byggnader, vad talaren kallas, heliga platser, skrifter och stora högtider.

Den här veckan har vi skrivit nya berättelser med de svårstavade orden. Vi har också övat orden genom olika skrivövningar. Vi märkte på förhöret i måndags att det är svåra ord och att eleverna behöver öva mer för att bli säker på stavningen. Var gärna med och stötta när de övar orden hemma.

På engelska har vi övat på hur man skriver ett substantiv i plural, t ex story-stories, cat-cats och bus-buses. Ändelserna som vi kommer att jobba med är s, es, ies och oes.

På tekniklektionen har eleverna börjat att skriva frågor som de ska ställa till någon annan i en intervju som ska spelas in och bli filmer i Imovie.

I matematiken har vi fortsatt att öva på olika typer av diagram. Vi har tittat närmare på linjediagram och cirkeldiagram och hur man läser av dessa. Sedan har vi haft förhör på tabellerna. Det blir ett nytt förhör nästa vecka. Hjälp dem gärna att öva hemma.

Den här veckan har det varit vanliga idrottslektioner med ombyte och duschning efteråt. I onsdags var det konditionsövningar och eleverna blev svettiga och trötta. Vi jobbar hårt för att alla ska komma i gång med duschning efteråt och pratar ofta hur viktigt det är att duscha och byta om efteråt. Att komma tillbaka och lukta svett kan bli ett större och större problem ju äldre de blir. Vi ber er därför att prata hemma om hur viktigt det är att man byter till lektionen och duschar efteråt.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 5:

 • Måndag: Läxinlämning. Elevråd 8:30.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut. Måltidsråd 8:35.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

 

Vecka 3

Hej på er alla!

Vilken vinter vi har! Så mycket snö! Snödrivorna är jättestora nu och våra elever gillar att leka på dem. De bygger snökojor och hittar på annat roligt med snön. Bäst att njuta, nästa vecka ser det ut att bli plusgrader.

Den här veckan har vi jobbat med tio nya ord i skolan, denna gång var det ord med å-ljud men som stavas med ett o (t ex hoppas, soppa och morgon). Vi har dessutom gett våra elever 12 svårstavade ord i läxa, det är blandade ord med olika stavningar på sj-ljudet, som de kommer att få förhör på. Vi kommer att fortsätta med dessa läxor, olika ord med sj-ljud, fram till sportlovet. Treorna har dessutom skrivit berättelser där dessa svårstavade ord finns med.

Våra elever har fått sin allra första mattebok nu! Boken heter Singma och den är en fortsättning på TRR:en som vi har haft i matten tidigare. Vi har börjat att jobba med tabeller och diagram på olika vis. Eleverna har bland annat fått tänka ut en fråga tillsammans med en kompis som de sedan skulle undersöka. De fick då gå runt och ställa sin fråga till 15 personer och pricka av svaren i en tabell. Sedan fick det göra ett stapeldiagram av resultatet.

På religionen har vi börjat jobba med Islam. Det kommer vi att fortsätta med några lektioner till. Vi har sett på två filmer som berättat i stora drag om vad islam är och vad man tror på samt om dess ursprung.

I onsdags gick vi till pulkabacken i Hässleberg på idrottstiden och idag åktes det skridskor på idrotten. Det var två lyckade stunder. Oj, vad roligt det har varit!

I slutet av förra läsåret svarade alla elever på en trivselenkät. Denna vecka har vi gått igenom resultatet av den. Vi tittade på vad våra klasser hade svarat samt på hur alla elever på skolan svarade. Det vi kunde avläsa var att våra elever trivs mycket bra på skolan, de trivs med klasskompisar och med de vuxna i skolan. Det fanns några enstaka som önskade bättre matro och arbetsro samt några som var lite rädda i skogen och på toaletterna. Vi talade i klasserna om hur vi ska göra för att förbättra dessa situationer.

Håll koll! Det går löss i 3:an. Se till att regelbundet kontrollera era barn och om ni upptäcker löss ska de vara hemma tills de har gjort sin första behandling. Tack för er hjälp!

Information: Vi hade stopp i avloppet på Eken i onsdags så inga toaletter kunde användas. Detta ordnades dagen därpå så nu är allt som vanligt igen. Fel papper hade spolats ner i avloppet men det har vi gått igenom i alla klasser så vi hoppas att detta inte behöver hända igen.

Bra att veta: Orkestern börjar nästa vecka för de elever som går på den. Det är tisdagar och torsdagar som gäller kl.15:00-15:30.

 

Detta händer nästa vecka, v 4:

Måndag: Läxinlämning. Miljörådet träffas.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Vintriga hälsningar!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 2

Hej på er!

Här kommer vårterminens och årets första veckobrev!

Vi är glada för att snön ligger kvar och vintern håller sitt grepp! Det finns så mycket mer att göra då! Det byggs snökojor, åks pulka och klättras på snöhögarna. Det enda som är lite svårare är att spela fotboll. Men det finns ett gäng som ändå försöker! På rasterna ska alla ha utebyxor på sig. Det kommer dessutom att bli ännu kallare nästa vecka och eftersom vi går ut på alla raster är det viktigt med varma kläder.

Beylasan och Daniela upptäckte en tomtebild på trädstammen! Vem har gjort den?

Vi har under en tid sorterat och tittat närmare på svårstavade ord med samma ljud men olika stavningar, t ex champinjon, skägg, sjö, dusch, skolskjuts och stjärna. Vi kommer att jobba extra på dem i skolan och från och med nästa vecka kommer de också i läxan.

På matematik-lektionerna har vi börjat att öva på att läsa och göra egna diagram och tabeller. Den här veckan har eleverna fått en fråga att ta med ut på rasten och ställa till 10 personer, t ex ”Gillar du varm choklad?”, ”Har du byggt en snögubbe?” eller ”Firar du jul?”. Sedan har de fått göra ett stapeldiagram där svaren visades.

Som vi har skrivit på bloggen har vi ändrat så att det den här terminen alltid är grupp 2 som har idrott först. Vi påminner om att alla ska byta om och duscha efteråt!

Vi har fått en ny elev som heter Omar som vi hälsar välkommen till oss! Han går i Gunillas klass.

Vi ska också försöka få till ett tillfälle där vi går i väg och åker pulka. Vi meddelar på bloggen när det blir!

Just nu pågår arbetet med att spola is vid vår rink bredvid skolan. Påminn gärna era barn om att inte gå in på rinken nu innan all spolning är klar. Tidigast på tisdag ska isen vara färdig att gå eller åka på.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 3:

 • Måndag:
 • Tisdag: Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 50

Hej på er!

Då är den sista hela skolveckan 2023 avklarad, nu återstår bara en fyradagarsvecka innan det blir jullov. Vi har härligt vinterväder ute på rasterna leks det i snökojor, byggs snögubbar när det är kramsnö och det spelas fotboll trots det tjocka snötäcket på fotbollsplanen. Våra elever har så roligt i snön.

Nu handlar det mesta i skolan om att göra klart och färdigställa påbörjade skolarbeten. Dessutom jobbar vi på med vissa skolarbeten som löper på så som t ex med veckans ord och utvärdering.

Mycket av det som vi gör nu hör ihop med julen. Vi har ju adventsmys varje morgon i december med högläsning, adventskalender och tända ljus. I går hade vi en storsamling med alla barn på Ängen och Eken. Vi sjöng julsånger och vi fick besök av tomten och julgranen. Dessutom åt vi jullunch med fadderbarnen från förskoleklassen igår vilket var mycket uppskattat. De hade så trevligt runt borden! I dag träffade vi med dem igen och då julpysslade vi tillsammans. Det gjordes julgranar, tomtar och julkransar. Vilken härligt julig vecka!

Veckans bästa var förstås våra fantastiska treors luciatåg. Wow! På tisdagskvällen var ni föräldrar inbjudna på luciafirande och ni var många som kom. Luciatåget som ni fick se var bedårande vackert och det var många föräldrar som blev glatt överraskade av att deras barn sjöng solo eller duett, något som barnet inte hade avslöjat. Efter luciafirandet sålde vi fika där pengarna gick till klasskassan. Vi fick in 2240 kr på Swish och 220 kr i kontanter, totalt 2460 kr. Tusen tack till alla som bidrog! Dagen efter lussade våra treor två gånger för skolans alla elever på luciadagen. Det var så fint! De fick mycket beröm för sitt framträdande. Se gärna filmen som finns utlagd på bloggen om du missade detta eller om du vill se det igen.

Viktigt! De elever som ej har fritids och som har anmält i tid att de ska äta skollunch på den sista skoldagen för denna termin slutar kl.11:00 på torsdag, övriga slutar ca.kl.10:00.

 

Detta händer nästa vecka, v 51:

Måndag: Läxinlämning. Miljörådet och elevrådet träffas.

Tisdag: Vi går till stora biblioteket och lånar böcker inför jullovet.

Onsdag: Ingen idrott för vi går till Ishallen och åker skridskor i stället. Skicka med namnmärkta skridskor och hjälm om ni har, gärna någon dag tidigare så att ni inte glömmer bort det, annars kan det finnas det möjlighet att låna några gamla skridskor om vi hittar på ett par med rätt storlek. De får gärna ha med sig en liten matsäck denna dag, men inget godis, nötter, snacks eller läsk.

Torsdag: Julavslutning, vi slutar ca kl.10:00 (elever som anmält att de ska äta lunch slutar ca kl.11:00).

Fredag: Jullovet börjar.

 

Trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 49

Hej på er!

Den här veckan har verkligen gett oss vinterväder och julkänsla! Kallt men otroligt vackert ute med all snö och alla gnistrande snökristaller.  Det har åkts en hel del pulka och madrass men även byggts snökojor.

Det har varit perfekt snö för att bygga snökojor och annat!

 

På engelska-lektionen har vi bl a övat på julorden och tittat på en film om hur Nikolaus blev father Christmas.

Veckans ord handlade om vokalen e när den inte låter som i alfabetet, t ex enda, dessa och skepp.

I tisdags fick vi träffa några deltagare ur gycklargruppen Trix. De hade ett slags ma-cirkus med oss. Vi fick öva udda och jämna tal med hjälp av bollar. På de udda talen bytte bollen hand och på de jämna kastade man till samma hand. Det var kul!

Jacob och Erik från gycklargruppen Trix höll i en lektion med lite bollövningar och matematik.

 

Vi har haft extra musik denna vecka också. Det övas för fullt till nästa veckas föreställningar. Ni är välkomna på tisdagen den 12 december då våra fantastiska 3:or sjunger för familjemedlemmar. Missa inte det! Kl. 18:00 börjar det i matsalen. Fika kommer sedan att kunna köpas för valfri swish-summa som går till klasskassan. Välkomna!

Tisdagen den 19 december ska vi gå till Hallsbergs bibliotek för att låna läseböcker till jullovet.

Onsdagen den 20 december kommer vi att gå ner till Ishallen och åka skridskor. Man får ta med sig lite fika den här dagen. Vi kommer att åka skridskor hela förmiddagen. Skridskor och hjälm ska tas med denna dag (eller dagen innan). Har man inte skridskor men hjälm tas det med. Det finns skridskor och hjälm att låna.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 50:

 • Måndag: Läxinlämning. Måltidsrådet träffas kl. 10:00. Alla kläder till luciaspelet ska tas med till skolan med uppmärkt påse och galge.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut, den sista innan jullovet. Generalrepetition inför Lucia, så skoldagen slutar ca 14:30. Luciaföreställning för familjer kl. 18:00 i matsalen.
 • Onsdag: Luciaföreställningar för skolan på förmiddagen. INGEN IDROTT!
 • Torsdag: Slöjd. Jullunch med fadderbarnen.
 • Fredag: Julpyssel med fadderbarnen. Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 48

Hej på er!

Idag är det första december och nu drar en rolig månad i gång. Vi startar varje dag nu med adventsmys. Då vi tänder ljus, högläser julberättelser, öppnar adventskalendrar, byter julklappar och ser på elevrådets egen julkalender (den kan ni också se om ni vill på elevrådet.se). Vi övar dessutom på luciasångerna både på musiklektionerna och när tillfälle ges i klassrummen. Utanför har det blivit så ljust och fint sedan snön kom. Vi går ut varje rast och då måste alla elever ha överdragsbyxor på sig. Detta kommer att gälla från och med nu och fram till i vår när värmen kommer tillbaka.

Den här veckan har vi påbörjat vårt sista tema med TRR, nästa termin börjar vi jobba med en mattebok som heter Sigma. Vi har jobbat med bråk. Eleverna har fått uppgifter där de skulle tänka ut vad de vet och vad de ska ta reda på och de har fått göra stapeldiagram för att visa detta. Vi avslutar detta arbete nästa vecka. Dessutom har vi jobbat med uppställningar.

Våra elever har fått göra två gamla nationella prov i svenska under denna vecka. Först fick de göra ett läsförståelseprov. Det var en faktatext om trafik som de skulle läsa och sedan skulle de svara på 18 frågor, för att bli godkänd krävdes det 13 rätt. Sedan fick de även göra ett uppföljande prov där de skulle skriva en faktatext om detta ämne med hjälp av stödord.

Vi skulle ha gått ut och städat denna vecka men snön kom tidigare än vad vi räknade med och då är det svårt att hitta skräp. Därför skjuter vi fram denna aktivitet tills det är snöfritt.

Skolveckan avslutades på bästa sätt med att åka pulka i Hässlebergsbacken, det gäller att ta vara på de snöiga dagarna. Det blev en trevlig stund med rödrosiga barn i backen. Vilken härlig idrottslektion!

 

Viktigt! Idag skickar vi med en lapp hem som gäller för skolavslutningen. Vi vill veta hur många av våra elever som ska äta skollunch på avslutningsdagen, den dagen slutar skoldagen ca kl.10:00. Lappen ska lämnas tillbaka till skolan senast på onsdag.

 

Detta händer nästa vecka, v 49:

Måndag: Läxinlämning.

Tisdag: Vi får besök av gycklargruppen Trix som har varsin lektion med våra treor. Ny läxa delas ut.

Onsdag: Trivselrådet träffas. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag: Anne från biblioteket besöker våra klasser.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Glad första advent!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 47

Hej på er! Vi närmar oss 1:a advent och den här veckan kom det faktiskt lite snö! Det gladde många barn!

Det här har vi jobbat med den här veckan:

På engelska-lektionen den här veckan fortsatte vi att öva på julorden. Vi har också gjort en övning som heter ”I have something in my pocket”. Då övar man sig i att ställa frågor för att komma fram till vad som göms i fickan!

I matematiken har vi övat på sambandet mellan addition och subtraktion genom olika problemlösningsövningar. Vi har också övat på ett gammalt nationellt ma-prov.

På SO-lektionen har vi jobbar med religion. Denna vecka jobbade vi med judendomen. Eleverna fick skriva en faktatext där de bl a tog upp att judendomen är en av världens äldsta religioner och att den kallas för en moderreligion till kristendomen och islam. Vi talade om judendomens symboler (davidsstjärnan och den sjuarmade ljusstaken), om vad deras lokal där de träffas heter (synagoga), om vad den som talar i synagogan kallas (rabbin) mm.

Vår VFU-student Emelie genomförde en svenska-övning i båda grupperna. Eleverna fick två och två hitta motsatsord att para ihop.

Det närmar sig 1:a advent och i år tänkte vi fortsätta med traditionen att man får ta med sig ett ljus till skolan som tänds varje morgon när vi har läsestund. Sedan kommer vi att ha julklappsbyte för de som vill vara med. Man köper något som inte får kosta mer än 40 kronor och tar med det inslaget till skolan. Det får inte vara något ätbart och det måste vara något man köper. Det är bra om paketet och ljuset är med till 1:a december men det går också att ta med det senare.

Det har varit en hel del övningar på lucia-sångerna. Påminn gärna era barn om att öva texterna hemma också genom texthäftet.

Nästa vecka kommer det att vara en städvecka på Stocksätterskolan. Klasserna kommer att gå i väg och städa runt om på vår sida av järnvägen. Vi kommer att gå olika dagar med klasserna så att vi får med oss resursen. Det blir måndag för 3B och tisdag för 3A. Om man vill följa med oss, blir vi glada! Hör av er i så fall! Vi går direkt på morgonen.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 48:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 46

Hej alla föräldrar!

Nu börjar det att bli kallt och mörkt ute, det känns att vintern är på väg. Det gäller för era barn att ha med varma kläder till skolan.

Den här veckan har veckans tio ord handlat om sj-ljudet när det stavas med sch eller ch (ex; schema och chef). Det är svårstavade ord men vi tränar varje dag i skolan och de som vill övar även hemma (orden finns ju att läsa på vår blogg under fliken ”Veckans ord”).

Vi har testat på ännu ett gammalt nationellt prov. Denna gång tränade vi på att skriva en faktatext om igelkottsfisken och bläckfisken med hjälp av stödord. Vi har tidigare haft en text om dessa djur i ett av läsförståelseproven. Alla stödord måste finnas med i elevernas texter och texten måste byggas på fakta för att de skulle bli godkända.

På mattelektionerna har vi tränat på 6:ans tabell på olika vis till exempel genom mattesidan multiplikationstabellen.se, genom olika arbetspapper och med olika mattespel. Vi har även jobbat med olika matteproblem där vi har läst texten och sedan funderat kring vad vi vet och vad vi ska ta reda på.

På tekniken har vi fortsatt att tala om olika uppfinningar: Vi har speciellt funderat kring vilka uppfinningar som är hjälpmedel för oss men även för dem som är gamla eller har en funktionsvariation.

På engelskalektionen har de börjat att lära sig olika ord som handlar om julen. De har också tränat på att läsa högt på engelska.

Vi har fortsatt med att jobba med kristendomen på religionen. Dels ritade vi en bild till den faktatext som vi skrev i förra veckan och dels såg vi på en film hur vi kan se spår av kristendomen runt om i världen, t ex på gamla målningar mm.

På biologilektionen har våra elever fått lära sig om näringskedjor och näringsväv. De har talat om hur energin flyttar sig mellan producenterna växterna och konsumenterna som äter växterna. Sedan äts de som åt växterna.

På musiken övas det inför årets luciatåg. Alla har nu fått med sig ett sånghäfte hem så att de kan öva extra hemma.

 

Detta händer nästa vecka, v 47:

Måndag: Läxinlämning.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan för de som vill.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Allt gott!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 45

Hej på er!

Nu är vi i gång igen efter höstlovet!

På engelska-lektionen den här veckan läste vi läxtexten om Halloween. Vi övade också på ing-formen som man använder när man gör något just nu, t ex I am writing. När man berättar att man t ex gillar att göra något så heter det: I like to write.

I svenskan har vi gjort en läsförståelseövning. Vi har också som vanligt läst varje dag. Veckans ord var riktigt svårstavade, t ex skjul, skolskjuts, stjärna, stjälk och stjälpa. Alla orden finns på bloggen om man känner att man vill titta eller öva hemma.

I matematiken har vi övat på problemlösning i TRR. Vi övar på att man ska tänka: Vad vet jag? Vad ska jag ta reda på? Sedan har vi fortsatt att öva på bl a bråk och multiplikationstabellerna.

Den här bilden är från skolstarten i augusti. I höstmörkret behöver vi något trevligt minne att se tillbaka på!

Den här veckan har vi börjat med religion. Det är de stora religionerna Kristendom, Judendom och Islam som vi ska jobba med. Vi har börjat med Kristendom. Vi kommer bl a att gå igenom religionernas högtider, symboler, gudar och vad de olika religionernas lokaler kallas.

Vi har fortsatt att träna på fåglar, både repeterat de gamla fåglarna och sedan övat på några nya.

På NTA:n har vi jobbat med vad man kan använda för att få raka ytor eller raka streck, lod och vattenpass.

Gunilla har en VFU-student. Hon heter Emelie och mer information om henne kan ni läsa i hennes presentation på bloggen. Nästa vecka kommer Malin tillbaka som gör sina 2 sista veckor i 3B.

Vi har fortsatt att träna på fåglar, både repeterat de gamla fåglarna och sedan övat på några nya.

 

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 46:

 • Måndag: Läxinlämning. Miljörådet träffas kl. 8:15.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Elevrådet träffas 8:30.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 43

Hej alla föräldrar!

Terminen rusar fram och nu är det dags för ett välförtjänt höstlov, eller läslov som det också kallas. Våra elever har inte fått någon läxa till denna vecka men vi har gått till skolbiblioteket och lånat böcker så att alla kan läsa böcker hemma i stället. Det är jätteviktigt med läsningen och dessutom är det ju mysigt att läsa. Uppmuntra ditt barn till läsning, sitt med och lyssna ibland och läs högt för ditt barn. Det är en mycket god investering i deras kunskapsutveckling!

Den här veckan har veckans tio ord handlat om sj-ljudet när det stavas med sj, sk eller med både och (ex; sjö, kanske och sjuksköterska). De är taggade på att lära sig veckans ord och göra ett bra resultat på fredagsförhöret.

Vi har gjort lästestet LegiLexi denna vecka. Detta test görs en gång per termin och vi kan med hjälp av detta test följa våra elevers läsutveckling. Vi kommer att titta på detta vid utvecklingssamtalen.

Vi har dessutom testat ännu ett gammalt nationellt läsprov. Våra elever har fått läsa en text och sedan har de fått svara på 18 frågor på texten. För att bli godkänd krävs det att man får minst 13 rätt. Alla elever har fått tillbaka sina prov och vi har gått igenom dem tillsammans.

På mattelektionerna har vi fortsatt att jobbat med bråk och vi har även skickat ut olika matteuppgifter på matteappar.

På tekniken har vi pratat om olika svenska uppfinningar så som t ex dynamiten, blixtlåset, skiftnyckeln, tändstickan, kylskåpet, datamusen mm. Vi har talat om Alfred Nobel och sett en film om honom.

I tisdags hade vi en kompisrast då vi lottade ihop en elev från varje klass (3A och 3B) med varandra. Sedan skulle de vara tillsammans under den rasten. De fick två frågor att prata med varandra om: Tre saker som du har lärt dig under de 400 dagarna som du har gått i skolan samt din topp tre på 400-dagarsfesten. För de allra flesta var det en lyckad rast. Treorna vill ha en sådan rast fler gånger.

I går var det Öppet hus på skolan. Det var många som kom. Våra elever sjöng på musikcaféet, det fanns fika att köpa och en tipspromenad att gå. Man kunde gå runt på skolan och se vad de olika klasserna har jobbat med. I treornas klassrum kunde man läsa dikter, se en film med treorna, titta på litteratur som handlade om FN och Barnkonventionen, dra en lott i Livets lotteri och gå igenom en uppmuntranstunnel. Det blev en lyckad kväll! Tack till alla som kom!

Idag hade vi makeraddag på skolan. Det var en hel del elever som valde att klä ut sig, men inte alla. Vi såg klart på filmen som vi började att se på 400-dagarsfesten och eleverna bjöds på lite godis och popcorn.

Kom ihåg! Ikväll har 6:orna sitt disco i gympasalen. 3:ornas tid på discot är kl.20:30-22:00. Inträde 30kr och sedan kan man även handla i kiosken. De som vill kan klä ut sig. Välkomna!

Utvecklingssamtal: Nästa vecka kör vi i gång med utvecklingssamtalen och sedan fortsätter vi med det veckorna efter. Om lappen med er tid på ej har kommit med hem så hör av er.

 

Detta händer nästa vecka, v44:

HÖSTLOV!

 

Detta händer nästa vecka, v 45:

Måndag: 3A får en lärarstudent till klassen, Emelie Grönqvist.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

Ha en mysig läsvecka!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 42

Hej på er!

Nu är det bara en vecka kvar till höstlovet! Veckorna och dagarna rullar på fort och vi närmar oss Lucia. Treorna har redan börjat att öva!

I svenskan har vi fortsatt att öva läsning och läsförståelse. Vi har genomfört läsförståelseövningar i båda grupperna. Det kommer vi att fortsätta med. Vi påminner om läsningen hemma som är jätteviktig! Vi kommer att låna böcker som eleverna har möjlighet att ta med och läsa hemma över lovet.

I matematiken har vi övat på primtal och att dela upp multiplikationer i primtal. Vi har också övat på de olika räknesätten och bråk.

Orden vi har övat oss på att stava rätt den här veckan är bl a först, fort, förstås, förstod och svart. Gemensamt för orden är att bokstaven r kommer före n, t och s. I vissa dialekter försvinner r-ljudet just före dessa konsonanter.

Eleverna börjar nu att bli klara med sina reklamfilmer. Dessa kommer att läggas ut på bloggen!

Vi har fortsatt att träna på fåglar, både repeterat de gamla fåglarna och sedan övat på några nya. Vi såg en film om starens häckning och lärde oss att stararna gärna väntar in sina vänners ägg och ruvning så att ungarna föds samtidigt!

I onsdags hade treorna sin välförtjänta 400-dagars fest! Det var kiosk med fikaförsäljning, film och godis och disco. En film från den här dagen kommer snart på bloggen.

Vi påminner om Öppet hus på torsdag, mellan kl. 17:30-19. Välkomna! Inbjudan finns både på vår blogg och skolans blogg.

Glöm inte att skicka tillbaka utvecklingssamtalslapparna.

Ha en trevlig helg!

 

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

 

Detta händer vecka 43:

 • Måndag: Läxinlämning. Trivselrådet träffas kl. 13:00 för att göra fint i matsalen.
 • Tisdag:
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Torsdag: Slöjd. Öppet hus 17:30-19.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Utklädningsdag. 6:ornas höstlovsdisco. För 3:orna är det tiden 20:30-22:00 som gäller.

 

 

Vecka 41

Hejsan!

Nu viner höstvindarna och löven faller till marken. På rasterna leks det för fullt och treorna har hittat på en egen jagarlek där alla som vill kan vara med. De kommer in efter rasterna rödrosiga och glada.

Den här veckan har veckans tio ord handlat om hur s-ljudet kan stavas (med s, c, sc, z eller ps så som i t ex precis, scen, pizza och psalm). Vi tränar i veckorna och kör ett förhör på fredagarna. Dessa veckans ord finns att läsa på vår blogg under fliken ”Veckans ord” för den som vill träna lite extra hemma, det är ingen läxa utan helt frivilligt.

Vi har dessutom testat att göra ett gammalt nationellt läsprov. Våra elever har fått läsa en text och sedan har de fått svara på 18 frågor på texten. För att bli godkänd krävs det att man får minst 13 rätt. Alla elever har fått tillbaka sina prov och vi har gått igenom dem tillsammans. Genom att göra fler gamla nationella prov kommer våra elever att lära sig strategier för hur de skall jobba med detta när det blir dags att göra dem på riktigt nästa termin. Vi kommer att fortsätta att träna på fler gamla prov både i svenska och i matematik.

På elevens val går några av våra elever på modersmål de övriga sitter i samma klassrum och övar på saker som de vill träna mer på.

På mattelektionerna har vi jobbat med bråk och det tycker de flesta att är riktigt roligt. Vi har även fortsatt att jobba med sambandet mellan multiplikation och division.

Våra elever har lärt sig namnet på fyra nya fåglar denna vecka och även hur man säger fågelnamnen på engelska. Veckans fyra fåglar var skata, stare, rödhake samt svartvitflugsnappare.

Vi har gjort en trevlig bilduppgift i FN-anda som vi ska visa för er på vårt Öppet hus vecka 43, den 26 oktober. Missa inte att komma och titta då!

Utvecklingssamtal: Det närmar sig utvecklingssamtal och i dagarna får ni hem en lapp där ni ska kryssa för alla tider som är möjliga för er att komma på och sedan skicka med lappen tillbaka till skolan. Samtalen kommer att vara elevledda. Det ska bli så trevligt!

Protokoll: Det finns ett protokoll från föräldramötet under fliken ”Minnesanteckningar” på bloggen för den som vill ta del av det.

400-dagarsfest! Javisst, era fantastiska barn har gått 400 dagar i skolan på onsdag! Det ska vi givetvis fira med pompa och ståt. Vi kommer bl a att se film, ha en kiosk och ha disco. Om man vill får man klä upp sig lite festligare dagen till ära. Alla som vill får ta med sig godis till ett värde av max 30 kr, ingen dryck behövs då vi bjuder på saft. OBS: Inga nötter eller choklad får skickas med då vi har en nötallergiker bland våra elever. Vi kommer dessutom att bjuda på fika, saft och popcorn och dessutom äter vi ju skollunch så de kommer inte att gå hem hungriga den dagen.

 

Detta händer nästa vecka, v 42:

Måndag: Lämna in läxan. Elevrådet har möte.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Ingen drott för vi firar 400 dagar i skolan! Man får ta med sig godis till ett värde av max 30 kr om man vill.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Varma hösthälsningar!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 40

Hej på er!

Här är veckobrevet för denna första vecka i oktober. Den här veckan har varit väldigt höstlik och bjudit på både sol och regn. Det märks att det har blivit lite kyligare.

I svenskan har vi fortsatt att skriva dikter. Eleverna tycker att det är en rolig uppgift som inte tar så lång tid att bli klar med. Alla kan få till fina texter! Den här veckan har innehållet handlat om vilka ljud vi tycker om att höra och vilket ljud som vi inte tycker om. Ni kommer att kunna läsa de fantastiska dikterna på öppet hus.

I matematiken har vi tränat på multiplikativa uppdelningar. Då delar man en multiplikation i mindre delar, t ex 5 x 6 = 5 x 3 x 2. Sedan har vi fortsatt att öva på talsorter och klockan.

Vi har fortsatt att träna på fåglar. Två nya den här veckan är skata och större hackspett. Sedan har vi övat på de fåglar vi just nu lär oss, både de svenska namnen och de engelska.

Här övar Max och Belle tillsammans på fåglarnas namn och utseende.

Vi påminner om att skicka med regnkläder med era barn. Det har varit en del regn och många blöta elever som kommer inte efter rasten. Prata gärna med era barn om att de ska ta på sig sina regnkläder när det behövs.

På träslöjdslektionerna nästa vecka har vi fått information om att de kommer att måla. Därför uppmanar Nisse att eleverna kanske inte ska ha på sig sina finaste kläder.

Vi påminner också om att alla sjukanmälningar nu ska göras i Haldor.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Åsa och Gunilla

 

Detta händer vecka 41:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut. Måltidsråd.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

 

Vecka 39

Hej på er!

Ännu en skolvecka är avslutad och september börjar att närma sig sitt slut.

Denna vecka har vi börjat med bedömningsstödet i matematik. Alla våra elever har fått göra ett prov på mellannivån helt på egen hand för att visa vad de kan. De kunde få hjälp med att läsa om det behövdes. Förutom detta har vi jobbat med talsorter samt kopplingen mellan multiplikation och division.

Våra elever har skrivit dikter om vad de är rädda för och vad de inte är rädda för. Denna uppgift tyckte alla om och samtliga fick ihop en dikt som de renskrev, ritade en bild till och limmade upp på ett färgat papper. Dessa alster kommer ni att få ta del av när vi har vårt Öppet hus på skolan den 26 oktober. Dessutom har vi jobbar med j-ljudet och alla dess varianter av stavningar (j, g, gj, hj, dj och lj).

På engelskan har det skrivits en gemensam berättelse om en åsna. Alla elever har skrivit ner berättelsen och dessa finns utlagda på engelskabloggen (piece-of-cake.se). Gå gärna in där och läs!

På biologilektionen jobbas det med fåglar. Just nu håller de på att lära sig fem olika fåglar; pilfink, gråsparv, blåmes, talgoxe och nötväcka. De har talat om ringmärkning, stann- och flyttfåglar och de har även fått se hur man rensar ur en fågelholk.

På NTA:n jobbar vi nu med en låda som heter ”Testa teknik”. Vi har jobbat med skydd av olika slag (t ex grytlapp, fingerborg, glasögonfodral, möbeltass och skoskydd) och delat in dem i grupper på vilka som skyddar en person, vilka som skyddar en sak och vilka som skyddar både en person och en sak. Vi har även tränat på vad de olika skydden heter.

Idag hade vi idrottens dag på förmiddagen då vi alla i trean gick tillsammans till olika stationer där vi fick testa på olika saker. De fick prova på handboll, konstsim (på land), gympa/dans samt lekar. Alla fick ett diplom efteråt samt en lapp med uppgifter på vilka aktiviteter det finns att göra på fritiden här i Hallsberg.

Superviktigt! Från och med nästa vecka MÅSTE alla anmäla frånvaron i Haldor, annars blir det ogiltig frånvaro. Läs inlägget på bloggen om detta och se filmen som det finns länkat till.

Information: Vi kommer att få två lärarstudenter till våra klasser inom kort. På måndag kommer 3B:s lärarstudent som heter Malin Sjöbom. Hon kommer att vara i klassen vecka 40-42 + 46-47. Till 3A kommer det en lärarstudent som heter Emelie Grönqvist och hon är i klassen vecka 45-49. Välkomna till oss!

Lucia för föräldrar: Våra treor kommer att lussa för hela skolan den 13 december. Mysigt! Ni föräldrar ville ha ett tillfälle då ni kunde komma och se deras luciatåg, sa ni på föräldramötet. Vi kommer av praktiska själ att förlägga denna konsert till dagen innan, alltså den 12 december. Det kommer då bli en bra generalrepetition för våra elever och vi slipper att möblera om matsalen fler gånger.

Vi vädjar: Gena inte genom Ängens gård, om du inte har ärenden dit, utan gå runt den in stängslade gården. Grindarna måste vara stängda och när många passerar där har det blivit ett problem med öppna grindar. Ta en lite längre promenad och hjälp personalen på det viset. Tack för att ni hjälper till med detta!

 

Detta händer nästa vecka, v 40:

Måndag: Lämna in läxan.

Tisdag: Ny läxa delas ut.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för den som vill efter skolan.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Ha en härlig helg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 38

Hej på er!

Här kommer information om vad vi arbetat med i veckan och vad som ska hända nästa vecka.

I svenskan har vi fortsatt att öva på synonymer. Eleverna har bl a skrivit en berättelse där minst 3 synonympar måste vara med. Det var en rolig uppgift tyckte de! Vi har också pratat om frågeord, tränat vokaler och konsonanter och så klart övat läsning och läsförståelse!

I matematik har vi tränat på sambandet mellan multiplikation och division. Vi har också repeterat talsorter, uppställningar och klockan.

De har tjejerna är jätteduktiga på att rocka rockring!

Den här veckan har vi börjat med ett område i biologi som ska handla om fåglar. Där ska eleverna lära sig att artbestämma 15 vanliga fåglar och lära sig om vad de olika fåglarna äter och om de flyttar eller stannar. Här kommer vi också lära oss om näringskedjor och ekosystem. Sedan kommer vi att lära oss vad ord som t ex revir, häckning och ruva betyder.

I engelskan har vi börjat att skriva en gemensam berättelse på engelska. Den här berättelsen handlar om en åsna. Vi ska skriva klart den nästa vecka. Det blir en gemensam berättelse i varje klass som kommer att kunna läsas på engelska bloggen.

Nästa vecka har vi en rörelsevecka på Stocksätterskolan. Varje dag finns olika aktiviteter som t ex rörelse på rasterna och fadderpromenad. Det avslutas på fredagen med att vi firar idrottens dag med olika aktiviteter.

Detta händer vecka 39:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut. Fadderpromenad.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Vi firar idrottens dag med lite olika aktiviteter. Det är matsvinnets dag. Vi ska tänka extra mycket på att kasta så lite mat som möjligt.

*******

 

Vecka 37

Hej!

Då är denna veckas fyra skoldagar avklarade. Vi har haft fina, soliga septemberdagar.

I svenskan denna vecka har vi tränat på 10 ord som slutar på -igt, som till exempel soligt och trevligt, och vi har haft förhör på dem. Eleverna har även skrivit en faktatext om ett valfritt land i världen.

På matematiklektionerna har vi bland annat jobbat med problemlösning. Eleverna har fått läsa ett tal och sedan räknat ut det och sedan har de skrivit ett svar. Vi har även börjat jobba med sambandet mellan multiplikation och division.

På idrotten har det bland annat spelats handboll vilket verkar vara uppskattat. Dessutom hade vi ju Skoljoggen idag då alla elever sprang och gick spåret i en timme. Totalt sprang våra 3:or 22,5 mil. Superbra! Alla som vill kan bidra med en ”springslant” genom att swisha en frivillig gåva till följande nummer: 123-451 24 55. Pengarna som kommer in går till att stötta Skolidrottsförbundet i Ukraina.

Bra att veta: Om ni inte får någon kod till skolkorten om 2 veckor, eller om ni har problem med något annat som rör skolfotograferingen, så hör av er direkt till Collagefoto så får ni hjälp. Deras nummer är: 019-611 10 30.

 

Detta händer nästa vecka, v 38:

Måndag: Lämna in läxan. Miljörådet träffas.

Tisdag: Ny läxa delas ut. Elevrådet träffas.

Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för den som vill efter skolan.

Torsdag:

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Allt gott!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 36

Hej på er!

Här är veckobrevet!

Vi har haft en solig och skön vecka utan regn! Det tillhör inte vanligheterna denna sommar!

I matematik har vi tränat på olika talsorter, uppställningar och klockan. Vi övar också på att kunna säga vad klockan är om t ex 10 minuter eller 1 timme och en kvart. Det får ni gärna öva på hemma med era barn. Denna vecka har vi börjat med TRR och nu tränar vi på att dubblera och halvera faktorer i multiplikationer.

Denna vecka har det varit fotografering på skolan till katalogen och tagning av enskilda kort. Ni kommer att få ett sms eller ett mail med information och kod från Collage foto. Om ni inte skulle få något meddelande inom ca 2 veckor, hör av er direkt till Collage foto.

Vi har också fortsatt att prata om pengarnas historia, att vi gått från byteshandel till de betalningssätt vi har idag. Sedan jobbar vi vidare och lär oss om hur vi ska vara källkritiska till olika medier.

I svenskan har vi övat på synonymer (ord som betyder nästa samma sak). Det har vi gjort i grupper och med enskilda övningar. I gruppövningen skulle man komma på så många synonymer man kunde till t ex springa. Vi har också övat på olika stavningar av ng-ljudet, t ex räkning, barnvagn och anka.

I engelskan har fortsatt att öva på när man skriver a eller an framför ett substantiv, t ex an umbrella eller a year.

I torsdags hade vi föräldramöte. Det var välbesökt och vi fick in 1280 kr till klasskassan. Tack så mycket. För er som inte kunde delta, så kommer det att finnas minnesanteckningar på bloggen med information om vad vi pratade om!

 

Detta händer vecka 37:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Skoljoggen mellan 9:30-10:30. Slöjd.
 • Fredag: Studiedag. Eleverna är lediga.

 

 

Vecka 35

Hejsan!

Ja, då är det fredag igen och dags för ett nytt veckobrev!

Denna vecka har vi jobbat med 10 ord som börjar med skr, str och spr i svenskan, ex strumpa och skridsko. Hela veckan övar vi på att stava till veckans ord och på fredagen har vi ett litet förhör. Våra elever har även fått skriva en berättelse om när de åkte till ett av de nordiska länderna.

På matematiklektionerna har vi jobbat vidare med uppställningar och klockan men vi har även tränat på talföljder, talets grannar samt att para ihop en text med en bild som beskriver talet samt hur man skriver talet med siffror. Dessutom har vi jobbat med tabellerna 0-5 samt med 10-11 och idag hade vi ett förhör på tid om detta.

Vi har jobbat vidare med källkritik på SO:n och med pengars värde. Dessutom har vi fortsatt arbetet med de nordiska länderna, världsdelar och världshav.

I tisdags hade vi en härlig utedag i parken. Eleverna fick gå dit och hem med någon från den andra trean och väl på plats körde vi först en gemensam lek. Sedan fick alla roa sig med att gunga, klättra, spela fotboll, kasta frisbee, bygga kojor, äta matsäck mm. Solen sken, gräset var vått och myggorna surrade, kanske lite väl mycket till och med. Vi hade en trevlig stund tillsammans!

Kontrollera: Det är mycket fästingar nu och vi har haft fler elever som har kommit in med fästingar krypandes på dem. Se till att ni kontrollerar regelbundet om ert barn har någon fästing som har satt sig på dem.

Fotografering: Nästa vecka kommer Collagefoto och tar skolkort på onsdag, torsdag och fredag. Läs nedan för att veta vilken tid som gäller för ert barn. Hela skolfotograferingsschemat finns utlagt på elevrådet.se för den som vill veta mer.

Påminnelse! På torsdag är det föräldramöte kl. 18-19 i Åsas klassrum. Vi säljer fika där ni får ge en frivillig gåva. Pengarna går oavkortat till klasskassan. Välkomna!

Kom ihåg! Det är många elever som har kvar biblioteksböcker hemma. Se till att ni skickar med dessa till skolan. Tack för hjälpen!

 

Detta händer nästa vecka, v 36:

Måndag: Läxinlämning. Sista dagen att lämna in lappen om föräldramötet.

Tisdag: Läxutlämning

Onsdag: 3B, Åsas klass, tar skolkort och även de elever som är med i miljörådet. Ingen idrott för Åsas klass men Gunillas har så 3A ska ha med ombyte och badlakan. Läxhjälp för den som vill.

Torsdag: 3A, Gunillas klass, tar skolkort. Föräldramöte kl. 18-19. Vi säljer fika och pengarna går till klasskassan.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fotografering för de elever som är med i trivselrådet, elevrådet och måltidsrådet.

 

Ha en riktigt trevlig hösthelg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 34

Hej på er!

Här kommer första veckobrevet i 3:an och nu är vi i gång igen på riktigt! Det är härligt att träffa alla igen och få förmånen att jobba tillsammans det här läsåret också! Eftersom det bara var två dagar förra veckan skrev vi inget veckobrev. Både schema och nytt papper för kontaktuppgifter ska ha kommit hem. Skicka tillbaka den senare så fort som möjligt med era kontaktuppgifter.

Den här veckan har vi utsett nya representanter för de olika råden på skolan. När eleverna har anmält intresse så lottar vi. Vi försöker också se att alla ska få prova på det så en hel del nya representanter har tillkommit. Vilka det är i år kan man läsa här till höger sida på bloggen.

Eddie och Nelly är 3:ornas representanter i Miljörådet. De är också duktiga på att plocka skräp!

Vi påminner också om att skicka med extrakläder att lägga i tygpåsarna i kapprummen.

Den här veckan har vi pratat om källkritik och klickbete (när olika siter försöker få oss att klicka på deras inlägg). Det fortsätter vi jobba med nästa vecka. Vi har också pratat om olika betalningsformer och olika sätt att betala utan mynt och sedlar.

I matematiken repeterar vi uppställningar och klockan. Vi har också repeterat världsdelar och de nordiska länderna. I svenskan har vi sedan skrivit faktatexter om länder i Norden. Vi har en ny bok som heter Veckans ord. Där tränar eleverna på 10 ord varje vecka genom olika skrivövningar. Sedan har vi ett litet förhör på fredagar.

I engelskan har vi tränat på att läsa och repeterat yrken. Sedan har vi börjat att titta på när man skriver a eller an, t ex a car eller an ice cream. Det ska vi träna på under en period nu.

Vi påminner om idrotten på onsdagar och fredagar. Alla ska byta om och duscha efteråt. De har tid för det nu på schemat. Pga av covid har den här elevgruppen inte riktigt kommit i gång med rutiner vid idrott och vi vill att dessa rutiner sätter sig innan de blir för stora eftersom det då kommer det bli mycket svårare att börja byta om och duscha. De luktar mer svett nu efter idrotten. Vi ber er därför att prata med era barn om vikten att byta om och duscha.

På tisdag nästa vecka planerar vi att ha en liten utedag. Eleverna får ta med sig en lätt matsäck om de vill. Vi kommer att ta med frukt.

Vi informerar redan nu om att det är ett föräldramöte den 7 september. Mer information och inbjudan kommer snart! Det är också fotografering under vecka 36. Det kommer att stå mer information om det också i nästa veckas brev.

Detta händer vecka 35:

 • Måndag: Läxinlämning.
 • Tisdag: Ny läxa delas ut. Utedag. Man kan ta med sig en lätt matsäck.
 • Onsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälpen kl. 13:00.
 • Torsdag: Slöjd.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

 

 

 

Vecka 23

Hej på er!

Här är det sista veckobrevet i tvåan!  Vilket härligt läsår vi har haft och så mycket vi har hunnit med! Vi är stolta över våra duktiga elever och är glada att vi faktiskt har ett läsår kvar tillsammans!

Den här veckan har vi jobbat på som vanligt. Vi har bl a haft matematik, svenska, teknik och engelska. Men nu börjar vi försöka att bli klara med alla arbeten i bänken. Nästa vecka kommer eleverna att ta hem pärmar mm.

I torsdags hade vi besök av Nellys pappa Sylvester som berättade om sitt yrke som tatuerare och visade upp olika verktyg som han använder i sitt yrke. Tack så jättemycket Sylvester för din lektion!

Nu innan sommarlovet ser vi till att alla elever har böcker med sig hem att läsa. Vi har bokat in besök på Hallsbergs bibliotek för båda grupperna. 2A var där i torsdags och på måndag ska 2B dit. Vi skickar också med Läsugglan-papper hem. Vi hoppas att så många som möjligt deltar i den läsaktiviteten. Vi kan också berätta att på avslutningsdagen får tvåorna ett läsbingo med sig hem att fylla i under sommarläsningen!

Nästa vecka behöver vi tömma våra kapprum. De som går på fritids kan ta med sina kläder och skor hem när de slutar. Alla kvarglömda kläder som inte hämtas innan sommarlovet skänks bort. Viktigt att lämna tygpåsarna kvar eftersom vi ska använda dem i årskurs 3 också.

Information om skolavslutningsdagen kommer ut på bloggen inom kort. Det kommer också på papper med hem.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 24:

 • Måndag: Biblioteksbesök för 2B till Hallsbergs bibliotek. Skicka gärna med en lätt matsäck, frukt och en väska/ryggsäck att bära böckerna i.
 • Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Se gärna till att en väska/påse tas med eftersom pärmar mm skickas med hem den här dagen.
 • Onsdag: Skolavslutning. Vi startar i klassrummet en stund och sedan går vi till Hembygdsgården. Skoldagen slutar ca 9:45. De som vill komma och titta på är välkomna. De som har anmält att de ska äta skollunch kl.11:00 (som inte har fritids) slutar efter det.
 • Torsdag: Sommarlov!

 

 

Vecka 22

Hejsan!

Så har den första sommarmånaden kommit, juni är här! Nedräkningen till sommarlovet är i full gång och det är få dagar kvar av detta läsår.

Denna vecka har våra elever fått skriva en faktatext om ett djur som de själva har valt. Först har de tagit reda på fakta och skrivit av text från internet på ett papper. Sedan har vi tagit ut stödord från texten som de har skrivit och därefter har de skrivit en egen faktatext, med hjälp av sina stödord, på sina lärplattor.

Eleverna har fått börja att lära sig att göra enkla filmer med hjälp av iMovie på tekniken. Ännu så länge har de tränat på att ta två kort, lägga in dessa bilder som en film, skriva en text på varje bild samt lägga till musik och ljudeffekter. Det tyckte de att var jätteroligt! Vi kommer att fortsätta med detta arbete nästa vecka.

Mycket av vår tid går i övrigt åt att göra klart påbörjade saker.

Tre speciella saker som vi har gjort denna vecka:

 • Vi besökte Berööhuset. Där fick vi lära oss mycket av Hallsbergs historia av Max mormor Eva-Lothe som guidade oss och berättade den spännande historien om familjen Bergöö samt om konstnären Carl Larsson som gifte in sig i familjen. Väldigt lärorikt!
 • Det var Olympiad på skolan och våra 5:or ordnade med många roliga tävlingar för alla skolans elever. Alla kämpade på bra och vi hade en rolig förmiddag. 5:orna var jätteduktiga!
 • Vi åkte buss till den nya Återvinningscentralen där våra 2:or deltog vid invigningen. De sjöng tre sånger och de var de första som sorterade sopor i de stora containerna som fanns där. Några föräldrar, och en farfar, dök upp till denna ceremoni. Efter detta bjöds vi på festis och bullar innan vi åkte tillbaka till skolan. Film från detta finns på bloggen.

Observera: Nytt för detta läsår är att skolan erbjuder skollunch på avslutningsdagen. Det har skickats hem en lapp om detta som ska fyllas i och skickas tillbaka till skolan senast den 8/6. All info om detta finns på lappen och den är även utlagd på vår blogg.

För kännedom: Denna vecka delades de sista läxorna för åk 2 ut vilket innebär att det inte kommer att vara någon läxhjälp nästa vecka.

Evenemangstips: Kom ihåg att det är Barn- och ungdomsfestival på Spontan imorgon lördag (3/6) kl.13-16. Då finns det hoppborg, korv med bröd, trollkarl, ballongclown mm. Allt är gratis!

Detta händer vecka 23:

Måndag: Lovdag!

Tisdag: Lovdag!

Onsdag: Läxinlämning. De elever som anmälde sig till årets Talangjakt men ej blev lottade får uppträda på förmiddagsrasten om de vill.

Torsdag: 2A (Gunillas klass) går till Hallsbergs bibliotek och lånar böcker inför sommarlovet. Se till att ert barn har en ryggsäck denna dag. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Sista dagen att lämna in lappen om skollunchen på avslutningsdagen. Fritidsorkestern träffas sista gången för denna termin. Jasminka har semester och Ida vikarierar för henne.

Fredag:

 

Allt gott!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 21

Hejsan på er alla föräldrar!

Nu är det inte många skoldagar kvar på detta läsår, bara elva faktiskt! Stor del av soldagarna går nu åt till att göra klart saker.

Denna vecka började på allra bästa sätt då vi åkte till Övre Sågen utanför Laxå och besökte en bondgård. På gården fick vi träffa kossor, hästar, hönor, ankor och kaniner. Våra elever fick provsitta en traktor och åka fyrhjuling mm. Vädret var fint och vi blev bjudna på frukost av bonden och vi hade själva med oss korv att grilla till lunch. Vi vill skicka vårt varmaste tack till er föräldrar som hjälpte till att skjutsa oss dit; TACK! Utan er hjälp hade vi inte kunnat åka på detta studiebesök. En film från dagen kommer inom kort på bloggen.

Denna vecka hade vi två föräldrar som kom och berättade om sina yrken. Det var Junis pappa Magnus som jobbar på fängelset i Kumla och hennes mamma Lizette som är miljöinspektör. Det var jättespännande och lärorikt! Tack för att ni kom till oss!

På idrotten denna vecka spelades det brännboll och killerboll bl a. Musiklektionen ägnades åt att öva en sång inför skolavslutningen, denna dag närmar ju sig med stormsteg. Vi har jobbat med multiplikation på TRR:en och vi har även jobbat med olika uppdrag på lärplattorna på matematiklektionerna samt med olika arbetsblad. Vi håller på att jobba klart det sista i våra arbetsböcker Svenska Mixen.

På torsdagen hade vi en brandövning. Brandlarmet ringde och vi övade på att lugnt och sansat gå ut och ställa upp oss klassvis i led på fotbollsplanen. Efteråt talade vi om övningen, varför vi har sådana och hur det gick när vi tränade denna gång. Våra tvåor var jätteduktiga!

Kom ihåg: Vi har skickat hem en lapp som ni ska fylla i för att ert barn ska få ett eget lånekort på biblioteket. Många har lämnat tillbaka lappen men det saknas några. Ni som inte har lämnat in lappen bör göra det snarast, senast den dagen då ert barn går på biblioteksbesöket men helst innan. 2A kommer att gå till biblioteket 8/6 och 2B går den 12/6.

 

Detta händer vecka 22:

Måndag: 2B (Åsas klass) går till Bergööhuset och får en rundvandring där.

Tisdag: Läxinlämning. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Onsdag: 2A (Gunillas klass går till Bergööhuset och får en rundvandring där. Ny läxa delas ut.

Torsdag: Olympiad på skolan. Skicka gärna med en vattenflaska och se till att era barn har kläder efter väder då vi är ute hela dagen. Efter lunchen åker vi och är med på invigningen av den nya Återvinningscentralen. Vi ska vara tillbaka till kl.13:00 men man vet ju aldrig helt säkert om det drar över någon minut. Mer information finns på bloggen. Läxhjälp. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Fredag:

 

Varma hälsningar!

Åsa & Gunilla

                                                                                                                                                                                     

*******

 Vecka 20

Hej på er!

Det blir ett kort veckobrev denna vecka eftersom det har varit en kort vecka!

Vi har jobbat vidare med texterna om blåvalen. Eleverna har plockat ut de viktiga stödorden och skrivit en egen faktatext med hjälp av stödorden. I matematiken har vi jobbat vidare med de fyra räknesätten.

I onsdags hade vi besök av Grys pappa Daniel som berättade om sitt jobb som projektledare på Trafikverket. Tack Daniel!

På måndag är det dags för bondgårdsbesöket. Glöm inte att alla måste ha stövlar den här dagen. Annars får de inte gå in i ladugården. För mer information se ett tidigare inlägg på bloggen.

Inför Järnvägen cup den här helgen måste vi städa ur kapprummen och klassrummen. Alla kläder mm i kapprummen måste tas med hem! Tygpåsarna samlar vi in men resten måste tas med hem!

En påminnelse om bibliotekslappen, inför besöket på det stora biblioteket. Om du vill att ditt barn ska få ett lånekort där så fyll i lappen och lämna den snarast till oss.

Nästa vecka är Gunilla tillbaka efter sin ledighet. Tack Kashma för att du räddade oss när Gunilla var ledig!

 

 Hälsningar Åsa och Kashma

 

Detta händer vecka 21:

 • Måndag: Bondgårdsbesök. Ta med stövlar och oömma kläder. Vi åker ca 8:15 och är tillbaka ca 13.
 • Tisdag: Elevråd kl.10:00. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de som deltar.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de som deltar.

 

 

 

Vecka 19

Hej på er!

Vilket härligt väder vi har haft den här veckan! Solsken och fågelkvitter!

Den här veckan har eleverna börjat att ta reda på fakta om blåvalen. De har läst fakta och tittat på korta filmer om blåvalar. Sedan har de samlat informationen på ett papper. Nästa vecka ska de plocka ut viktiga stödord och sedan med hjälp av stödorden skriva en egen faktatext om blåvalen. Vi gjorde också en bilduppgift där man med hjälp av kladdkritor och vattenfärg målade en bild av en blåval. De blev jättefina!

I måndags var Max pappa Magnus här och berättade om sitt yrke, som projektledare på Intrex. Han hade en tävling där man skulle gissa hur många små pennor hans företag sålde förra året. Vinnare och rätt svar tar vi på onsdag nästa vecka! Magnus delade också ut pennor till alla. Tack så jättemycket för besöket!

I onsdags genomfördes den efterlängtade fotbollsturneringen med tvåor och treor. Det var lagom varmt och många elever deltog. Alla elever var indelade i blandade lag. Varje lag fick spela 5 matcher. Det var god stämning och alla kämpade på bra!

På TRR-lektionerna i matematik tränade vi på problemlösningssituationer som man löste med hjälp av talrektanglar och tallinjer. Sedan fick eleverna själva hitta på liknande egna uppgifter.

I engelskan har vi övat på vad olika yrken heter på engelska. Det kommer att komma i läxan snart. Sedan har vi gjort olika hörövningar och övat matord.

Inför det kommande bondgårdsbesöket den 22 maj har vi nu tillräckligt med skjutsar. Tack så mycket att så många kunde ställa upp och köra. Eftersom vi nu har fler bilar än vi behöver så måste vi tacka nej till några. Ni som ska köra kommer att bli kontaktade!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 20:

 • Tisdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxinlämning. Fritidsorkester för de som deltar.
 • Onsdag: Ingen ny läxa delas ut eftersom det är två lovdagar denna vecka.
 • Torsdag: Lovdag
 • Fredag: Lovdag

 

 

Vecka 18

Hejsan!

Nu spricker löven ut på träden och gräset har blivit grönt trots lite mer blygsamma temperaturer denna vecka. Det sparkas fotboll, spelas gagaboll och byggs kojor på rasterna. Vi njuter av den vackra årstiden!

Denna vecka har vi tränat på att sätta ut skiljetecken i meningar samt hitta ord som varit felstavade i svenskan. 2A, Gunillas klass, har haft besök av vår bibliotekarie Anne som visade upp planscher på olika böckers framsidor och utifrån det fördes ett samtal om vad boken kunde heta, handla om och för vilken ålder den skulle passa. Sedan tog hon fram boken och läste bokens titel samt läste baksidan på den. Det blev en trevlig stund. Nästa torsdag får 2B, Åsas klass, besök av Anne.

På TRR:en har vi jobbat med att vika papper i lika stora delar. Vi har halat om en hel, halvor, tredjedelar, fjärdedelar osv. Våra elever har fått uppdrag att vika ett papper i sextondelar, tolftedelar samt niondelar. De två senare uppgifterna var lite kluriga att komma på. Sedan har vi kopplat ihop vikningarna med multiplikation.

I SO:n har vi fortsatt vårt tema om yrken. Vi har haft fler trevliga föräldrabesök där vi lärt oss mycket om olika jobb. Denna vecka fick vi höra hur det är att jobba som lagerchef av Vincent och Gabriels mamma och hur det är att jobba som maskinoperatör av Leos pappa. Tusen tack för att ni kom till oss! Vi uppskattar verkligen era besök!

Denna vecka har vi haft kill- och tjejfotboll. Det var mycket uppskattat! Detta passade väldigt bra eftersom vi har fotbollsturnering mellan 2:orna och 3:orna nästa vecka. Det är frivilligt att delta i turneringen, om man inte är med så jobbar man i klassrummet. De som ska delta i turneringen kan ta med sig en vattenflaska och ombyte till den dagen, onsdag 10/5.

Veckan avslutades med att vi hade Talangjakt vid hembygdsgården. I två av numren fanns några av våra 2:or med. Ena gänget sjöng och de andra trollade. De var så modiga och duktiga! Det kommer en film från Talangjakten på elevrådet.se inom en ganska snar framtid.

Upplysningsvis: Gunilla kommer att ha semester v.19 och 20 och då kommer Kashma att vara vikarie i hennes klass. Kashma hade nyligen sin praktik i klassen då hon läser till lärare vid Örebro universitet och klassen ser verkligen fram emot att träffa henne igen.

Viktigt: Vi har skickat hem två viktiga lappar denna vecka som ska fyllas i och lämnas tillbaka till skolan. Det är dels lappen om det stundande Bondgårdsbesöket och dels en lapp att fylla i för att ert barn ska få ett eget lånekort på biblioteket. Se till att båda lapparna blir ifyllda och tillbakalämnade till skolan. Mer information om detta finns på bloggen.

 

Detta händer vecka 19:

Måndag:

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det. Det är Fritidshemmens dag och fritidsbarnen slutar kl.13:00 för att delta i firandet, övriga går till kl.14:00 som vanligt.

Onsdag: Ny läxa delas ut. Fotbollsturnering för de som vill. Ta med vattenflaska och ombyte.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det. Läxhjälp. Sista dagen att lämna in lappen om Bondgårdsbesöket.

Fredag:

 

Varma hälsningar!

Åsa & Gunilla

 

********

Vecka 17

Hej på er!

Här är ett nytt veckobrev! Den här veckan har vi haft lite kallare väder. Vi hoppas att det blir lite varmare nästa vecka. På tisdag är det äntligen dags för tjej och killfotboll. Det har eleverna efterfrågat och väntat på. Emma Gustafsson kommer att köra två pass med fotboll, ett pass med tjejerna och ett pass med killarna på Spontan. Vi hoppas på lagom väder! Man kan ta med en vattenflaska om man vill!

I matematiken har vi övat på halvor och att lägga ihop halvor till helheter. Sedan har vi också gjort egna uppgifter där vi tränat på att lägga ihop halvor genom multiplikation.

Skrivuppgiften den här veckan var att hitta på en berättelse där man för en dag fick jobba som t ex brandman eller frisör. Vi kallade uppgiften: ”Min dag som….” Sedan har vi också tittat på några yrkesfilmer. Höjdpunkten har varit föräldrabesöken. Vi har haft Beylasans mamma här som har pratat om hur det är att arbeta på Posten, Denis mamma och lärt oss lite mer om hur det är att vara läkare och Lillys mamma har berättat om hur det är att vara undersköterska och åka hem till patienterna. Tack så jättemycket för era besök. Vi har kunnat ställa frågor och lärt oss massor!

I svenskan har vi också jobbat med skärmkorsord. Det är en pratövning där man för en kompis ska beskriva ett ord med andra ord. Det är en bra övning och den här gången handlade det om ord från tema Rymden.

På tisdag den 2 maj händer det spännande saker på Eken. Musiker ur Svenska Kammarorkestern kommer att spela tillsammans med eleverna som är med i fritidsorkestern. Klockan 17:00 börjar det som kallas Vänstay i Ekens ljusgård för eleverna i Stockstråkarna (fritidsorkestern). Alla är välkomna att komma och lyssna.

Mellan den 2 maj till den 12 maj kan de som vill delta i Hopprepsskoj som är en utmaning där man ska samla så många hopp som möjligt under de dagarna. Mer information finns på:

https://www.hopprepsskoj.se/

 

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 18:

 •  Måndag: Lovdag. Ingen skola.
 • Tisdag: Läxinlämning. Kill och tjejfotboll på förmiddagen. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar. På eftermiddagen har fritidsorkstern aktiviteter hela eftermiddagen på Eken. Klockan 17:00 börjar Vänstay. Genrep till Talangjakten kl. 10:00 i musiksalen.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar. Läxhjälpen.
 • Fredag: Talangjakten!

 

 

Vecka 16

Hej alla glada föräldrar!

Vilka härliga och soliga dagar vi har nu! De första vitsipporna har precis börjat att titta fram i skogen invid skolan till allas glädje. Vi njuter av våren på rasterna!

Den här veckan har vi börjat jobba med TRR igen efter att ha haft några veckors uppehåll. Vi jobbar just nu med halvtal och multiplikation, t ex att 8 x ½ = 4. Vi har förutom det jobbat med likamedstecknets betydelse med uppgifter likt denna: 10 – ___ = 8 – 3

I NO:n har vi arbetat vidare med rymden. Vi har bl a talat om rymdstationen ISS om hur astronauterna som lever och jobbar där har det. Se gärna på filmerna som finns utlagda på bloggen som visar lite om detta.

I SO:n har vi börjat jobba med yrken. Vi har sett filmer på några olika yrken och dessutom fick eleverna skriva om sitt drömyrke i veckans skrivuppgift. Vi har dessutom förberett oss med olika frågor inför att några av er föräldrar kommer hit och berättar om era jobb, detta börjar vi med nästa vecka. Så roligt!

Denna vecka har våra elever gjort ett läsförståelsetest som heter LegiLexi. Detta test genomför eleverna själv på sina lärplattor förutom två korta lästester på en minut var som genomförs av vår speciallärare. Det är ett bra sätt att följa och dokumentera våra elevers läsutveckling.

Veckans prestation: Båda tvåorna har varit ute och städat varsin förmiddag denna vecka som en del i kampanjen ”Håll Sverige Rent”. Oj, vad mycket skräp vi plockade! Varför skräpar folk ner vår fina natur? Det blev många stora säckar med skräp! Bra jobbat av våra elever! Se gärna filmen från städningen på vår blogg.

Helgtips: Imorgon, lördag den 22 april, är det Öppet Hus i Byrsta hos Nerikes Brandkår kl.10:00–14:00. De visar upp sina lokaler, fordon, man kan få testa deras utrustning och de berättar om hur det är att jobba som brandman. Dessutom säljer de fika och korv. Detta passar ju klockrent med det som vi jobbar med i skolan just nu!

 

Detta händer vecka 17:

Måndag:

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Elevråd kl.830. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det. Läxhjälp.

Fredag:

 

Vi önskar er alla en härlig helg!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 15

Hej på er!

Då är vi i gång igen efter påsklovet! Vädret har varit lite varmare så eleverna har sluppit att ha extrabyxor. Glädjen har varit stor! Regnkläder gäller fortfarande vid regn.

Det är härligt nu att vara ute i vårvädret tycker tvåorna. Och vi slipper varma vinterkläder! Här är ett gäng som jobbar på sin koja.

I matematiken har vi övat uppställningar och multiplikation. I fredags hade vi test på 4:ans tabell.

Den här veckan har vi övat på att skriva egna berättelser med hjälp av färdiga rubriker. Eleverna fick välja mellan att skriva på lärplattan eller på papper.

På engelska-lektionen har vi bl a fortsatt att öva på matord, läst en text om månen och sett några engelska filmer om ISS.

På NTA-lektionen tittade vi på förra veckans 3 blandningar och så separerade vi dessa genom filtrering. Då upptäckte vi att det inte gick att separera salt och vatten genom filtrering. Därför testar vi nu om vi kan använda metoden avdunstning.

Vi har fortsatt att lära oss om rymden. Den här veckan har vi pratat om rymdstationen ISS, hur vardagen fungerar där och om forskning som bedrivs på ISS.

Nästa vecka ska 2:orna gå ut och städa i Hallsberg. Stocksätterskolan är anmäld till Håll Sverige rent-kampanjen (https://hsr.se/skrapplockardagarna) Vi kommer att gå vid olika tillfällen. På måndag kl. 8:00 går 2B ut och städar och på tisdag samma tid är det 2A som ska städa. Emma Gustavsson kommer att vara med oss vid båda tillfällena. Vi har en hel del extra handskar men om man har hemma får man gärna ta med sig. Om någon av er har möjlighet att komma och stötta får ni gärna det! Hör av er i så fall!

Det är bara orkester på torsdag nästa vecka för dem som deltar!

Tack alla föräldrar som anmält att de kan komma hit och prata om sitt jobb! Ni som anmält er har fått lappar tillbaka med tiden ni fick. Vi har några lediga tider kvar. Hör av er om ni är intresserade!

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 16:

 • Måndag: 2B är ute och städar.
 • Tisdag: Läxinlämning. 2A är ute och städar. Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar. Läxhjälpen.
 • Fredag:

 

 

Vecka 13

Hej på er!

Då var det dags för påsklov för våra elever trots att det känns mer som vinter än vår med den snö som har fallit de senaste dagarna. Vad fort tiden har gått!

Den här veckan har våra tvåor fortsatt att träna på matord på engelskan. Dessutom har de tränat på klockan på engelskan och lärt sig ord om rymden.

På NTA:n har vi gjort tre olika blandningar med ett fast ämne och en vätska (grus och vatten, toalettpapper och vatten samt salt och vatten). Eleverna fick först dokumentera hur blandningen såg ut innan och efter att de rörde om. Sedan ska vi kolla vad som hänt nästa gång vi har NTA.

Vi har jobbat med att sätta ut skiljetecken och stor bokstav på rätt ställen i texter på svenskan. På NO:n har vi jobbat vidare med rymden och veckans bilduppgift var att med hjälp av en tandborste stänka ut vår galax Vintergatan på ett svart papper.

På mattelektionerna har vi tränat på blandade uppställningar, både addition och subtraktion. Vi har även jobbat med klockan och med multiplikation. Våra elever har haft två tabellförhör på 0:ans – 4:ans tabell samt 10:ans och 11:ans tabell.

På idrotten har de bl a kört hinderbana och Gabi har gått igenom svaren på tipspromenaden som hon ansvarade för på Öppet Hus-kvällen.

Denna vecka har vi skickat hem en lapp där vi bjuder in er föräldrar att komma och berätta om ert yrke för våra 2:or. Om inte lappen har kommit hem så hör av er så skickar vi med en ny.

Information: De elever som vill vara med på årets Talangjakt kan börja anmäla sig på onsdagen efter påsklovet. Alla som anmäler sig kommer inte med, det lottas 12 bidrag. För mer information om detta gå in på elevrådet.se och läs mer om vad som gäller.

 

Detta händer vecka 14:

P Å S K L O V !

 

Detta händer vecka 15:

Måndag: Lovdag!

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkester för de elever som går på det. Läxhjälp.

Fredag:

 

Vi önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 12

Hej på er!

Då är det bara en vecka kvar innan påsklovet!

Den här veckan har fokus varit att läsa så mycket som möjligt! Vi har också lyssnat på böcker och haft högläsning. Vi har läst väldigt mycket! Undersökningar visar att för att bli en god läsare behöver man under skolåldern läsa minst 5000 timmar. Det betyder läsning en timme varje dag måndag till söndag. Därför är läsningen hemma väldigt viktig. Vi kommer att se till att eleverna har möjlighet att låna hem böcker till påsklovet. Låt det bli ett läslov!

Vi har lärt oss om författaren Hans Christian Andersen från Danmark och läst flera av hans sagor.

I tisdags var det Rocka sockor-dagen. Det firade vi som vanligt för allas rätt att vara olika.

I torsdags var det Öppet hus på Stocksätterskolan. Det var många som passade på att hälsa på! Klassrummen var öppna och fika fanns att köpa. Det var sång och dansuppvisning och en tipspromenad!

Eleverna har svarat på frågor om skolan i en enkät från Trygghetsteamet. Det gör de en gång varje termin.

Kashma har gjort sin sista VFU-vecka hos oss. Hon avslutade med att ha en bildlektion med tvåorna. Eleverna gjorde en modell av månens faser. Det blev jättefint. Tack Kashma för din tid hos oss.

På fredag delar vi ut inbjudan till simskolan i vår. De elever som behöver träna lite till erbjuds gratis simskola. Man anmäler sig direkt till Allehallens personal. Inbjudan skulle ha kommit efter påsk men vi har redan fått dessa så därför får ni dem redan nu!

Eftersom det är Earth hour på lördag den 25/3 så har vi pratat en del om miljöproblem och hur WWF jobbar för att sprida kunskap och information om vad man kan göra för miljön.

Ett gäng ur båda grupperna har varit ute i veckan och städat, både på skolgården och vid cykelvägen bredvid fotbollsplanen. Bra jobbat!

Det är ingen orkester nästa vecka för dem som brukar delta!

 

Glöm inte att delta i världens största miljömanifestation på lördag genom att släcka ner mellan 20:30-21:30! 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 13:

 • Måndag: Elevråd kl. 8:30.
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar.
 • Onsdag: Ingen ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Vi lånar böcker till påsklovet.
 • Fredag: Åsa ledig och Jasminka jobbar hela dagen för henne.

 

 

 

Vecka 11

Hej på er!

Nu är det verkligen vårväder ute! Ljuset har kommit tillbaka och det är så härligt att vara ute!

Den här veckan startade på bästa vis då vi började med att ha vår 300-dagarsfest! Det var fika, film, popcorn, kiosk, lyckohjul och disco bland annat. Oj, vilken trevlig dag! Det finns en film på vår blogg från festen.

Vi har jobbat vidare med talrektangalar på våra TRR-lektioner. Vi har omgrupperat dessa talrektanglar genom att göra halveringar och dubbleringar av faktorer och att uttrycka halvtal med ord och symboler. Exempel: 5 x 1 = 2 ½ x 2. Vi har då halverat 5:an och dubblerat 1:an.

Denna vecka har vi talat om månen på NO:n. Vi har sett på filmer och lärt oss mycket fakta om denna ”närliggande” himlakropp.

På NTA-lektionen gjorde vi en blandning av salt och grus. Sedan lyckades vi att separera dessa två dessa två materier från varandra genom silning utan att deras egenskaper ändrades.

Våra elever har skrivit faktatexter med hjälp av stödord som har handlat om sköldpaddor. Åsas klass har dessutom gjort en bilduppgift där de gjorde en sköldpadda av en engångstallrik och papper, detta gjorde Gunillas klass förra veckan.

Denna vecka var det Gunillas klass som gick till Alléhallen och simmade. Gabi blev så imponerad över att se tvåornas framsteg efter att de har gått på simskolan i höstas. De som inte kan simma ännu kommer att bli erbjudna simskola till sommaren. Denna simskola är gratis för er (egentligen så kostar detta 860 kr men ni bjuds på detta) så passa på att boka in en tid när lappen skickas ut.

Läsvecka: Nästa vecka, v. 12, är det läsvecka på skolan. I tvåan kan man ta med sig en filt, kudde och gosedjur att ha under lässtunderna. Skicka gärna med en påse med namn på att förvara sakerna i under resten av dagarna. Det blir mycket extra läsning men också andra läsaktiviteter. På torsdag är det öppet hus. Läs mer om detta på bloggen.

 

Detta händer v. 12

Måndag: Läsveckan startar.

Tisdag: Rocka Sockorna! Se till att ert barn har två olikfärgade strumpor på sig. Läs mer om detta på bloggen. Idrott, se till att ombyte och badlakan skickas med. Läxinlämning. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, se till att ombyte och badlakan skickas med. Läxhjälp och fritidsorkester. Kl.17:00-18:30 är det Öppet Hus på skolan. Läs mer om detta på bloggen.

Fredag: Läsveckan avslutas med en pyjamasdag! Låt era barn åka till skolan i sin pyjamas, nattlinne, morgonrock eller mjukiskläder.

  

Varma vårhälsningar!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 10

Hej på er!

Vilken vintervecka vi har haft! Det grävs och byggs ute på rasterna i snön! Klass 2B fick en riktig vinterpromenad ner till Allehallen i torsdags med snön fallande i stora flingor!

Vi har fortsatt att jobba med sköldpaddan. 2A har gjort en jättefin bilduppgift med sköldpaddan. Nästa vecka är det 2B:s tur när 2A går till Allehallen. Det är vår VFU-student Kashma som håller i bildlektionen.

I tema Rymden har vi lärt oss mer om jorden som också heter Tellus. Vi har pratat om hur jorden rör sig runt solen på 365 dagar och snurrar runt sin egen axel 365 varv på ett år. Sedan har vi pratat om stjärnor och vår närmsta stjärna, solen.

I matematiken har vi med bl a jobbat vidare med talrektanglar och tränat på att dela dessa i halvor, t ex 6= 4 x 1 ½ eller

6= 12 x ½ . De fick först klippa ut talrektanglarna och sedan göra delningar och andra omgrupperingar.

Sedan limmades talrektanglarna på ett nytt papper och så fick de skriva vilka multiplikationer det blev.

 

På engelskan har vi övat på matord och även tränat lite på ord som hör till rymdtemat.

Nästa vecka börjar vi med utvecklingssamtalen. Vi har skickat tillbaka lapparna så håll koll på vilken dag och tid just ni fick. Det är som i höstas, eleverna själva som håller i samtalet.

På måndag har tvåorna gått 300 dagar i skolan och det ska vi naturligtvis fira! Eleverna har själva fått bestämma hur dagen ska se ut. Vi kommer bl a att träna på att räkna med tal upp till 300, gå en tipspromenad, se film och mysa med godis/snacks och ha disco med bl a limbo och dansstop. Godis eller snacks får man ta med till skolan och det får max kosta 30 kr. Tänk på att det INTE får innehålla choklad eller nötter. Vi bjuder på saft.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 11:

 • Måndag. Vi firar 300 dagar i skolan!
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Bad för 2A (Gunillas klass). Se till att badkläder, badlakan och en plastkasse skickas med. De går efter lunchen och räknar med att vara tillbaka på skolan till kl.13:00 men vi vet att ibland kan de bli lite försenade från badet. Ingen idrott för 2B denna dag. Läxhjälpen och fritidsorkester.

 

 

 

Vecka 9

Hej på er!

Tänk att nu har den första vårmånaden, mars, startat. Dagarna är så ljusa och det börjar kännas lite varmt ute mitt på dagen. Trots detta vill vi att våra elever behåller överdragsbyxorna på ett tag till. Vi svettas in våren, brukar vi säga.

Vi har startat ett spännande arbete nu, vi har börjat att jobba med rymden. Detta är ett arbete som kommer att pågå i ett antal veckor framöver. Visst passar det extra bra att vi startar detta i mars! Vi har talat om Big Bang och om universum denna vecka. Spännande! Veckans bilduppgift var att måla Big Bang. När vi målade bilden hade vi först på lim och salt på ett svart papper och sedan fick eleverna dutta och stänka på vattenfärg. Det blev häftiga bilder!

Vi har lärt oss fakta om sköldpaddor denna vecka. Dessutom har vi sett på några sköldpaddsfilmer.

Den här veckan har våra elever fått lära sig mat-ord på engelskan och de har även läst en text om kor.

På mattelektionerna har vi tränat på räknehändelser, på 4:ans tabell och vi har övat på att sätta ut halvorna på en tallinje, t ex att sätta ut två och en halv. Våra elever har dessutom fått göra en mattediagnos som handlade om klockan och om veckodagar.

Det spelades fotboll på idrotten och de fick träna på att kasta bollar på konor. Dessutom fick de köra hinderbana där de skulle hoppa över plintar och balansera på bänkar.

En påminnelse: Tiden för föräldraenkäten har förlängts och det finns ett inlägg på bloggen med en länk till den. Se till att ni fyller i den, det går fort att göra den. Tack på förhand!

 

Detta händer v. 10

Måndag: Åsa har semester och Vilma vikarierar i 2B. Även Gunilla har semester och där är Ida vikarie hos 2A.

Tisdag: Idrott, se till att ombyte och badlakan skickas med. Läxinlämning. Måltidsrådet och städrådet träffas. Fritidsorkester för de elever som går på det.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Bad för 2B (Åsas klass). Se till att badkläder, badlakan och en plastkasse skickas med. De går efter lunchen och räknar med att vara tillbaka på skolan till kl.13:00 men vi vet att ibland kan de bli lite försenade från badet. Ingen idrott för 2A denna dag (nästa vecka blir det tvärtom).

Fredag:

 

Allt gott!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 7

Hej på er!

Nu är vi redan inne i vecka 7. Vi närmar oss påsken! I slutet av den här veckan har det varit ganska lerigt ute, så vi påminner om extra kläder i tygpåsen!

Den här veckan har vi firat alla hjärtans dag på Stocksätterskolan. Trivselgruppen hade fixat jättefint med kramrutor och fina meddelanden på olika ställen i lokalerna. I tvåan fixade vi med alla hjärtans-kort och kuponghäften att ge bort. Inlägg om detta och film finns på skolans blogg och klassbloggen.

Nour målar dit sjögräs.

Vi har fortsatt att jobba med bläckfisken. Vi avslutade med att skriva faktatexter om djuret och att måla en bläckfisk på bildlektionen.

Bläckfiskens huvud bestod av bubbelplast och röd färg!

 

I matematiken har vi med hjälp av talrektanglar tillverkat tabellerna 1-6 och tittat på hur tabellerna hänger ihop. Vi har också övat extra på multiplikationstabell 4. Den kommer eleverna också att få i läxa efter lovet. Sedan har vi förstås också övat på växling!

På engelskan har vi bl a läst en text om giraffen och svarat på frågor efteråt.

Vi märker att det är många som fortfarande inte duschar efter idrotten. Det är ett problem eftersom vi vill att de ska få som vana att duscha. Snart kommer de in i puberteten och då blir det ännu svårare att komma igång med duschningen. Det är inte heller så fräscht att lukta svett i klassrummet. Nästa läsår kan idrotten lika gärna infalla direkt på morgonen och inte i slutet av dagen som det är nu. Därför vill vi att ni ser till att handduk finns med och påminner era barn om hur viktig duschningen är.

Glöm inte att svara på enkäten från Skolverket om ni inte redan gjort det!

 

 1. Gå in på https://skolinspektionen.se/skolenkaten
 2. Välj att besvara enkäten “Föräldrar/vårdnadshavare med barn i förskoleklass, grundskola eller grundsärskola.
 3. Ange koden:  3JWrwD 

Nästa vecka (vecka 8) är det sportlov och eleverna är lediga. Passa på att lästräna extra mycket hemma!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 9:

 • Tisdag: Elevråd 10:00. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen. Fritidsorkestern för de som deltar.
 • Fredag: Åsa är ledig. Vilma (vår förra VFU-student) vikarierar.

 

 

 

Vecka 6

Hej alla föräldrar!

Då är det bara en vecka kvar till sportlovet! Oj, vad tiden rusar fram!

Den här veckan har vi hunnit att jobba med en hel del trots att skolveckan endast var fyra dagar lång. I svenskan har vi börjat att skriva på nya berättelser. Eleverna har fått välja på följande tre rubriker: ”Skattjakten”, ”Drömresan” eller ”På havets botten”.

På matematiklektionerna har vi jobbat vidare med talrektanglar och våra elever håller dessutom på att konstruera en plansch med 1:ans – 6:ans tabell. Genom att göra detta kopplar vi talrektanglarna dels till multiplikation och dels till division. Vi har även jobbat vidare med uppställningar i subtraktion där det krävs en eller fler växlingar.

På NTA:n jobbar vi vidare med förändringar. Denna vecka har vi undersökt is och beskrivit några egenskaper som is har. Eleverna har dessutom fått undersöka hur lång tid det tar att smälta en isbit. De fick själva fundera ut ett bra sätt att smälta sin isbit på. Sedan fick alla hälla upp vattnet från den smälta isbiten i en vid form och ställa den i klassrummet. Nu ska vi studera vad som händer med vattnet när det får stå i klassrummet några dagar.

I engelskan jobbar de vidare med både tal- och läsövningar. Eleverna får berätta för de andra vad de har på sig för kläder bland annat.

På idrotten slog de kullerbyttor och de körde intervaller där eleverna först sprang och sedan hoppade mm.

Kom ihåg! Det finns en föräldraenkät från Skolinspektionen som ligger utlagd på vår blogg som det är viktigt att ni alla genomför. Den ska vara ifylld senast den 24 februari.

Information: På tisdag får skolan besök av några av kommunens politiker. De kommer att prata med både personal och med elever samt gå runt och se lite hur vi har det på skolan.

Roligt på gång! Skolans 6:or kommer att ordna ett disco på fredag i nästa vecka i gympasalen (17 februari). Våra 2:or får komma dit kl.18:00-19:30. Det kostar 20 kr i inträde och sedan finns det godis att köpa inne på discot. Alla som vill har fått ta med sig en lapp hem men om den kom bort kan du läsa vad det stod där här nedan:

 

Detta händer vecka 7:

Måndag:

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning. Fritidsorkestern för de som går på det. Vi gör lite Alla-hjärtans-dag-aktiviteter.

Onsdag: Ingen ny läxa delas ut då det är sportlov vecka 8.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som går på det.

Fredag: Kl.18:00-19:30 är det disco i gymnastiksalen för alla som vill. Inträde 20 kr.

 

Ha en riktigt trevlig Mellohelg!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 5

Hej på er!

Då är denna vecka snart slut. Det har varit varierande väder men ändå ganska kallt. Vi får tjata för att alla tvåorna ska ha yte-byxor på. Men eftersom det fortfarande är vinter så ska man klä sig varmt. Vi ger oss inte!

Vi har vi börjat med TRR-matte igen. Nu tränar vi på talrektanglar och multiplikativa tal. Det handlar om att öva på att dela upp tal i olika multiplikationer. Sedan har vi fortsatt att öva på växling och klockan.

På engelskan har vi läst en text om the Fox och the Artic fox. Vi har också fortsatt att träna på kläder.

I SO har vi lärt oss hur det gick till när Oden offrade sitt ena öga och när Balder mördades. Även om det är gamla sagor så är det spännande! Fråga gärna om de kan berätta om dessa historier och om Sleipner, Tor, Frigg och Loke!

Här är några av elevernas bilder från skapelseberättelsen enligt asa-tron!

 

Den här veckan har vi börjat med ett nytt NTA-tema som handlar om förändringar. Vi pratar om materia och om vätskor. Eleverna har fått undersöka en materia och vätska för att se vilken förändring som sker.

2A kommer att ha en lärarstudent från ca v. 6-12. Hon heter Kashma och hon är på sin sista termin på utbildningen.

På religionslektionen har vi lärt oss om Josef i brunnen.

Vi påminner om att måndag nästa vecka är en studiedag och då är eleverna lediga från skolan.

Glöm inte att svara på enkäten från Skolinspektionen! Länk och lösenord finns på bloggen som ett tidigare inlägg.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 6:

 • Måndag är studiedag och skolan är stängd.
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern för de som deltar.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen. Fritidsorkestern för de som deltar.

 

 

 

Vecka 4

Hejsan!

Nu märks det att dagarna börjar att bli lite ljusare! Solen börjar att gå upp precis samtidigt som våra vi startar våra skoldagar. Så härligt!

Den här veckan har våra tvåor skrivit berättelser med någon av följande rubrik; ”Det brinner”, ”Isflaket” eller ”Vem ligger under min säng?” De fick några stödord till hjälp. Först skrev de en kladd och sedan renskrev de sina böcker. Dessa kommer ni att ha möjlighet att se och läsa den 23 mars då det ska bli ett Öppet hus på skolan. Vi återkommer med mer information när det närmar sig men det kan vara bra att notera datumet i sin almanacka.

Det har varit två tabellförhör denna vecka och vid dagens förhör hade vi lagt till 11:ans tabell. De har blivit riktigt duktiga på de tabeller som vi har jobbat med och det gäller att hålla igång detta så att de inte glömmer bort det som de har lärt sig. Dessutom har vi jobbat med att göra uppställningar i subtraktion där det behövs en eller fler växlingar. Vi har även tränat på klockan 10 i och 10 över och vi har haft mattestationer där vi övade på klockan.

I SO:n har vi jobbat med asatron hur världen kom till enligt denna tro. Det har berättats om jättar, gudar och dvärgar mm. Mycket spännande! Veckans bilduppgift var att måla något från dessa asaberättelser. På religionslektionen har vi talat om Josef i brunnen. Vi har läst ur Barnens Bibel och sett på film.

På idrotten spelades det bl a innebandy vilket var mycket uppskattat. De har även tränat på bollteknik.

VIKTIGT! Det finns en föräldraenkät från Skolinspektionen som ligger utlagd på vår blogg som det är viktigt att ni alla genomför.

 

Detta händer vecka 5:

Måndag: Trivselgruppen träffas.

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning. Fritidsorkestern för de som går på det.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för de som vill. Fritidsorkestern för de som går på det.

Fredag:

 

Allt gott!

Åsa & Gunilla

**********

 

Vecka 3

Hej på er!

Första hela veckan den här terminen! Vi har hunnit med mycket. Vädret har varit helt okej utan så mycket regn. Men vi tjatar fortfarande på tvåorna om att de ska ha överdragsbyxor på sig ute. Det är både blött och lite kallt.

Vi har börjat med växling vid subtraktion nu i matematiken. Det finns filmer på bloggen som visar hur vi räknar vid subtraktion och växling. Vi har haft två förhör på tid på multiplikationstabellerna 1-3. Öva gärna med era barn hemma. Ju snabbare man kan tabellerna desto lättare går det att räkna olika uppgifter i matematiken.

I torsdags övade vi tabellerna på olika sätt. Här övar Nelly och Heaven med hjälp av ett platta med kort,

Här övar Beylasan och Lilly med Hatten.

Vi har gått igenom 2:ornas svar på Trivselenkäten. Resultatet visar att våra tvåor trivs i skolan och med sina klasskamrater. De upplevde att det kunde vara lite pratigt och rörigt ibland i matsalen. Men sedan vi började med 5 tysta minuter innan man får prata har det blivit mycket bättre. För att få ännu bättre arbetsro har eleverna bestämt ordningsregler som gäller för klassrummet.

På engelskan har läser vi en text tillsammans varje lektion. Det är inte så lätt att lära sig läsa på engelska så därför övar vi tillsammans och i par. Sedan fortsätter vi att träna på kläder som ni ser också i läxan.

I SO har eleverna börjat att lära sig om nordisk mytologi. Vi lär oss berättelser om Oden, Tor, Frigg och Balder och några till kända figurer från asatiden.

I svenskan har vi övat läsning och att skriva med olika skiljetecken.

På religionslektionen har vi börjat att lära oss om Abraham som sattes på prov av Gud.

En påminnelse om att på tisdag den 24/1 startar fritidsorkestern igen. Men det är ingen träning på torsdag nästa vecka! Men efter det så kör det igång som vanligt med tisdagar och torsdagar!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 4:

 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Fritidsorkestern startar igen för de som deltar.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.

 

 

Vecka 2

Hej alla föräldrar!

Ja, då är vi i gång igen! En ny termin och ett nytt år har vi sparkat i gång. Plusgrader och regn har gjort att vi får in blöta barn efter rasterna då de bland annat lekt i de smältande snöhögarna. Se till att extrakläder finns i skolan och kläder för att vara ute i alla väder.

Detta har varit en kort vecka, endast tre dagar. Vi har trots det hunnit med en hel del. I svenskan har vi tränat på att sätta ut skiljetecken (.!?), vi har jobbat med läsförståelsepapper och eleverna har läst varje dag.

På matematiklektionerna har vi dels tränat på klockan (kvart i och kvart över) och dels har vi tränat på 3:ans tabell. I går fick våra elever träna på 3:ans tabell på fem olika stationer där de jobbade med detta på olika sätt tillsammans med en kompis. Som ni säkert har sett så har finns ju 3:ans tabell med som läxa denna vecka och nästa vecka blir det förhör på deras kunskaper. Hjälp ditt barn att träna lite varje dag. Vi har lagt ut en bra länk till en sida där ert barn på egen hand kan träna på tabellen på ett roligt sätt på egen hand (multiplikationstabellen.se), men var gärna med och förhör dem lite också. Helst ska de ju kunna tabellen som ett rinnande vatten, matten kommer att bli så mycket lättare framöver för era barn om de kan tabellerna. Vi hade en lärare som jobbade här på Stocksätterskolan för ett antal år sedan, han har gått i pension sedan många år tillbaka, som hade jobbat många år med elever som hade svårt med matten på högstadiet. Denne lärare sa alltid att den gemensamma nämnaren för de elever som kom efter i matten var att ingen av dem kunde tabellen.

På idrotten körde de stafett med ärtpåsar, killerboll samt tittade på en film där en kille visade hur man kan hoppa ”lufthopprep”, alltså hur man hoppar utan hopprep.

Nu är julen slut! I dag är det Tjugondedag Knut och vi har dansat ut julen tillsammans med övriga klasser på Eken och Ängen. Alla gick ut och så dansade vi runt en gran som vi satt i en snöhög mellan husen. Det var Jenny (lärare i en av 3:orna) som höll i ringdansen. Vi dansade bl a till “Räven raskar över isen” och vi avslutade allt med att göra “Raketen” tillsammans. Det blev en trevlig stund trots att det duggregnade!

Information: Det har börjat en ny kille i 2A (Gunillas klass). Han heter Cameron och han kommer från Örebro. Vi hälsar honom varmt välkommen till oss och vi hoppas att han ska trivas hos oss.

 

Detta händer vecka 3:

Måndag: Måltidsrådet träffas.

Tisdag: Tabellförhör på tabellen upp till 3:ans tabell. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för de som vill.

Fredag: Tabellförhör på tabellen upp till 3:ans tabell.

 

Ha en riktigt trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 51

Hej på er!

Det här är det sista veckobrevet för det här året!

I måndags hade vi en storsamling för F-3. Vi sjöng julsånger tillsammans och tomten och granen hälsade på! Det är jätteskönt att vi kan börja att ha våra storsamlingar nu som vanligt!

Mycket arbete den här veckan har varit att göra klart uppgifter och böcker i bänken. 2B har skrivit klart sina faktatexter om kattdjur. Läs dem gärna på bloggen!

Sedan har vi haft prisutdelning i mattetävlingen. Se inlägget som kommer på bloggen. Där finns också en film från skridskoåkningen förra veckan.

Vi har varit till det stora biblioteket och lånat böcker till jul-lovet. Det finns ett inlägg på bloggen med information från biblioteket och ett bildspel från när vi var där. Vi hoppas att det blir mycket läst nu under lovet. Det är jätteviktigt inför fortsättningen och målen som väntar.

Tack för den här terminen! Vi ser verkligen fram emot nästa och allt roligt vi har framför oss!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 2:

 • Skolstart onsdag 11/1 kl. 8:00. Skoldagen slutar 13:00.
 • Ny läxa delas ut på onsdag.
 • Idrott torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälp torsdag 13:00

 

 

Vecka 50

Hej alla föräldrar!

Nu går denna termin mot sitt slut, endast några få skoldagar återstår. Vintern har tagit greppet, det är många minusgrader och snö ute. Skoldagarna startas på bästa sätt med adventsmys i klassrummen. På rasterna åks det på madrasser i backen och det byggs kojor i snön. Vi njuter av vintern!

Denna vecka har vi ägnat mycket tid åt att göra klart saker. Det känns bra att slutföra denna termins arbeten. Dessutom läser vi varje dag och vi jobbar på med matten både på arbetsblad och på våra lärplattor.

I tisdags fick vi se ett mycket fint luciatåg här på skolan. Det var 3:orna som lussade för oss alla. De var jätteduktiga! Om ni vill se luciatåget kan ni göra det på elevrådet.se. Nästa år är det våra klasser som fixar luciafirandet på skolan! Det är minsann något trevligt vi har att se fram emot!

Igår passade vi på att åka skridskor. Det gäller att ta de chanser vi får innan det blir tö. Det var en hel del som hade med sig egna skridskor men så var det även många som lånade från skolan. Det åktes på isen tills vi blev kalla om tårna och gick in. Film från detta kommer inom kort på vår blogg. Samma dag bjöds vi på julbuffé med julmust till. Gott!

Idag har vi fått testa på dans med våra klasser. Det var Anna-Carin från Kulturskolan som höll i det hela. Det blev dans och rörelse till musik. Det var jätteroligt! Kul att hon kom och att vi fick testa! Idag fick alla elever med sig en lapp hem ifall de vill börja gå på dans på Kulturskolan efter jullovet.

Information: Vi går till biblioteket nästa vecka och lånar böcker som eleverna får ta med sig hem. Se till att ni läser hemma under jullovet! Det är jätteviktigt att hålla igång läsningen under loven. Dessutom är det ju fantastiskt roligt att lyssna när sitt barn läser eller att högläsa för dem.

 

Detta händer vecka 51:

Måndag: Vi har storsamling för Fsk – åk 3 i gympasalen.

Tisdag: 2B går till biblioteket (Åsas klass). De får gärna ta med sig en enkel matsäck. En ryggsäck är bra att ha för att bära hem böckerna i. Resultatet på mattetävlingen redovisas av elevrådet. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning.

Onsdag: 2A går till biblioteket (Gunillas klass). De får gärna ta med sig en enkel matsäck. En ryggsäck är bra att ha för att bära hem böckerna i.

Torsdag: Terminsavslutning. Vi samlas kl.8:00 i klassrummet och tågar sedan till Adventskyrkan där vi ser ett julspel framfört av elever från skolan som går i åk 4-6. Skoldagen slutar ca kl.10:00. Ingen skollunch serveras denna dag, men fritisbarn äter förstås.

Fredag: JULLOV!

 

Varma vinterhälsningar!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 49

Hallå!

Nu är vi inne i bistrare tider med många minusgrader den här veckan. Men det har varit underbart frostigt ute!

På trafik-lektionen den här veckan repeterade vi cykelregler och vad som måste finnas på en cykel. Sedan lärde vi oss om vilka regler som gäller när man åker elsparkcykel/elscooter. Vi pratade också om olycksrisken, att det är många olyckor runt elsparkcykelåkning. Det är oftast ansiktet som får svåra skador.

I svenskan har vi övat vidare på att skriva instruktioner. Den här veckan har alla skrivit en egen instruktion som en klasskompis har fått följa.

I onsdags gjorde vi matteprovet som tillhör matematik-tävlingen på Stocksätterskolan. Det är från början ett elevförslag som kommit in till elevrådet. Alla tvåor tävlar mot varandra. Det delas ut 1:a pris, 2:a pris och 3:e pris. Sedan lottas det även ut ett Veronie-pris. Resultat meddelas i början på vecka 51.

Den här boken av Ulf Stark läser vi ur varje morgon. Den handlar om tomten Vrese och djuren i skogen.

 

I religionen har vi jobbat med berättelsen om Noas ark och i matematiken har vi övat på volym och deciliter och liter. Sedan har vi fortsatt att öva klockan.

Det här var den sista veckan för våra VFU-studenter, Wilma och Emmy hos oss. Vi avslutade med lite Trivselgruppsfika tillsammans. Vi önskar dem lycka till med sina fortsatta studier!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 50:

 • Måndag: Elevråd 8:30.
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan. Luciaföreställning i matsalen.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Fredag: Danslektion med Kulturskolan.

 

 

 

Vecka 48

Hej på er!

Då var inte bara denna skolvecka slut, även simskolan är slut efter två veckors intensivt simmande. Vilken utveckling vi har kunnat se! Huvuden har doppats, det har hoppats i vattnet både ifrån kanten och till och med från 3:an. Det har simmats både bröstsim och ryggsim och fler och fler har fått lämna den lilla bassängen och börjat simma i den stora. Det har fungerat jättebra! Vi är väldigt tacksamma att vi har fått åkt buss dessa dagar. Dessa veckor har varit mycket uppskattade av våra elever. Bonusen är att renare ungar än dessa är svårt att finna!

Simskolan har tagit mycket av vår tid i anspråk men vi har fått två arbetspass i skolan varje dag. Vi har dock hunnit med ett arbete som handlar om instruerande texter. Först pratade vi om vad en instruerande text är, sedan läste vi några instruktioner och efter det såg vi även några filmer. Efter det har vi skrivit gemensamma instruerande texter, skrivit det parvis och även enskilt. Därefter har eleverna fått läsa varandras och testat om de kan följa instruktionen. Det var bildinstruktioner som utmynnade i att alla ritade efter instruktionen.

Förutom detta har vi fortsatt att läsa, räkna och göra klart saker som vi har i bänken. Våra lärarstudenter har också haft lektioner med klasserna.

Veckans mysigaste! Nu har vi börjat med vårt adventsmys. Vi tänder ljus, har högläsning, öppnar en adventskalender, har julklappsbyte och ser på elevrådets julkalender (den kan ni också se om ni vill på elevrådet.se) samt en annan digital kalender. Jättemysigt! Det är inte för sent att skicka med ett ljus om ni inte har gjort det, ej heller för sent att delta i julklappsbytet om man vill (köp en julklapp för max 40 kr, inget ätbart, och skicka med till skolan). Vi fortsätter med detta terminen ut.

En påminnelse! Nu är det dags att skicka tillbaka alla biblioteksböcker till skolan. Alla har fått en påminnelse från biblioteket som vi skickar med hem.

 

Detta händer vecka 49:

Måndag:

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning.

Onsdag: Ny läxa delas ut. Elevrådet ordnar en mattetävling.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Trivselgruppen träffas. Läxhjälp för den som vill.

Fredag:

 

Glad andra advent!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 47

Hallå!

Vilken vintervecka vi har haft! Snö i mängder i början av veckan och sedan kram- och smältsnö i slutet! Det har byggts en hel del snökojor och snögubbar de här dagarna!

Nelly passade på att göra ett snöhjärta när snön föll i måndags!

En ganska stor del av dagarna har gått åt till simskolan och därför har vi inte fått lika mycket skolarbete gjort den här veckan. Men vi har jobbat med läsning och svenska varje dag. Sedan har vi också hunnit med en del matematik.

Våra VFU-studenter, Wilma och Emmy har genomfört flera av sina lektioner i svenska.

Det närmar sig 1:a advent. Vi påminner om att tvåorna får ta med sig ett ljus till skolan som tänds varje morgon när vi kommer att ha läsestund. Sedan får man också delta i julklappsbytet genom att ta med sig ett köpt och inslaget paket för max 40 kr.

Simskolan fortsätter nästa vecka också och fortsätt att skicka med badkläder varje dag!

 

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 48:

 • Måndag: Simskola, städråd 10:00.
 • Tisdag: Simskola, läxinlämning.
 • Onsdag: Simskola, ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Simskola, läxhjälpen.
 • Fredag: Simskola.

 

 

 

Vecka 46

Hej på er!

Igår kom de allra första små snöflingorna singlandes ner från himlen för denna vinter. Så efterlängtade de var! Glädjen var stor bland våra tvåor! Nu gäller det att se till att det finns varma kläder att ta på sig på rasterna och ombyteskläder ifall man blir blöt.

Denna vecka har vi jobbat vidare med trafik och de regler som där. I religionen har vi fortsatt att jobba med den bibliska skapelseberättelsen. Veckans bilduppgift var att måla en bild ur denna berättelse.

På engelskan fortsätter eleverna med att lära sig ord för olika klädesplagg.

På TRR-lektionerna har vi jobbat med att räkna ut matematiska lösningar med hjälp av tallinjen på fler olika vis. De fick bekanta sig med den tomma tallinjen som en modell för sina beräkningar. Detta var helt nytt för dem och lite svårt också. Vi jobbar vidare med detta nästa vecka.

Just nu har vi ju två VFU-studenter (Emmy och Wilma) i våra tvåor, vi hoppas att ni har läst deras inlägg på bloggen. De ska ha hand om en del lektioner. De kommer dels att ta hand om lektioner som vi har planerat men de kommer även att göra helt egna lektionsplaneringar så det kan komma att vara lite skillnader på vad vi gör i klasserna.

VIKTIGT! Vecka 47 och 48 har våra tvåor simskola. Se till att badkläder, badlakan, plastkasse och ev någon frukt tas med varje dag. För mer information läs inlägget på bloggen.

Information: Nästa vecka börjar vi att testa av alla elevers läsförmåga med ett program som heter LegiLexi. I detta test kontrollerar vi hur mycket våra elever kan när det gäller ljud, bokstäver och läsning. Detta test kommer sedan att göras i årskurs 2-5 för alla våra elever. På så vis kan man lätt följa deras kunskapsutveckling.

 

Detta händer vecka 47:

Måndag: Simskola för alla! Packa med badkläder, badlakan och en plastkasse.

Tisdag: Simskola för alla! Packa med badkläder, badlakan och en plastkasse. Läxinlämning.

Onsdag: Simskola för alla! Packa med badkläder, badlakan och en plastkasse. Ny läxa delas ut.

Torsdag: Simskola för alla! Packa med badkläder, badlakan och en plastkasse. Läxhjälp för den som vill.

Fredag: Simskola för alla! Packa med badkläder, badlakan och en plastkasse.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 45

Hej på er!

Nu är vi verkligen inne i novembermörkret! Det har inte varit mycket sol den här veckan utan mörkt, mulet och lite regnigt. Vi hoppas att vi får mer sol nästa vecka!

På TRR-lektionerna har vi jobbat med omskrivning av subtraktioner. Eleverna har övat på att skriva om subtraktioner med samma differens för att lättare kunna räkna ut svaret i t ex en huvudräkning.

Vi har börjat med trafik-tema igen. Nu repeterar vi bl a regler för gångare och har även ritat vägmärken på bildlektionen. Nästa vecka ska vi lära oss mer om regler för cyklister och vad som måste finnas på en cykel i trafiken.

I svenskan har vi skrivit berättelser med hjälp av stödord. Eleverna fick hitta på egna berättelser med hjälp av följande stödord: sten, skog, drake, skatt och nyckel.

I Nta:n har vi testat vad av humus, sand och lera som kan hålla vatten bäst i ett kaffefilter. Leran släppte inte igenom så mycket vatten och kunde alltså hålla vatten mycket bra. Men humus höll vattnet kvar dåligt eftersom det rann igenom mycket i filtret där.

Den här veckan har vi också delat ut nya läxor. Det kommer att vara tre läxor i veckan fram till jullovet. På torsdagar har vi läxhjälpen kl. 13:00 för de som vill ha hjälp.

Som ni säkert har läst på bloggen, har vi 2 lärarstudenter hos oss nu i en 5-veckorsperiod från Örebro universitet. De heter Wilma och Emmy. Läs gärna inlägget som de skrivit här på bloggen!

Den här veckan har eleverna börjat att byta om till idrotten och duscha efteråt. Det är väldigt många som redan nu har med sig ombyte och duschar. Det är jättebra! Men påminn gärna era barn när det är tisdag och torsdag att packa ner ombyte och handduk. Vi har också pratat om att man inte behöver duscha länge eller blöta håret i duschen.

Vecka 47 och 48 är det simskola för alla tvåor. Första veckan blir det alla dagar men som tur är kommer vi att få åka buss till och från Alléhallen.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

 

Detta händer vecka 46:

 

 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Fredag: Elevrådet har besök från Upplands bro.

 

 

Vecka 43

Hej hopp!

Då har vi kommit fram till höstlovet! Oj, så fort det gick! Nu väntar en veckas ledighet från skola och läxor för våra elever. Det har de verkligen gjort sig förtjänta av!

Skolveckan började med att det var FN-dagen. Alla skolans elever hade måla flaggor på två pappershänder. Dessa händer sattes sedan upp tillsammans i skolans korridor. Det blev mäktigt! Vi talade om vad FN är och vi såg på filmer om vad FN jobbar med.

I matten jobbar vi just nu med omskrivning av subtraktion för huvudräkning. Då får eleverna arbeta med att gå mellan olika subtraktionsuttryck med samma differens och beskriva vad som ändras mellan de båda uttrycken. Syftet är att eleverna ska använda omskrivningar av subtraktioner för att hitta uttryck som är enklare att beräkna. Våra elever är snabba att se dessa mönster nu! Om de ville kunde de ta hjälp av multilink för att bygga upp talen med tre olika färger, en för varje tal i uträkningen, och tydligt se att skillnaden var densamma om de tog bort, eller lade till, exakt lika många på helheten som på den ena delen av talet. Det vill säga:

5 = 12 – 7

5 = 11 – 6

5 = 10 – 5

5 = 9 – 4

På geografin jobbas det vidare med de nordiska länderna, vad de heter och vad huvudstaden heter.

Under NTA-lektionen har det odlats ärtor i olika jordarter. Eleverna har planterat ärtorna i sand, lera eller humus och nu ska vi ta reda på i vilken jordart de växer bäst. Spännande!

Våra elever har skrivit texter på engelska där de förklarar hur de är klädda. Dessa texter kommer sedan att läggas ut på engelskabloggen (piece-of-cake.se) inom kort.

På musiken har det sjungits sånger om Pumpakungen och de har även lärt sig spökrock. Passande sånger så här års!

Veckan avslutades med att vi hade en maskeraddag där alla som ville klädde ut sig. Det kom både häxor, spöken och prinsessor till skolan. Vi gjorde läsförståelseuppdrag med Halloweentema och hade en mysig sista skoldag innan lovet tog vid.

Veckans trevligaste: Igår hade vi en efterlängtad utedag. Alla tvåor gick till parken där de lekte tillsammans. Det byggdes kojor, spelades fotboll, gungades, klättrades i klätterställningen mm. Vi åt frukt och den medhavda matsäcken bland höstens nedfallna löv. En film från denna utedag kommer inom kort på bloggen.

Information: Denna vecka har vår skolsköterska Lisa börjat med hälsosamtal med våra tvåor. Hon väger, mäter och har ett samtal med dem om t ex hur de trivs i skolan. Efter att de har varit Lisa får de ett kuvert med information från hälsosamtalet med sig hem.

Lärarstudenter: Efter höstlovet kommer vi att få varsin lärarstudent i våra klasser. De ska vara hos oss v.45 – 49. Givetvis kommer de att få presentera sig själva i ett inlägg här på vår blogg. Vi hälsar dem välkomna till oss på Stocksätterskolan!

 

Ha en mysig höstvecka!
Åsa & Gunilla

********

 

Detta händer vecka 44:

HÖSTLOV!

 

Detta händer vecka 45:

Måndag: Våra lärarstudenter börjar sin praktikperiod hos oss.

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Fredag:

 

********

Vecka 42

Hej igen!

Det här är näst sista veckobrevet innan höstlovet. Det har nu passerat 10 veckor av höstterminen. Det är mer än hälften, eftersom det är 8 veckor kvar. Det har gått jättefort. Denna vecka har också varit den kallaste hittills i årskurs 2. O grader både onsdag och torsdag!

På engelskan har vi börjat att öva på att göra beskrivningar av oss själva. Det kommer att bli texter som man snart kan ta det av på engelska bloggen. De tycker att det är roligt att skriva på engelska, även om det är svårt. Men med stöd så lyckas alla. Dessa texter kommer de sedan att få lära sig i läxa!

I matematiken har vi fortsatt att öva på hundra kompisar, t ex 27+ 73, 28+72 och 29+71. Vi har också övat på positionssystemet.

I tisdags fick vi komma på en liten konsert i musiksalen. Det var 6b som spelade och sjöng några låtar för oss!

Vi arbetar med Norden och de nordiska länderna också. Den här veckan har vi lärt oss lite mer om Danmark och Finland, t ex att Finland kallas för de 1000-sjöarnas land och att Danmark har en drottning.

Ingen ny läxa delas ut nästa vecka eftersom det är höstlov vecka 44. Men lästräna gärna istället!

Nästa vecka kommer vi att ha en brandövning på skolan. Vi kommer att informera om det kommer att öva i skolan men ni får gärna prata om det hemma också. För en del kan det vara lite jobbigt.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

Detta händer vecka 43:

 • Måndag: Kl. 13:00 har Måltidsrådet Halloween-pyssel på Ängen. Det håller på ca 40 minuter. För oss blir det efter skoltid. (Gäller Adonay och Mobina)
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Onsdag: Ingen läxa delas ut eftersom det är höstlov v. 44.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Fredag: Den här dagen får man klä ut sig om man vill i skolan. 6:orna har disco i gymnastiksalen. Se info på bloggen.

 

 

 

Vecka 41

Hejsan på er!

Hoppas att ni alla njuter av den vackra hösten! Det gör våra elever! Idag på rasten plockade några vackra, röda löv och ett gäng, som byggde på en koja i skogen, sopade marken ren från löv med kvastar gjorda av pinnar.

Denna vecka har vi jobbat med hundrakompisar med ental (11 + 89, 12 + 88, 13 + 87 osv.). Våra elever har då fått tillämpa sina tidigare kunskaper som de har om tiokompisar och hundrakompisar och sedan utvecklat det vidare. Vi trodde att detta skulle bli svårt för eleverna men det gick mycket bättre än förväntat. Vi fortsätter med detta arbete nästa vecka.

Vi har jobbat vidare med räven på NO:n, nu har båda klasserna skrivit en faktatext om detta fantastiska djur. På NTA:n har vi låtit sand, lera och humus blandas med vatten i varsitt provrör. Det blev tydligt att dessa olika material betedde sig olika i vattnet, de sjönk olika snabbt t ex.

På samhällskunskapen har vi talat om att barn ska få vara med och bestämma i skolan bl a genom klassråd och genom att sedan skicka vissa frågor vidare till elevrådet och övriga råd. Våra elever har även jobbat med de fem nordiska länderna, deras huvudstäder och sett deras olika flaggor på geografilektionen.

Det blev ingen idrott denna vecka eftersom vår idrottslärare har varit sjuk. Vi hoppas och tror att hon är tillbaka nästa vecka.

Veckans mysigaste: I tisdags fikade vi på vinnaren i Kakvalet, drömrulltårtan, och drack apelsinsaft. Detta fika var ett firade av att vi lever i ett demokratiskt land. Vi avslutade tisdagen med detta och det passade väldigt bra då idrotten hade ställts in. Alla tvåor samlades i ett klassrum och fikade samtidigt som vi såg slutet på filmen om Svamp Bob, vi såg början på den när vi hade vår 200-dagars fest. Vill ni se en glimt från detta demokratiska fika så finns det en film på elevrådet.se.

Detta händer vecka 42:

Måndag:

Tisdag: Läxinlämning. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Det är elevråd denna dag.

Onsdag: Ny läxa delas ut. Vaccinationen genomförs.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Måltidsrådet ska till Alléskolans kök och få se var vår mat lagas och få ställa frågor till de som jobbar där. Läxhjälp för de som vill.

Fredag:

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 40

Hej på er!

Nu är det verkligen höst! Veckan har varit blåsig men ännu inga minusgrader. Men härliga höstdagar!

Den här veckan har vi fortsatt att lära oss mer om räven. Bilduppgiften föreställde en räv av ett lönnlöv och en grupp har skrivit fakta-text om räven. Det kommer den andra gruppen att göra nästa vecka. Eleverna har också fått svara på quiz-frågor om räven.

På NTA:n har vi pratat om sand, lera och humus. De har fått titta på hur innehållet i jorden ändrar sig från torrt till blött. Det har varit maskutsläpp. Vi har också tittat på filmer om maskar, hur de arbetar i jorden och vilken nytta de gör.

I matematiken har vi bl a jobbat med omgruppering av tal. Eleverna har tränat på att flytta några antal från ett tal till det andra för att det t ex ska gå lättare att räkna ut summan i huvudet.

Tvåorna har också börjat att förbereda sig för de kommande utvecklingssamtalen som sätter igång nästa vecka. Det blir eleverna själva som får hålla i samtalen.

Vi påminner om vaccinationslapparna som ska tillbaka till skolsköterskan. Den 19 oktober är det vaccinering.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 41:

 • Måndag:
 • Tisdag: Läxinlämning. Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Fredag:

 

 

 

Vecka 39

Hejsan!

Ännu en skolvecka har nått sitt slut. Veckorna rullar på i snabb fart!

Den här veckan har vi jobbat med hundrakompisarna på mattelektionerna. Vi har upptäckt likheten mellan 10-kompisarna och 100-kompisarna. Dessutom har vi gjort matteuppgifter både på lärplattorna och på papper.

På SO:n pratade vi om att alla barn i Sverige ska gå i skolan, att det är en lag som bestämmer detta. Vi talade även om att alla barn har rätt att få undervisning, raster, trygghet mm. Sedan gick vi igenom skolans Trivselregler och talade kring dem. Om ni vill läsa Trivselreglerna så finns de på elevrådet.se under fliken ”Regler och lagar”.

På NO:n har våra elever börjat jobba med räven. De har sett en film och talat om hur rävar lever. Nästa vecka fortsätter vi med detta arbete bl a genom att skriva en faktatext om räven. På NTA-lektionen har vi gjort små komposter med daggmaskar i. Nu ska vi se hur maskarna jobbar med gräset och löven som lagts i.

I tisdags sprang vi Skoljoggen! Det var en vecka efter den övriga skolan p g a att vi hade vår 200-dagarsfest när de andra sprang. Våra elever fick ta det lilla varvet, gena över vid Ormgärdet. Det var bara glada miner och våra 2:or var omtänksamma och tog hand om varandra i spåret. Många varv blev det, i genomsnitt 3,5 varv per elev. Bra jobbat!

I torsdags var det Internationella matsvinnsdagen. Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. I år handlar Livsmedelsverkets kommunikation om “matsvinnsberget” som visar hur mycket mat som slängs i onödan. Vi såg en film om matsvinnet i Sverige och talade om hur man ska tänka när man tar mat. Vid lunchen denna dag fanns det ingen grön säck för matavfall, all mat på tallrikarna skulle ätas upp.

Nu på fredagen har vi haft en fotbollsturnering för alla som ville i åk 1-3. Detta har varit önskat och efterfrågat och det har tagits upp i elevrådet, nu blev det verklighet. Eleverna blev uppdelade i lag och de spelade sedan fotboll på både grusplanen och konstgräsplanen. Det var Emma som tog hand om denna turnering och det blev väldigt lyckat!

Information: I onsdags gick Mandeq (1A) sin sista dag hos oss. Tack för den här tiden! Mandeq flyttar nu till Stockholm och vi önskar henne och hennes familj lycka till!

En påminnelse: Alla elever har fått med sig lappar hem med tider för höstterminens utvecklingssamtal. Se till att kryssa i ALLA TIDER som är möjliga för er att komma och skicka med lappen till skolan. Om ni inte har fått er lapp så hör av er till oss.

 

Detta händer vecka 40:

Måndag:

Tisdag: Läxinlämning. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Måltidsrådet träffas.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för de som vill.

Fredag:

 

Ha en trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 38

Hej på er!

Den här veckan har vi äntligen haft vår 200-dagars fest. Eleverna hade själva bestämt innehållet för dagen. Det var 200 kronors-fika, ballonger i taken, godis, snacks, disco, tipspromenad och limbo-tävling. De som ville fick ta med sig ett gosedjur. Det var en härlig dag tillsammans. Film kommer att finnas på bloggen. Nu räknar vi ner till 300 dagar i skolan!

På SO-lektionen summerade vi resultatet av valet och tittade på intervjuer av partiledarna.

Vi har övat på tiokompisar och hundrakompisar.

Vi avslutade arbetet med älgen genom att skriva en faktatext och göra en älgbild av våra händer och fötter! Så här fina blev de!

Vår skolsköterska Lisa varit och berättat om hälsosamtalen som hon ska ha med tvåorna och sprutan som ges i årskurs 2. Alla har fått information med sig hem i ett kuvert. Pappret ska skrivas på och skickas med tillbaka till skolan.

På måndag börjar det en ny elev i 2B. Hon heter Daniela och kommer från Ukraina.

På fredag nästa vecka är det fotbollsturnering för årskurs 1-3. Det är frivilligt och kommer att vara på förmiddagen. Det är en önskan från eleverna själva via Elevrådet som nu blir verklighet. Emma kommer att hålla i turneringen.

Nästa vecka är Gunilla borta på utbildning torsdag och fredag. Vikarie kommer att vara klassen.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 39:

 • Måndag: Trivselgruppen 8:15.
 • Tisdag: Läxinlämning. Skoljoggen, ta med och badlakan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen. Gunilla på utbildning.
 • Fredag: Gunilla på utbildning. Fotbollsturnering.

*****

Vecka 37

Hej alla!

Nu börjar de första löven skifta i höstens färger och det har blivit betydligt mörkare och kallare ute. Hösten är här!

Den här veckan har vi gjort bedöningsstödet i matematik med våra elever. Det är som ett matteprov där elevernas kunskapsnivå prövas. Först fick de göra ett test på medelnivå och utifrån hur det gick på det fick de sedan göra ett test på en högre eller en lägre nivå. De flesta tyckte att det var lite spännande med ett matteprov.

I onsdags hade vi en städdag då vi gick i väg och plockade skräp. Klasserna gick var för sig till varsitt område och plockade skräp där. Det hittades allt från bildäck till kalsonger. Bra jobbat av våra tvåor! På lördag är det Håll Sverige Rents skräpplockardag och vi uppmuntrar er alla att gå på en skräpplockarpromenad. Se en film från när vi plockade skräp här på vår blogg. Vi vill passa på att skicka ett tack till Lizette och Emma som följde med oss på detta!

Denna vecka fick reda på hur det gick i Stocksätterskolans val, Kakvalet, som hölls i förra veckan. Det blev drömrulltårtan som vann med en solklar seger. Vi kommer senare att fira att vi lever i ett demokratiskt land med att fika just med drömrulltårta. När detta sker får bli en glad överraskning. Är du intresserad och vill ni veta mer om detta Kakval så finns allt att läsa om på elevrådet.se.

Denna vecka har vi tagit skolkort. Ni kommer inom den närmsta tiden att bli kontaktade av Collagefoto via sms, e-post eller brev där ni får en kod med vilken ni kan komma in på deras hemsida och se och eventuellt beställa skolkorten. Om det blir något problem så hör av er direkt till Collagefoto på nummer: 019-611 10.

På tisdag är det dags för den efterlängtade 200-dagarsfesten! Vi ska fira den dagen med partyhattar, tipspromenad, kiosk, film, fika och disco mm. Det som ni behöver tänka på är att eleverna får ta med sig godis till ett maxvärde på 30 kr (OBS: Inga nötter eller choklad får tas med! Om någon råkar ta med detta måste vi ta bort det och ge tillbaka det när de går hem. Vi har allergiker i 2:an.) samt ett gosedjur.

Bra att veta: Det skulle ha varit Skoljoggen denna vecka men p g a regn flyttades den fram en vecka till tisdag i nästa vecka. Vi i tvåan har bestämt att vi springer Skoljoggen en annan dag eftersom detta krockar med vår 200-dagarsfest. Vi återkommer om när det blir senare.

 

Detta händer vecka 38:

Måndag: Elevråd

Tisdag: 200-dagarsfest, skicka med ett gosedjur (om ditt barn vill) samt godis för max 30 kr (OBS: inga nötter eller choklad). Läxinlämning. Ingen idrott. Orkestern kl.14:10 för de som har anmält sig.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp för de som vill. Orkestern kl.14:10 för de som har anmält sig.

Fredag:

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

 

**********

Vecka 36

Hej på er!

Nu har eleverna gått en månad i årskurs 2. Rutiner och schema börjar att sätta sig för oss alla. Vi känner att starten av tvåan har varit positiv. Vi har hjälpsamma och trevliga elever som gärna samarbetar. Visst behöver vi öva på samspel och konflikthantering men vi har goda förutsättningar att bygga på!

Vi påminner om inneskor och lite extra kläder att lägga i tygpåsen.

I måndags hade vi föräldramöte. Tack alla som kom! Det var trevligt att få träffas igen. Om man missade mötet så finns det minnesanteckningar från mötet att ta del av på bloggen. Tack också för alla bidrag till klasskassan som kom in via fikaförsäljningen. Det blev drygt 1200 kr!

I svenskan har vi jobbat vidare med läsning, läsförståelse och att skriva meningar.

På NO-lektionerna har vi jobbat med fakta om älgen. Vi fortsätter även nästa vecka då vi kommer att skriva egna faktatexter och lära oss ännu mer om vårt största vilda djur i Sverige. Vi har också tittat på en fågelholk som har bearbetats av hackspettar. De är fantastiska på att ta sig igenom tjockt trä med hjälp av bara näbben!

På SO-lektionen övade vi vidare på begreppet demokrati och pratade om riksdagspartierna.

I onsdags var det val på skolan. Det gick till som det stora riksdagsvalet, med valbås, röstlängder och valurna. Se mer i filmen från den här dagen. NA var på besök under dagen så håll utkik i tidningen. Det finns även ett reportage i Sydnärkenytt!

Nästa vecka är det dags för Skoljoggen igen! Läs mer information i inlägget!

Den 17 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen igen. Vi är anmälda och kommer att gå ut och städa på onsdag efter förmiddagsrasten. Om det finns föräldrar/familjemedlemmar som vill följa med och hjälpa oss så hör av er till oss! 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 37:

 • Måndag:
 • Tisdag: Skoljoggen, ta med och badlakan. Idrott, ta med ombyte och lakan.
 • Onsdag: Städdag för Håll Sverige Rent-dagen. Ny läxa delas ut. Fotografering för Måltidsrådet och Trivselgruppen.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen. Fotografering för Elevrådet och 2A.
 • Fredag: Fotografering för Städrådet och 2B.

 

**********

 

Vecka 35

Hej allesammans!

Ja, då har den sista sommardagen passerat och september har kommit, hösten är här! Det börjar bli kyligt på morgonen med bara några plusgrader men vi har fortfarande sommarvarma dagar. Våra tvåor leker och har roligt på rasterna i det vackra vädret.

Den här veckan har våra elever skrivit faktatexter om ekorren. De har även fått göra en korsordsutmaning med ord som man kan förknippa med ekorren. När de gjorde denna utmaning fick de jobba två och två. De hade varsin lapp med hälften av orden i korsordet inskrivna, de hade dock inte samma ord som sin arbetskompis. Sedan fick de turas om att förklara vilket ord som skulle stå var i korsordet utan säga själva ordet som skulle skrivas in. De fick heller inte visa sina lappar för varandra. Det var lite svårt men mycket roligt!

I matten har vi fortsatt att jobba med uppställningar med en minnessiffra. Några har även räknat ut tal med två minnessiffror. Vi har även jobbat vidare med klockan och med NOMP.

Vi har också arbetat vidare inför valet på SO:n, med ekorren på NO:n och med olika djurnamn på engelskan.

Det roligaste denna vecka var att våra elever fick prova på att ha slöjd i med slöjdläraren Carina. Egentligen börjar våra elever med slöjd först i trean. Eleverna fick på denna slöjdlektion lägga blommor och blad på ett tygstycke som sedan veks ihop och därefter slog de med en hammare på tyget. Blomman färgade då av sig och det blev så fint! Dessa tygstycken kommer vi sedan att göra en vacker tavla av. Film från detta bankande på blommorna kommer inom kort på vår blogg.

Tre små påminnelser: Kom ihåg att fylla i och lämna in lappen med era kontaktuppgifter till skolan. Det finns elever som har tagit hem sin färggranna tygpåse från kapprummet över sommaren, dessa vill vi att tas med tillbaka. Vi vill även att alla elever ska ha inneskor i skolan och det finns några som saknar detta. Skicka gärna med ett par skor till skolan. Tack för er hjälp med detta!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Föräldramöte kl.18-19 i Gunillas klassrum. Vi säljer fika till en frivillig summa som kan swishas eller betalas kontant. Pengarna går till klasskassan.

Tisdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning.

Onsdag: Ingen läxa delas ut. Skolval på Stocksätterskolan.

Torsdag: Ingen skola.

Fredag: Ingen skola.

 

Må gott!

Åsa & Gunilla

*******

Vecka 34

Hej på er!

Här kommer det första veckobrevet i årskurs 2! Vi har verkligen kommit i gång denna vecka med mycket arbete. Nya böcker har delats ut och nya övningar har introducerats. De jobbar verkligen på bra och vill lära sig mer.

I svenskan har vi förutom en ny övningsbok, börjat med olika läsförståelseövningar. Eleverna har också övat på att skriva meningar med stor bokstav och punkt.

I NO har vi jobbat med fakta om ekorren, t ex hur den lever, vad den äter och vilka fiender den har. Sedan har vi övat på att rita ekorrar. Nästa vecka ska alla skriva egna faktatexter om ekorren.

Den här veckan har vi också börjat att öva med minnessiffra vid uppställningar.

Det har varit musik med Edvina i musiksalen. Det tyckte eleverna var väldigt roligt.

På engelskan repeterade vi bl a kroppsdelarna och tränade på att räkna till 50.

Vi arbetar också med riksdagsvalet, de åtta partierna och begreppet demokrati. Sedan kommer Elevrådet att ordna ett val på skolan för att fira att vi har demokrati i Sverige.

Vi påminner om föräldramötet som är den 5/9. Glöm inte bort att lämna tillbaka talongen så att vi vet ungefär hur många som kommer. Vi kommer att sälja lite fika där pengarna går till klasskassan.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 35:

 • Måndag:
 • Tisdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxinlämning.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxhjälpen.
 • Fredag:

 

 

 

Vecka 22

Hej på er!

Här kommer det sista veckobrevet i ettan! Vilket härligt läsår vi har haft och så mycket vi har hunnit med. Vi ser verkligen fram emot nästa läsår och att vi får fortsätta möta dessa härliga elever även i årskurs 2! Det är en fröjd!

Den här veckan har Stocksätterskolans årliga Olympiad hållits av 6:orna. Vädret var omväxlande men vi klarade oss undan det värsta regnet. Olympiaden är en tävlingsform där alla elever på skolan delas upp i 2 lag. Sedan tävlar man mot varandra i olika grenar. Det brukar alltid finnas någon gren som man kan briljera i!

Det var olika former av stafetter och spikslagning!

I onsdags var vi och lånade böcker på Hallsbergs bibliotek. Vi fick också information om Läsugglan. (Se inlägg på bloggen för mer information) Vi önskar att ni fortsätter att lästräna hemma under sommarlovet. Det ställs högre läskrav i årskurs 2 och många tappar läshastighet under det långa lovet. Böckerna behöver inte lämnas tillbaka förens i augusti. Lycka till!

I torsdags var det Vänstay med Kulturskolan. Det var jättetrevligt att så många kunde komma! Nu kommer våra blivande 2:or att erbjudas en fortsättning genom att kunna delta i en fritidsorkester (efter skoltid).

Nästa vecka behöver vi tömma våra kapprum. De som går på fritids kan ta med sina kläder och skor hem när de slutar. Viktigt att vi får tygpåsarna tillbaka eftersom vi ska använda dem i årskurs 2 också.

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 23:

 • Måndag: Sveriges nationaldag-ingen skola
 • Tisdag: Läxinlämning av sista läxan
 • Onsdag: Vanlig skoldag
 • Torsdag: Skolavslutning. Vi startar i klassrummet en stund och sedan går vi till Hembygdsgården. Skoldagen slutar ca 9:45. De som vill komma och titta på är välkomna. Ta gärna med något att sitta på. (se inlägget för mer information)
 • Fredag: Sommarlov!

 

 

 

Vecka 21

Hejsan!

Det har varit en kort vecka och det kommer att bli ett kort veckobrev också! Detta är för övrigt det näst sista veckobrevet för våra ettor.

Nu handlar mycket i skolan om att göra klart saker, att slutföra påbörjade arbetsuppgifter och knyta ihop säcken för detta läsår. Trots det har vi gjort två nya arbeten i veckan som gått. I matten har vi gjort ett häfte som handlar om 20-kompisarna och att kunna addera tal där summan blir mellan 11–20. I svenskan har vi haft ett arbetsblad där vi har tränat på att rätta till meningar så att det blev en stor bokstav i början och en punkt i slutet.

Veckans roligaste var ju helt klart den efterlängtade Talangjakten. Fyra av våra ettor deltog. Denna dag var matsalen dekorerad med ljusslingor, discolampor och silvriga bokstäver och siffror var uppsatta på väggen där det stod ”TALANG 2022”. Alla ettor satt tillsammans och tittade på Talangjaktsfilmen och efter det åt vi kex och frukt innan vi röstade på bidragen. Om även ni vill se Talangjakten så kan ni göra det på elevrådet.se. På måndag koras vinnarna och medaljerna och diplom delas ut.

Observera: På måndag den 6 juni är det Sveriges nationaldag och då är skolan och fritids stängda.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan om man vill. Vi får veta resultatet i Talangjakten.

Tisdag: Vi har olympiad på skolan. 6:orna ordnar med olika tävlingar för skolans elever utomhus. Kläder efter väder samt en vattenflaska kan vara bra att ha.

Onsdag: Ny läxa delas ut, den sista för detta läsår.

Torsdag: Vi har genrep inför eftermiddagens konsert. Läxhjälpen. Kl.17:00 får ni alla komma på ettornas konsert Vänstay i Ekens Ljusgård. Ta med en fikakorg (OBS: Se till att inga nötter kommer med).

Fredag: Vi får träffa en danslärare från Kulturskolan som visar upp dans. Idrott, ta med ombyte och badlakan om man vill.

 

Ha en härlig Kristi himmelfärdshelg!

Åsa & Gunilla

 

*********

Vecka 20

Hej på er!

Vi har haft en härlig vecka med en hel del sol och mycket arbete. Men i onsdags hade vi en liten ute-eftermiddag vid Spontan. Då var SISU där och lånade ut skateboards och skydd för de som ville testa på. Det var uppskattat! Det var många som provade på i solskenet!

 

I matten har vi fortsatt att öva på uppställningar. Vi har också jobbat med grunderna i appen NOMP.

I svenska har vi bl a övat på att skriva fakta-texter. Den här veckan fick ettorna skriva en fakta-text om marsvinet! Man skrev meningar om marsvinet med hjälp av stödord. Så här såg Grys text om marsvinet ut:

 

På fredag 27/5 börjar Järnvägen cup i Hallsberg. Då kommer våra klassrum och kapprum att fyllas av handbollsspelare. Vi tömmer klassrummen och plockar undan. Men det är jättebra om eleverna tar hem skor och kläder från kapprummet. Allt som hänger löst är bra att ta med hem. Vi tänker att elevernas tygväskor kan lämnas kvar men allt det andra är det bra om man tar med hem.

Ingen ny läxa delas ut nästa vecka eftersom det är en kort arbetsvecka med lovdagar.

Vi påminner igen om Kulturskolans Vänstay torsdagen den 2 juni, kl. 17:00. Då bjuder 1:orna på en konsert och vi kommer också att ge information om hur det kommer att bli för 1:orna till hösten.

Den här veckan har Mohamad slutat hos oss. Han flyttar till Örebro och vi önskar honom lycka till på den nya skolan!

Åsa har semester nästa vecka. Jasminka kommer att finnas med i klassen!

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 21:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Matråd, Städråd och Trivselråd, kl 08:30.
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med Kulturskolan.
 • Onsdag: Ingen ny läxa delas ut eftersom det är en kort skolvecka.
 • Torsdag: Lovdag
 • Fredag: Lovdag

 

 

Vecka 19

Hej på er!

Ännu en vecka är till ända, nu rusar verkligen tiden fram. Sommarlovet väntar runt hörnet!

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Öö. I ”Boken om mig” har våra elever skrivit sin topp 5 på vad de gillar att göra på idrotten. På många av elevernas topp-fem-lista stod det fotboll och då kan ni förstå att det var mycket populärt att vi körde tjej- och killfotboll i onsdags. Alla kom in och var så nöjda och glada efter sitt fotbollspass. Se inlägget på bloggen från detta tillfälle.

I matten har vi jobbat med uppställningar igen, denna gång med subtraktion. Vi vill att våra elever ska vara säkra på hur man räknar med uppställningar för detta kommer de att ha stor nytta av både nu och i trean då de kommer att ha nationella prov i matematik. Vi har även jobbat med matte-appar.

På engelskan har de fortsatt att jobba med olika namn på djur och de har även repeterat kroppsdelarna. Vi har jobbat med kroppens största organ, huden, på biologin och bl a talat om de tre lager som den består av; överhud, läderhud och underhud samt vilka funktioner den fyller.

Denna vecka började vi med något nytt, vi började med programmering. Eleverna fick lära oss att det är viktigt att kunna se mönster för att kunna programmera, att en dator bara kan två saker (ettor och nollor) samt att för att styra en dator krävs det instruktionerna kommer i rätt följd. Sedan fick eleverna ”programmera” en vuxen som var robot för att se om de hade gett rätt instruktioner så att roboten gick dit den skulle. Spännande!

Denna vecka har Gunillas klass haft en prao-elev som heter Engla i sin klass. Engla går i 8:an på Skogstorpskolan i Kumla. Alla elever har gillat henne mycket så idag när hon gjorde sin sista dag fick hon förstås många kramar. Tack Engla för den här veckan!

Utedag! På onsdag den 18 maj kommer vi att ha en utedag. Vi blir ute drygt en timme. De som vill får ta med sig en lätt matsäck (en macka, frukt eller liknande). Dessutom kläder efter väder.

Lägg datumet på minnet! Torsdagen den 2 juni kommer ni att bli inbjudna till ettornas konsert med El Sistema, vi kallar dessa konserter för Vänstay. Ni kommer att få höra dem sjunga och spela. Jättetrevligt! Vi kommer även att passa på att säga några ord om nästa skolår då våra elever blir tvåor. Boka in datumet så ni inte missar detta!

Upplysningsvis! Nästa vecka har både Åsa och Gunilla semester på fredagen. Vikarier finns då i klasserna. Åsas semester fortsätter sedan vecka 21, men då är Gunilla på plats.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan om man vill.

Tisdag: Läxinlämning. 1A går får vara publik när elever från lågstadiet på vår skola har genrep på sitt framträdande som de senare ska ha med El Sistema.

Onsdag: Utedag, ta med en lätt matsäck om man vill. Ny läxa delas ut. De som blev lottade att vara med i Talangjakten ska spela in sitt bidrag denna dag.

Torsdag: Musik med Kulturskolan. 1B går får vara publik när elever från lågstadiet på vår skola har genrep på sitt framträdande som de senare ska ha med El Sistema. Läxhjälpen.

Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan om man vill.

 

Ha en härlig helg!

Åsa & Gunilla

 

************

Vecka 18

Hallå på er!

Nu är vi inne i maj och det är bara 5 veckor kvar till sommarlovet! 5 veckor kvar av årskurs 1! Det har gått otroligt fort. Vi har mycket roligt att se fram emot de sista veckorna!

Vi har tränat extra på bokstaven Äa. Sedan har vi övat på att skriva berättelser till bilder. Den här gången skulle det handla om ett barn som kom ifrån sin mamma på ett varuhus och hur de sedan återförenades. I texterna övar eleverna på att skriva meningar med stor bokstav och skiljetecken. De övar sig också i att skriva berättelser med början, mitt och slut.

Eleverna har också övat en hel del på uppställningar. Den här veckan var det addition och vi övar på att räkna ut entalen först för att sedan gå till tiotalen. Det är viktigt för att det ska bli i rätt ordning när vi sedan kommer till att räkna med växling.

På geografi-lektionen den här veckan har vi fortsatt att öva på världsdelar. Vi har också börjat att titta på världshaven och skillnaden mellan kontinent och världsdel.

På NTA:n fick eleverna ta reda på hur många kulor det låg i olika hemliga burkar. Till sin hjälp fick de använda balansvåg och andra kulor.

Nästa vecka är det tjej och kill-fotboll med Emma. Vi kommer att vara på Spontan och inget ombyte behövs.

Nästa vecka börjar det en ny elev i Gunillas klass. Hon heter Rimona och vi hälsar henne välkommen.

Idag var det Ebrahims sista dag på Stocksätterskolan. Vi önskar honom lycka till på sin nya skola i Eskilstuna.

 

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 19:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med Kulturskolan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut. Kill och tjej-fotboll på Spontan.
 • Torsdag: Läxhjälpen. Musik med Kulturskolan.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 17

Hej hopp!

Denna vecka slog björkarnas blad ut och gräset blev grönt! I skogen invid skolan är marken vit av vitsippor och det plockas många vårbuketter på rasterna. Vi väntar dock på att värmen ska slå till för det är fortfarande kyligt i luften, men det är så härligt att det är vår!

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Åå. I Boken om mig har alla våra elever skrivit var de skulle vilja åka om de fick bestämma och vad de skulle göra där. Det blev en blandad kompott med önskade resmål alltifrån Marieberg till Kina. Våra elever har läst för oss vuxna och eleverna har fått höra på högläsning.

I matten har vi jobbat med hälften denna vecka. Vi har bl a använt oss av tallinjen där en sköldpadda gick ett visst antal steg och en hare skuttade halva den sträckan. På NTA:n använde vi åter en balansvåg och denna vecka hade alla elevpar fyra muggar fyllda med olika matvaror (ärtor, solrosfrön, havrefras samt makaroner). Alla skulle först känna på muggarna och göra en förutsägelse om vilken ordning de hade viktmässigt från den lättaste till den tyngsta och sedan vägde alla och tog reda på svaret.

På geografin fortsatte de att jobba med världsdelarna och de talade även om ekvatorn och de olika klimatzonerna. När det var engelska repeterades kroppsdelarna och de tränade även på olika namn på djur.

Viktigt! En elev i klass 1A hade löss och därför är det bra om ni alla kollar era barns hår extra noga den närmaste tiden.

Fint erbjudande! Alla elever har fått med sig en lapp hem med erbjudande om gratis simskola. Se till att ni bokar in ert barn i någon av dessa grupper. Att kunna simma är inte bara ett krav för att nå målen i idrotten det är även en viktig livförsäkring om man skulle ramla i vattnet.

Kom ihåg! Ikväll ordnar skolans 6:or disco för skolans elever i gympasalen. Discot börjar kl.18:00 och det kostar 20 kronor i inträde. Mer information finns i ett blogginlägg här på vår sida.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Ingen idrott för våra 1:or eftersom det är simkoll för 1B i Allehallen. Skoldagen slutar ca 13:45 för 1B! Glöm inte badkläder, badlakan, plastkasse och en frukt om man vill!

Tisdag: Läxinlämning.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med Kulturskolan. Läxhjälpen.

Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan om man vill.

 

Ha en härlig helg!

Åsa & Gunilla

***********

Vecka 16

Hej på er!

Vilket härligt väder vi har haft den här veckan! Strålande sol och lite mer värme. Vi hoppas på fler soliga dagar! I maj månad har vi tänkt att lägga in några utedagar. Vi återkommer om vilka datum det blir.

Vi har tränat extra på bokstaven Zz den här veckan. Inte många bokstäver kvar nu. Nästa vecka är äntligen dags för Å!

I matematiken har vi bland annat övat på dubbelt. Eleverna har hoppat dubbelt på tallinjer. Vi har tittat på hur man dubblar vissa tal och vad dubbelt egentligen betyder.

Vi har haft en biologilektion och då övade vi mer på skata, domherre, pilfink, blåmes och talgoxe. Eleverna fick göra övningar där de skulle para ihop rätt fågel med rätt namn.

Den här veckan har eleverna haft sin första geografi-lektion. Vi tittade närmare på jordklotet och tränade på de olika världsdelarna Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Antarktis, Nordamerika och Sydamerika. Vi tittade också på de olika klimatzonerna som finns på jorden och såg en film som förklarade varför klimatet ser olika ut beroende på var man bor.

På NTA:n fick eleverna väga 7 olika saker på en balansvåg. Sedan skulle de försöka få jämnvikt med plastkuber så att vågen vägde jämnt. Det behövdes olika många plastkuber för att få balans på vågen.

På måndag nästa vecka är det simkoll för 1A. Det betyder att idrotten är inställd på förmiddagen då Gabi följer med andra klasser till Allehallen den tiden. Vi fick den sena tiden och det betyder att 1A inte hinner tillbaka till 13. Vi räknar med att skoldagen då slutar ca 13:45. Vecka 18 är det 1B som går till Allehallen. Även då blir idrotten inställd på förmiddagen.

I kapprummen är hyllorna ganska fulla av kläder och annat. Ni får gärna se till att vinterkläder och annat som inte behövs, tas med hem!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 17:

 • Måndag: Ingen idrott eftersom det är simkoll för 1A i Allehallen. Skoldagen slutar ca 13:45 för 1A! Glöm inte badkläder och badlakan!
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med Kulturskolan.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Musik med Kulturskolan. Läxhjälpen.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

 

Vecka 14

Hej på er!

En kall, och till och med snöig, skolvecka går mot sitt slut. Ja, det är ju så det ska vara på våren – en blandning av varmt och kallt väder. Nu väntar påsklovet runt hörnet och vi får väl hoppas på lite varmare och soligare väder då!

Den här veckan har vi haft läsvecka på skolan. Fokus har varit läsglädje! Det är många andra lektioner som har utgått för att ge plats åt läsningen. Kojor har byggds av filtar och kuddarna har blivit till en mysig inredning i dessa. Eleverna har också suttit och läst på golvet och på stolarna och de har haft mysiga stunder med sina böcker. Våra ettor har dels läst i böcker och dels läst/lyssnat på sina lärplattor.

Vi har också sett filmer om författaren Martin Widmark och vi har högläst hans böcker om Nelly Rapp. Några elever har själva valt att läsa Martins böcker om LasseMaja. Dessutom har vi lånat böcker på skolans bibliotek som våra elever får ta med hem och läsa under lovet och tre veckor till om de vill.

Vi hade högläsning ur en bok vars framsida var täckt av papper så att ingen kunde se hur den såg ut och de fick inte se insidans bilder heller. När boken var utläst fick varje elev måla en egen bild på hur de tyckte att framsidan till boken skulle kunna se ut och de fick även skriva en titel på boken. Sedan tog vi av pappret så att de fick se bokens framsida. En film från läsveckan kommer på bloggen inom kort!

Vi har jobbat med lite matte mitt i all läsning. Denna vecka gjorde vi 2-hopp och 4-hopp på tallinjen och vi kollade även på 2:ans och 4:ans tabeller. Vi kopplade multiplikationen till tallinjen och uppmärksammade mönstren i de två tabellerna.

Veckans roligaste: Det var när vi alla idag på fredagen kom i pyjamasar med gosedjuren under armarna. Så tokigt! Det såg ut som om alla nyss hade klivit upp ur sängen! Det blev läsning och pyjamasmys hela skoldagen och dessutom hann vi med en påsk-tipspromenad.

Bra att veta! Måndag den 25 april går Gunillas klass (1A) på simkoll till Alléhallen. De beräknar att vara tillbaka på skolan kl.13:45 alltså 45 minuter senare än vanligt. Veckan därefter, måndagen 2 maj, är det dags för Åsas klass (1B) att gå dit och även de kommer tillbaka till skolan ca kl.13:45.

 

Detta händer nästa vecka:

P Å S K L O V !

 

Detta händer v.16:

Måndag: Lovdag

Tisdag: El Sistema med Kulturskolan.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: El Sistema och läxhjälp för den som vill efter skolan.

Fredag: Idrott, se till att ombyte packas med och badlakan om man vill duscha.

 

Ha en riktigt Glad Påsk!

Åsa & Gunilla

 

*********

Vecka 13

Hej på er!

Då är mars månad slut! Det har gått jättefort! Det är fortfarande kallt ute och vi får påminna om extrabyxor och varma kläder innan eleverna springer ut. Vädret är omväxlande men förmiddagarna är kyliga! Men våren nalkas!

Vi har tränat extra på bokstaven Yy den här veckan. Eleverna har finskrivit y och skrivit ord med y i, t ex syr, fyr, fly och tyg.

I matematiken har vi bl a övat på att göra 5-hopp och 10-hopp på tallinjen och börjat att titta på 5:ans och 10:ans multiplikationstabeller.

Vi har haft biologi och pratat mer om flytt- och stannfåglar. 5 stannfåglar har vi tittat lite extra på. Det är skata, domherre, pilfink, blåmes och talgoxe.

Det har också varit religion med fokus på påskhelgen och eleverna har sett en film om Jesu liv. På NTA:n (natur och teknik för alla) har vi provat på att väga saker på en balansvåg och delat in saker efter hur mycket de väger.

Nästa vecka har vi läsvecka på Stocksätterskolan. Det betyder att vi läser mycket mer varje dag och har olika läsaktiviteter under veckan. Det kommer att finnas bokväskor i våra klassrum och så kommer vi också att lyssna på böcker.

En tradition vi har under läsveckorna är att om man vill, får man ta med sig en filt och kudde hemifrån för att göra de egna lässtunderna lite mysigare och mer spännande. Det brukar vara uppskattat av eleverna. Sedan har vi regler i klassrummen för att det ska bli fokus på läsning under de här stunderna.

Läsveckan avslutas med en från Elevrådet bestämd pyjamasdag på fredag. Det är naturligtvis valfritt. Vi i årskurs 1 passar då också på att göra fredagen till en gosedjursdag. Den har våra elever väntat länge på!

Från och med v. 14 kommer vi att ha en praktikant från Lärarutbildningen i Karlstad. Hon heter Rebecka Hassel och hon kommer att vara med oss under 5 skolveckor.  Vi hälsar henne välkommen till oss!

 

 Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 14/läsveckan:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med Kulturskolan.
 • Onsdag: Ingen ny läxa delas ut eftersom det snart är påsklov.
 • Torsdag: Vi lånar böcker att ta hem till påsklovet. Det är påsklunch och en påskpromenad som anordnas av Trivselgruppen. Musik med Kulturskolan. (Ingen läxhjälp)
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Pyjamas och gosedjursdag!

 

Vecka 12

Hej på er!

Våren har tagit greppet om vår natur och snödrivornas tid går sakta men säkert mot sitt slut. Våra ettor bygger kojor i skogen, spelar fotboll och gagaboll mm. på rasterna. Det är ett härligt gäng vi har som leker och har roligt med varandra!

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven x, vi har läst varje dag och eleverna har fått skriva en berättelse till bilder. Vi har jobbat med ögat, synen och även med flyttfåglar i biologin. Dessutom har vi haft religion. Då har vi har talat om varför vi firar påsk i Sverige, alltså om Jesu död och uppståndelse.

På NTA:n har vi byggt ihop en balansvåg och vi har vägt och jämfört olika saker i klassrummet. I matten har vi börjat så smått med multiplikation genom att lösa, och göra egna, matteproblem.

Veckans roligaste! Det var måndagens Rocka Sockor då alla barn kom i omaka strumpor och visade att det är bra att vi alla är olika. Vi pratade om vad Downs Syndrom är och såg på film för att förstå det lite bättre. Alla elever målade sockor som vi satte upp i våra fönster och det blev ett fint och enkelt sätt att stå upp för alla människors lika värde.

Det tråkigaste för våra elever: Det var att de inte får någon engelskläxa denna vecka. Det var många som blev besvikna att de bara fick två läxor och de ville väldigt gärna ha engelskläxan. Vi har perioder då eleverna har läxa i engelska och den perioden har just tagit slut. Detta kan vara bra för er att känna till så att ni inte tror att ert barn har slarvat bort en av läxorna.

Viktigt! På lördag är det Earth Hour och då är det fint om ni alla är med och släcker era lampor kl:20:30 – 21:30 för att visa att ni bryr er om vår jord och dess miljö med allt som lever därpå. Detta är en viktig symbolhandling. Genom att släcka belysningen hemma skickar du, ditt grannskap, din ort, din region och ditt land en signal till våra politiker och beslutsfattare. Vi ber dem att agera för klimatet och för den hotade biologiska mångfalden på planeten.

Upplysningsvis! Vi kommer att ha en lärarstudent hos oss vecka 14 – 19. Hon heter Rebecka Hassel och hon läser till lärare vid Karlstads universitet. Det ska bli jätteroligt att hon kommer till oss! Välkommen Rebecka!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, se till att ombyte packas med och badlakan om man vill duscha.

Tisdag: Läxinlämning och El Sistema. Lärarstudenten Rebecka kommer och hejar på våra ettor.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: El Sistema och läxhjälp för den som vill efter skolan.

Fredag: Idrott, se till att ombyte packas med och badlakan om man vill duscha.

 

Varma vårhälsningar!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 11

Hej på er!

Nu är vi inne i slutet av mars och vädret är väldigt växlande med sol och minusgrader blandat om vartannat! Vi tjatar på barnen om att fortsätta att ta på sig överdragsbyxor!

Den här veckan har vi pratat om hjärnan och hur den styr hela kroppens funktioner. Vi har övat på var lillhjärnan, storhjärnan, ryggmärgen och hjärnstammen sitter.

Vi har också tränat extra på bokstaven Ww. Kulturskolan har haft musik två gånger med våra 1:or. Nästa vecka är det ingen musik med Kulturskolan.

I matematiken har vi fortsatt att öva på ental och tiotal.

Förra veckan började vi att skriva berättelser till bilder. Det har vi fortsatt med den här veckan. Vi övar på hur en berättelse ska byggas upp, med inledning, något händer och sedan en slags lösning. Vi övar samtidigt på att skriva meningar med stor bokstav och punkt. Det övar många på i läxan också där svaren till frågor om innehållet ska skrivas med meningar.

Den här veckan har vi satt i gång med vårens utvecklingssamtal. Alla har fått ett frågeformulär med sig hem. Glöm inte att ta med den till samtalet sedan!

På måndag nästa vecka rockar vi sockor för att stötta att alla är lika mycket värda!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 10:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Vi rockar sockor!
 • Tisdag: Läxinlämning.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut
 • Torsdag: Läxhjälpen
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

Vecka 10

Hej på er alla fina föräldrar!

En solig vårvecka går mot sitt slut. Det är härligt att ljuset och värmen är på väg tillbaka! Våra ettor leker och har skoj med varandra på rasterna i det härliga vårvädret.

Vi har jobbat med bokstaven Vv denna vecka och alla elever har också fått skriva en berättelse till bilder. I matten har vi arbetat med subtraktion med hjälp av tallinjen och hundrarutan. Vi har också repeterat sambandet mellan hur man säger och hur man skriver tiotal och ental.

På NTA-lektionen har vi undersökt när man tappar balansen och när man inte gör det beroende på om man står med benen ihop, på ett ben eller med benen isär. Vi har använt begreppen tyngdkraft, tyngdpunkt och stödyta.

Veckans roligaste! Det absolut roligaste denna vecka var helt klart tjej- och killfotbollen. Alla var med och tyckte att det var jätteroligt! Vid utvärderingen efteråt sa samtliga att de ville ha flera lektioner med tjej- och killfotboll och det kommer vi att ha. Det finns två inlägg på bloggen ifrån detta.

Utvecklingssamtal: Nästa vecka drar vi i gång med våra utvecklingssamtal. Till utvecklingssamtalet ska du som vårdnadshavare komma tillsammans med ditt barn. Vi träffas i klassrummet eller så ses vi digitalt om så är överenskommet. Ni får en lapp med er hem där ni som vårdnadshavare ska fylla i den ena sidan och ert barn den andra, ta med denna lapp till samtalet. På utvecklingssamtalet kommer ni även att få besvara en digital enkät från kommunen. Om du inte har fått en tid för utvecklingssamtal så hör av dig till ditt barns mentor så ordnar vi detta. Det ska bli trevligt att ses!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, se till att ombyte packas med och badlakan om man vill duscha.

Tisdag: Läxinlämning och El Sistema.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: El Sistema och läxhjälp för den som vill efter skolan. Det är elevråd för skolans representanter.

Fredag: Idrott, se till att ombyte packas med och badlakan om man vill duscha.

 

Glad Mellohelg på er allesammans!

Åsa & Gunilla

************

Vecka 9

Hej på er!

Nu är vi inne i mars månad med varierande väder. Eftersom snön fortfarande ligger kvar i några stora högar på skolgården så passar många barn på att leka där!

Den här veckan har vi pratat om celler och tittat närmare på hur de ser ut. Vi har övat på cellkärna, cellmemran och cellplasma. Alla har också fått sätta sina unika fingeravtryck på papper.

Vi har också tränat extra på bokstaven Uu och lästränat varje dag. Kulturskolan har haft musik två gånger med våra 1:or.

I matematiken har vi fortsatt att öva på tiotal och ental. Vi har också övat på addition med tiotal.

I onsdags delade vi ut ny läxa. Nu i några veckor framöver kommer det också att vara med en engelska-läxa. Till på tisdag ska de lära sig sin presentation utantill. Ett mål i ettan är att skriva korta texter på engelska och att kunna presentera sig själva. Om man vill läsa allas presentationer så finns de på piece-of-cake.se

I förra veckobrevet informerade vi om att vi skulle ha tjej- och killfotboll. Det blev tyvärr framflyttat till nästa vecka så då kör vi det på onsdag och torsdag. Inga extra kläder eller skor behövs!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 10:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Gunilla har semester. Ida Kranic är vikarie.
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med Kulturskolan (El sistema)
 • Onsdag: Tjejfotboll
 • Torsdag: Musik med Kulturskolan (El sistema), Killfotboll
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

************

 

Vecka 7

Hej på er!

Denna vecka startade i kärlekens tecken med Alla Hjärtans Dag. Trivselgruppen hade traditionsenligt ordnat fint på skolan med hjärtan med fina ord skrivna på som de satt upp på väggarna och på alla bord i matsalen låg det hjärtan på alla borden. De hade även fixat en tipspromenad, de delade ut nallar till alla nya elever på skolan och godis till samtliga elever. Ett önskemål att elevrådet skulle göra en film med Alla-Hjärtans-Dag-hälsningar infriades och den filmen finns att se både på elevrådet.se och på vår egen klassblogg.

Vi har jobbat med bokstaven Tt denna vecka. I matten har vi jobbat med att sätta ut talen 0-100 på tallinjen. Vi har börjat med en ny NTA-låda (NTA = Natur och Teknik till Alla) som heter ”Balansera och väga”. Vi har gjort det första uppdraget och det var att balansera en pappersfjäril på en penna. I biologin jobbar vi nu med kroppen och vi har startat med att lära oss namnen på olika kroppsdelar både på svenska och på engelska.

Vi har varit på biblioteket idag och lånat böcker som alla får ta med sig hem. Bökerna ska senast lämnas tillbaka om 4 veckor, den 18 mars. Vi hoppas att ni uppmuntrar era barn att läsa under lovet, de har ju ingen läxa. Högläs gärna för dem också, det är ju både lärorikt och mysigt.

Tjej- och killfotboll! Veckan efter lovet kommer vi att ha tjejfotboll och killfotboll, ett tillfälle per grupp. Vid dessa tillfällen får alla tjejer respektive alla killar gå och spela fotboll var för sig. Detta gör vi speciellt för att tjejerna ska våga ta för sig och vara med och sparka boll, vi vill uppmuntra dem till detta. Tjejerna får spela fotboll på onsdagen (2/3) och killarna spelar på torsdagen (3/3). Det är Emma, som är integrationspedagog i kommunen, och Åsa som håller i dessa lektioner.

Mycket tråkigt! Vi har haft inbrott på skolan natten mot onsdagen. Tjuvar tog sig in i några klassrum och stal iPads, detta helt i onödan då de är fjärrstyrda och kommunen nu låst dem för användning. Det finns ett brev skrivet till er vårdnadshavare som kommer från rektor Sara. Ni kan läsa det på vår blogg. Det ligger en länk i överst i den högra sidospalten.

Upplysningsvis! Wisam som går i 1B (Åsas klass) ska sluta på Stocksätterskolan då hans familj ska flytta till Malmö. Han går sin sista vecka hos oss veckan efter sportlovet. Vi önskar Wisam lycka till på sin nya skola och vi kommer att sakna honom jättemycket! Det kommer att börja två nya killar hos oss i 1:an, en ny kille till varje klass. De börjar vecka 9. Välkomna till oss!

Sportlovsprogram! Idag har vi delat ut en lapp med en internetadress där ni kan gå in och läsa vilka aktiviteter det finns att vara med på under sportlovet. Vanligtvis delar kommunen ut dessa i pappersformat men inte i år (tråkigt tycker vi). Gå in och titta där så fort som möjligt för vid vissa aktiviteter finns det ett begränsat antal platser och ibland kan det finnas gratisbiljetter i en begränsad upplaga.

 

Detta händer nästa vecka:

S P O R T L O V !

 

Detta händer v.9:

Måndag: Idrott, se till att ombyte och badlakan packas med.

Tisdag: Musik med El Sistema.

Onsdag: Ny läxa delas ut. Tjejfotboll!

Torsdag: Musik med El Sistema, killfotboll och läxhjälp för den som vill efter skolan.

Fredag: Idrott, se till att ombyte och badlakan packas med.

 

Trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*********

Vecka 6

Hej på er!

Den här veckan har de flesta av våra sjukanmälda elever kommit tillbaka. Det känns fantastiskt skönt! Vi hoppas att vi är på väg ut ur pandemin nu! Men vi fortsätter ändå att tvätta händerna och tänka oss för.

Vi har tränat extra på bokstaven Ss och jobbat med läsning varje dag.

Nu har Kulturskolan startat sin El sistema-undervisning igen och våra 1:or har musik två gånger i veckan som vanligt! Det är roligt och väldigt lärorikt för våra elever! Vi är faktiskt den ända skolan i kommunen som har förmånen att få undervisning i El sistema-modellen.

I matematiken har vi övat på tiotal och ental. Eleverna har tränat på att sätta ut tal på tallinjer. Vi har dessutom övat på geometriska figurer och hörn och sidor på dessa.

Den här veckan delade vi ut den sista läxan innan lovet. Nästa vecka hoppas vi kunna låna läseböcker på vårt skolbibliotek (just nu saknar vi en bibliotekarie) så att alla har böcker att läsa på sportlovet.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 7:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Alla-hjärtans dag firande på Stocksätterskolan. Måltidsråd 8:30-9:30.
 • Tisdag: Läxinlämning. Elevråd 8:30. Musik med Kulturskolan (El sistema)
 • Torsdag: Musik med Kulturskolan (El sistema)
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

***********

Vecka 5

Hej alla föräldrar!

Nu har den sista vintermånaden startat! Februari är dessutom en kort månad så snart är våren äntligen här igen. Än så länge gäller det att sätta på vinterkläder när det är dags att gå ut på rast. Vi får tjata lite på våra ettor att ta på sig sina överdragsbyxor men sen tycker alla att det är bra när de väl kommer ut. Denna vecka har jättemånga av våra ettor lekt ”Hajen” i rutschbanan och haft så roligt tillsammans.

Vi har jobbat med bokstaven Rr denna vecka och våra elever har skrivit vad en bra kompis säger och inte säger i ”Boken om mig”. I matten har vi fortsatt att räknat pengar och med att jobba med geometri. Vi har även börjat jobba med positionssystemet och använt oss av en tiobasmatta och hundrarutan för att dela upp ental och tiotal. En film där ni kan se lite hur vi jobbar med detta kommer snart ut på vår blogg. På idrotten har de bland annat haft fotbollsövningar och dans.

Det blev ingen El Sistema den här veckan heller på grund av smittläget bland personal och barn. Nästa vecka har vi El Sistema igen om inget oförutsett händer förstås.

Jätteroligt! Vi har tittat på Lilla Aktuellt och på Lilla Aktuellt Skola denna vecka och sett deras reportage som de har gjort efter deras besök här på skolan. Programmet var ju inriktat på elevrådsarbetet men våra ettor fanns med i reportaget. Det finns en direktlänk till detta program här på vår blogg och ni kan läsa och se mer om detta på elevrådet.se.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Skolan och fritids är stängda, vi har en kompetensutvecklingsdag.

Tisdag: Musik med El Sistema och läxinlämning.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med El Sistema och läxhjälp för den som vill efter skolan.

Fredag: Idrott, se till att ombyte och badlakan packas med.

 

Ha en riktigt härlig Melodifestivalshelg!

Åsa & Gunilla

*************

Vecka 4

Hej på er!

Den här veckan är har varit väldigt speciell på olika sätt! Men imorgon fredag ska vi äntligen fira 100-dagar i skolan. Våra ettor har jobbat hårt alla dagar och nu är de värda lite fest!

Vi har tränat extra på bokstaven Qq och övat läsning varje dag som vanligt.

All El sistema-undervisning är just nu inställd pga smittoläget, både hos lärare och elever. Det är ganska många på skolan som är sjuka eller har familjemedlemmar som är sjuka. Var noga med att följa restriktionerna som gäller just nu. De finns också att läsa här på bloggen.

Den här veckan har vi övat på talområdet 100 eftersom vi har 100 dagar i skolan-festen på fredag! Eleverna har övat på geometriska figurer och räknat pengar. Vi har också haft matematiktest som genomförs i hela kommunen.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 5:

 • Måndag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Läxinlämning.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Läxhjälpen 13-13:30.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

************

Vecka 3

Hej på er!

Bistra vindar har dragit in över Hallsberg i slutet av denna skolvecka och marken har blivit isig och hal. Trots detta knotas det inte när det är dags för rast! Det är fantastiskt att se hur våra ettor leker i stora grupper tillsammans, både killar och tjejer från båda klasserna. Det är ett härligt gäng!

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Pp och med sammansatta ord i svenskan. Eleverna har även skrivit vad de tycker är det roligaste med vintern i ”Boken om mig”. I matten har vi räknat pengar och jobbat med geometri. De geometriska figurer som vi lär oss främst just nu är dessa fyra; kvadrat, rektangel, triangel och cirkel. Vi pratar om hörn och sidor på figurerna.

Det var jättespännande i onsdags när Linus från Lilla Aktuellt besökte elevrådet och 6:orna på vår skola! Hela skolan bubblade av glädje och alla som fick se Linus och hans kamerakvinna Åsa blev så glada och lyckliga. Det kommer inom kort en film från besöket på elevrådet.se och det som vi ser fram emot allra mest är förstås reportagen i Lilla Aktuellt och i Lilla Aktuellt Skola som sänds vecka 5.

Jätteroligt! Nästa vecka ska vi ha en mycket efterlängtad 100-dagarsfest! Ja, det är sant! Våra ettor har gått sina första 100 dagar i skolan och tänk vad mycket de har lärt sig! Detta ska vi givetvis fira och det gör vi på självaste 100-dagarsdagen på fredag i nästa vecka! De som vill får klä sig extra fint denna dag. Alla får ta med sig lite godis till ett värde av 25 kronor, om man vill. Det får dock inte tas med någon choklad eller något med nötter i då vi har en elev som är nötallergiker. Vi kommer att bjuda på saft, fikabröd och popcorn. Vilken fest det kommer att bli!!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, packa med idrottskläder och badlakan.

Tisdag: Musik med El Sistema och läxinlämning.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med El Sistema och läxhjälp för den som vill efter skolan.

Fredag: Ingen idrott! 100-dagarsfest! De som vill kan ta med sig godis för 25 kronor, men inget chokladgodis eller något med nötter får tas med. Läs mer om detta ovan.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

********

Vecka 2

Hej på er!

Då är det år 2022! Våra ettor har börjat den sista terminen i årskurs 1 efter ett långt jullov. Det är bra att vi får börja med en lite kortare vecka. Tyvärr har snön smält bort nu men när det kommer tillräckligt med snö igen, hoppas vi kunna åka lite pulka på skoltid.

I onsdags delade vi ut nya läxor. Flera elever har fått läsläxa och en del har en lite längre läsläxa nu. Vi ger dock inte jättelånga läsläxor eftersom läxan bara är ett komplement till läsningen i skolan och den läsning som ni gör hemma. Vårt mål är alltid att alla får lästräna varje dag i skolan. Även om ditt barn har kommit igång med läsningen är det jätteviktigt att fortsätta lästräna varje dag hemma.

Den här veckan har alla gjort en snögubbe-bild i grodperspektiv. Det blev jättefina bilder:

 

I matematiken har eleverna tränat på att mäta med linjal och vi har övat på centimeter och millimeter.

Nästa vecka börjar lektionerna med Kulturskolan igen och det är idrott som vanligt, måndag och fredag.

Vi har fått en ny elev, till 1B. Han heter Deni och kommer från Långängsskolan! Vi hälsar honom välkommen!

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 3:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Musik med El Sistema. Läxinlämning!
 • Onsdag: Ny läxa delas ut. Lilla Aktuellt från svt kommer till oss på Stocksätterskolan. De ska träffa elevrådsrepresentanterna från åk 6 men ni föräldrar ska känna till att ert barn kan komma att synas då de också kommer att filma i klassrum, korridorer och utomhus. Mer info kommer att finnas på elevrådet.se men även här på vår blogg.
 • Torsdag: Musik med El Sistema. De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat och gå på Läxhjälpen.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

************

Vecka 50

God dag!

Den sista hela skolveckan för 2021 är nu till ända, endast tre skoldagar återstår innan jullovet. Helt otroligt! Detta är också det sista veckobrevet för i år.

Denna vecka har det hänt så många roliga saker! Veckan startade fantastiskt med att vi direkt på måndagsmorgonen fick se treornas fina luciatåg i matsalen. Om även ni vill se det så finns det en film på elevrådet.se. På tisdagen kom vår fd bibliotekarie, hon är även Max mormor, Eva-Lothe till oss på historialektionen. Hon berättade om den gamla hattfabriken som fanns i Hallsberg för länge sedan och om det hantverk som gjordes där. Alla elever fick sedan göra en fin fläta med jutesnöre. Denna fläta kan t ex användas som bokmärke. Jättetrevligt! På onsdagen fortsatte det att hända roliga saker för då julpysslade vi och vi såg även på en film alla ettor tillsammans. På torsdagen åkte vi buss till Örebro och där fick vi se på ”Emils jul” som Lerbäcks teatern och Svenska kammarorkestern framförde. Det var magiskt! Vi njöt av varje minut som föreställningen höll på! Fredagen var dock en vanlig skoldag och det är inte så dumt det heller. Det var alltså ingen hejd på trevligheter denna vecka!

Något tråkigt! Vi har just fått beskedet att vi inte får gå till Adventskyrkan och se på skolans vackra julspel på avslutningsdagen nästa vecka. Jättetrist att det ställs in i år igen, men så är läget dessvärre. Vi kommer att vara i våra klassrum i stället och ha en enkel avslutning där.

Jullov! Det är jullov från den 23 december till den 11 januari. Onsdagen den 12 januari kl. 8:00 börjar vi igen.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, packa med ombyte och badlakan. Elevråd med besök av skolchefen i Hallsbergs kommun, Erica Rosenkvist.

Tisdag: Läxinlämning

Onsdag: Julavslutning i klassrummen, vi slutar kl. 9:30. Ingen skollunch serveras denna dag, fritidsbarnen äter givetvis.

Torsdag: J U L L O V E T    S T A R T A R !

 

Vi önskar er en fridfull helg!

Åsa & Gunilla

*************

Vecka 49

Hej alla föräldrar!

Vilken härlig vintervecka vi har haft. I tisdags när det var som kallast, fick alla i 1:an åka skridskor! Vi har faktiskt samlat på oss ganska många par skridskor nu på Stocksätterskolan så alla som ville fick prova på att åka. Och trots kylan så var det en härlig stund på isen! Och isen var perfekt! Idag freda var det kramsnö till alla barns stora förtjusning. Oj, vad det byggdes snögubbar, snökojor och till och med blev det en snöbuss!

Vi har tränat extra på bokstaven Nn den här veckan. I matematik har vi övat på addition, t ex 4-kompisar, 5-kompisar osv.På engelskan har vi bl a övat på årstider och läst presentationer. Vi tittar också på en serie som heter ”Pick a colour”.

I torsdags gick vi till Adventskyrkan och såg en Julteater. Det var Hallsbergs församling som bjöd oss på en föreställning om Jesu födelse. Alla elever tyckte att det var jätteroligt! Vi vuxna kunde knappt hålla oss för skratt när de tre vise männen kom in i kyrkan och han som var berättare för julspelet frågade: “Vilka är det som kommer där?” Våra elever ropade: “De är indianer!” Hädanefter kommer vi nog alltid att tänka på denna händelse när vi ser ett julspel!

 

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

Detta händer vecka 50:

· Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Luciaspel av 3:orna.

· Tisdag: Läxinlämning!

· Onsdag: Ny läxa delas ut, den sista innan jullovet. Pysseldag med jultema på Ängen. De som vill får ha valfri julklädsel!

· Torsdag: Konserthuset i Örebro på ”Emils jul”. Läxhjälpen efter skolan för de som vill.

· Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

************

Vecka 48

Hejsan alla glada föräldrar!

Tänk att december är här med kallt väder och med ljus i alla fönster. Nu startar vi nu varje skoldag med adventsmys. Då vi öppnar vi en kalender, vi har högläsning, vi tänder ljus och vi ser på en film då elevrådet öppnar Snällkalendern. I dessa filmer får vi en snäll utmaning att göra varje skoldag. Våra ettor är ofta med på dessa filmer. Se dem gärna dessa lucköppningar, och haka på och gör dagens snälla uppdrag, genom att gå in på elevrådet.se.

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven M i svenskan och vi har jobbat med klockan och tränat på hel- och halvtimmar i matten. Vi har nu avslutat NTA:n för denna termin där vi har jobbat med fasta ämnen och vätskor. Det sista uppdraget var att undersöka hur lim, schampo och olja reagerar när det hälls i vatten och blandas. Dessutom har vi sett på två filmer som sammanfattat vårt NTA-arbete. I boken om mig har alla fått skriva sin favoritfärg, favoritmat samt favoritdjur. På historialektionen talade vi om familjen Bergöö, om Karin och Carl och om de kända väggmålningarna som Carl målade i deras hus.

Det är Tandborste- och tandkrämsveckan nu och därför fick vi besök av Hanna från Folktandvården. Hon kom och berättade hur viktigt det är att alla borstar sina tänder både morgon och kväll samt att det är bra om en vuxen hjälper sitt barn med tandborstningen. Hanna delade ut tandborstar och tandkräm till alla elever på skolan, de som var sjuka då får sin tandborste när de kommer tillbaka. Det finns en film från Hannas besök som ni kan se på vår blogg.

Biblioteksböcker: Om någon har kvar låneböcker hemma så är det dags att skicka tillbaka dem till skolan nu. Vi kommer att låna nya böcker innan jullovet.

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, packa med ombyte och badlakan. Trivselgruppen bakar pepparkakor och städrådet har ett möte.

Tisdag: Vi åker skridskor för nu har vi is! Se till att skridskor och hjälm tas med. Om ni ej har skridskor får de låna men se till att ta med hjälm, det fungerar med en cykelhjälm om ni inte har en skridskohjälm. Läxinlämning och El Sistema. Det är även julbord denna dag!

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Direkt på morgonen går vi i väg till Församlingshemmet och ser på en julteater. Läxhjälpen efter skolan för de som vill. Sista dagen som Olivia, vår lärarstudent, är hos oss.

Fredag: Idrott, packa med ombyte och badlakan.

 

Glad andra advent!

Åsa & Gunilla

*************

Vecka 47

Hej på er!

Då är vi snart igenom november månad! Det har faktiskt gått ganska fort! Nästa vecka börjar vi med vårt adventsmys och förutom att vi läser ett kapitel varje morgon får en elev i varje grupp, öppna en lucka i en kalender! Det blir något nytt och lite spännande att vänta på sin tur att få öppna en lucka! Vi kommer också att titta på Elevrådets lucköppning.

Vi har tränat extra på bokstaven Ll. I matematiken har eleverna övat på helhet, skillnad, fler, färre och hur man kan se att addition och subtraktion hör ihop. De har skrivit en egen räkneuppgift om haren och sköldpaddan.

När den här skolveckan är slut, har alla ettorna genomgått simkoll på Allehallen. De som behöver öva lite till, blir erbjudna sommarsimskola i vår.

Nelly jobbar med veckans bokstav i boken “Ord och äventyr”.

På engelskan börjar texterna att bli färdiga. Flera kan man nu läsa på engelska bloggen. Så småningom kommer eleverna att få sin text i läxa för att lära sig den utantill.

Alla elever har svarat på frågor i en enkät från skolans Trygghetsteam om trygghet och trivsel. Även fritids har genomfört en liknande enkät.

På NTA:an har eleverna haft ett dropp-race för att se vilken vätska som rann bäst.

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 48:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Vi börjar med vårt adventsmys. Man får ta med ett ljus om man vill som vi tänder varje morgon.
 • Tisdag: Läxinlämning! Musik med El Sistema.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Musik med El Sistema. Läxhjälpen efter skolan för de som vill.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

***********

Vecka 46

Hej hopp!

Veckorna rullar på och vi närmar oss december med stormsteg! Det ska bli fint att få upp adventsljusstakar och skingra mörkret en smula. Vi kommer att ha adventsmys varje morgon i december då vi öppnar kalendrar, har högläsning och tänder ljus. De elever som vill får ta med sig ett ljus att ha på sin bänk under dessa morgonstunder. De behöver både ha med sig ljuset och dessutom en ljusstake, ett fat eller en lykta som ljuset kan stå på. Vi kommer att ha regler kring ljusen och hanteringen med dem, om dessa inte följs får man inte ha ljuset på bänken mer.

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven K i svenskan, vi har omgrupperat 10-kompisarna på matten (film på detta finns på bloggen) och vi har talat våra svenska högtider på religionen. På historialektionerna har vi talat om hästens betydelse förr i tiden och sett på gamla kort när Hallsberg hade trätrottoarer. På NTA:n har vi undersökt fyra vätskor (vatten, lim, matolja och schampo) genom att kolla färg, lukt, hur det känns och ser ut samt hur dropparna rinner. På musiken med El Sistema fick alla elever prova på att spela med stråkar på fiolerna. Oj, vad det gnisslade fint!

I onsdags hade vi en utedag och då gick vi i väg och vi satte upp en fågelholk. Denna holk är den 1000:e holken som en hallsbergare vid namn Leif har byggt och sedan skänkt till skolan. Det ska bli spännande att se vilka fåglar som flyttar in där till våren! Sedan gick vi till parken där vi åt matsäck och lekte. Jättetrevligt!

Låneböckerna! Nu är det dags att lämna tillbaka böckerna som lånades på biblioteket. Se till att de tas tillbaka till skolan. Vi ska gå och låna nya inom kort.

Duschning! Nu har det tagits ett beslut, efter många om och men, att de elever som vill får duscha efter idrotten från och med nu.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrottsgrupp 1 går till Alléhallen på simkoll. Skicka med badkläder, badlakan och en plastkasse. Det kan vara bra att skicka med en frukt, en riskaka eller liknande som de kan äta efter badet innan de går tillbaka till skolan. Idrottsgrupp 2 har idrott som vanligt. Skicka med ombyte och badlakan.

Tisdag: Läxinlämning och El Sistema. Elevråd för elevrådsrepresentanterna.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Kompletteringsfotografering för de elever som missade skolfotograferingen, hos oss är det Nelly och Ahmad som ska gå. El Sistema och Läxhjälpen efter skolan för de som vill.

Fredag: Idrottsgrupp 2 går till Alléhallen på simkoll. Skicka med badkläder, badlakan och en plastkasse. Det kan vara bra att skicka med en frukt, en riskaka eller liknande som de kan äta efter badet innan de går tillbaka till skolan. Idrottsgrupp 1 har idrott som vanligt. Skicka med ombyte och badlakan.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

***********

Vecka 45

Hej på er!

Då är vi igång igen efter höstlovet! Läxan har delats ut och nytt är att läsläxan har olika svårighetsgrad, beroende på hur långt man har kommit i läsningen.

Vi har tränat extra på bokstaven Jj och i Boken om mig har eleverna skrivit om vad mammor också kan göra och vad pappor också kan göra! Det blir spännande för er att läsa när boken kommer hem till sommarlovet!

Eleverna har börjat att skriva presentationer om sig själva på engelska. Alla texter kommer man att kunna läsa på engelska bloggen så småningom.

Det spelas mycket fotboll ute på rasterna. På elevrådet.se finns en film där elevrådet berättar om vilka regler som gäller när man spelar i skolan.

Vi har börjat att lära oss om Hallsbergs historia och tittat på gamla bilder över hur det såg ut här förr och hur det gick när järnvägen kom till Hallsberg.

Kompisgungan är populär eftersom man kan gunga upp till 4 stycken där!

I tisdags hade vi träning på hur vi ska göra om brandlarmet går. I duggregnet utrymde vi skolan och samlades på fotbollsplanen.

Det har tagits ett beslut på Stocksätterskolan att eleverna inte ska duscha efter idrotten. Det har dock visat sig att i de äldre klasserna gör man olika och låter de elever som vill, få duscha. Vi har elever i ettan som vill duscha men som alltså inte får det. Om du som förälder tycker att det här är ett felbeslut eller har något att säga i frågan, kan du maila/kontakta rektor Sara Tärnqvist. Hennes mail är: sara.tarnqvist@edu.hallsberg.se.

Vi kan redan nu informera om att under vecka 47 har Allehallen simkoll för våra ettor. Det kommer att vara på måndag den 22/11 för idrottsgrupp 1. Grupp 2 har simkoll på fredag den 26/11.

På onsdag nästa vecka ska vi gå ut på eftermiddagen. Skicka gärna med en liten matsäck och sittunderlag!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 46:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte.
 • Tisdag: Läxinlämning. Musik med El Sistema.
 • Onsdag: Ny läxa delas ut. Ute-eftermiddag-ta gärna med liten matsäck!
 • Torsdag: Musik med El Sistema. Läxhjälpen 13-13:30.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte.

 

***********

Vecka 43

Hejsan!

Jaha, då var det redan dags för våra elever att ta höstlov! Det gick fort!

Denna vecka har vi jobbat med två nya fasta ämnen på NTA:n, en knapp och en tvättsvamp. Dessa två ting skulle de sedan undersöka och kolla färg, form, om de kunde rulla eller staplas, om det var magnetiskt samt om det flöt eller sjönk. Det gick bra! På bloggen finns en film där ni som föräldrar, och övriga bloggläsare, kan försöka att gissa hur våra elever har sorterat de 20 fasta föremålen. Lycka till!

I svenskan har vi jobbat med bokstaven Jj och i Boken om mig fick alla skriva om vad killar och tjejer visst kan göra. I matten har vi jobbat med 10-kompisarna samt med begreppen fler och färre. På engelskan har de lärt sig ord om Halloween och de har sett på en engelsk film om hur de gör pumpor med ansikten. Gå gärna in på engelskabloggen och se filmer med detta tema (snabblänk finns i den högra spalten här på vår blogg).

Ettorna har jobbat vidare med trafik och denna vecka har de pratat om cykelhjälmens funktion. De har även talat om hjärnan och dess funktioner, om hur lätt det är att skada den och vikten av att skydda hjärnan. Denna trafiklektion var den avslutande för denna omgång, efter lovet går vi över till att jobba med Hallsbergs historia.

Denna vecka var Gunillas klass och lånade böcker i skolans bibliotek. Dessa böcker ska lämnas tillbaka senast 25 november. Åsas klass var iväg förra torsdagen så de ska lämna tillbaka sina böcker en vecka tidigare, 18 november.

Veckan klart bästa var dels Vänsday konserten igår och dels utklädningsdagen idag. Konserten blev jättefin! Det var roligt att barnen fick uppträda för publik igen och så trevligt att vi fick träffas live! Film från konserten kommer på vår blogg inom kort. Idag hade vi utklädningsdag och det var många som hade valt att vara utklädda. Vi avslutade skoldagen med att pyssla, vi gjorde fladdermöss och färglade Halloween-bilder.

Upplysningsvis! Vecka 45-49 kommer det en lärarstudent till oss i ettan. Hon heter Olivia och hon läser till lärare vid Örebro universitet. Välkommen till oss Olivia!

 

Detta händer nästa vecka:

H Ö S T L O V !

 

Detta händer vecka 45:

Måndag: Idrott, de som vill får ta med ombyteskläder och badlakan.

Tisdag: Musik med El Sistema.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med El Sistena. Läxhjälpen efter skolan för de som vill.

Fredag: Idrott, de som vill får ta med ombyteskläder och badlakan.

 

Ha en riktigt härlig helg!
Åsa & Gunilla

***************

Vecka 42

Hej på er!

En vecka kvar till höstlovet! Vi har jobbat på bra den här veckan och hunnit med många saker.

Vi har tränat extra på bokstaven Hh och jobbat med tal som helhet och tal som del av ett annat tal.

På SO-lektionen pratade vi om regler för cyklister och vad en säker cykel ska ha, bl a rött ljus och reflex bakåt och vitt ljus och reflex framåt. Vi tittade också på filmer som visar hur man ska cykla och hur viktig cykelhjälmen är om man skulle åka omkull. Nästa vecka ska vi lära oss mer om cykelhjälmen.

Vi har ritat flaggor till FN-dagen på söndag. I korridoren vid matsalen har Trivselgruppen gjort en världskarta där vi ska sätta upp alla flaggor. Där kan man också läsa FN:s stadgar om barns rättigheter.

Molly fick ett vackert meddelande på sin banan!

Torsdag den 28/10 kl. 17:15 har vi en konsert med El Sistema och Kulturskolan. Det har vi informerat om i ett inlägg i flödet. Vi påminner här igen! Man får gärna ta med sig eget fika. Vi bjuder på kaffe och te.Vi ses på torsdag!

På fredag har vi en utklädningsdag här på Stocksätterskolan. Man får klä ut sig till vad man vill. Det behöver inte vara något som hör till Halloween. Inga masker är tillåtna.

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 43:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Läxinlämning! (ingen ny läxa delas ut eftersom det är höstlov nästa vecka)
 • Torsdag: Konsert med El Sistema kl.17:30. Se tidigare inlägg på bloggen! Glöm ej att ta med något eget fika!
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Utklädningsdag!

 

***************

 

Vecka 41

Hej!

Då var det fredag igen! Denna skolvecka gick fort som vanligt!

Denna vecka har vi jobbat med världens finaste bokstav! Svimma inte nu men det är med den glimrande, gnistrande och gudomliga bokstaven Gg som vi har tränat extra på! Alla elever blev galet glada! I boken om mig skrev alla vilket djur de ville vara om de hade varit ett djur i stället för en människa. Vi har också jobbat vidare med tallinjen och tagit hjälp av den då vi har adderat och subtraherat.

Ettorna har jobbat vidare med trafik och denna vecka har de lärt sig att cykeln är ett fordon De har också pratat om vilka regler som gäller när man cyklar. ”Vilken sida ska man cykla på?” och ”Får man cykla på trottoaren?” och många andra cykelregler har de gått igenom. På NTA:n har vi jobbat vidare med de 20 fasta ämnena och denna vecka skulle vi ta reda på vilka av dessa saker som var magnetiska och vilka som inte var det. Efter förra veckans flyta-eller-sjunka-uppdrag lärde de sig även vilka av dessa 20 saker som rostar och vilka som inte rostar.Toppen!

Gunillas klass gick den spännande sagovandringen denna vecka, Åsas klass gick den förra veckan. Den var mycket uppskattad! Eleverna var med och räddade världen från ondskan! Hurra! Det kan komma att dyka upp en liten film från vandringen här på vår blogg.

Kom ihåg! Läs mycket med och för era fantastiska barn! De lär sig så otroligt mycket av läsningen. Investera för deras framtid genom att ha en mysig lässtund med dem!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, de som vill får ta med ombyteskläder och badlakan. Trivselgruppen träffas.

Tisdag: Musik med El Sistema. Läxinlämning!

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med El Sistema. Läxhjälpen efter skolan för de som vill. Åsas klass går till skolans bibliotek och lånar böcker.

Fredag: Idrott, de som vill får ta med ombyteskläder och badlakan.

 

Må väl!
Åsa & Gunilla

*************

Vecka 40

Hej på er!

Nu är vi inne i oktober månad och hösten är verkligen här! Vi är igång med utvecklingssamtalen nu. Det är jätteroligt att äntligen kunna sitta ner tillsammans och få prata om kunskapsutvecklingen för ditt barn och vad vi jobbar med i skolan. Vi ser fram emot att så småningom kunna bjuda in er till ett föräldramöte!

Vi har tränat extra på bokstaven Ff och skrivit om vad eleverna vill bli när de blir stora i ”Boken om mig”. I engelskan har vi börjat att öva på olika kroppsdelar. Titta gärna in på piece-of-cake.se. Där kan man öva sig hemma genom bl a olika korta engelska filmer.

I torsdags var Åsas ettor inbjudna på en Sagovandring utomhus. Det var verkligen spännande! Vi får inte berätta så mycket än eftersom Gunillas elever ska gå den nästa vecka. Men en film kommer så småningom från den här upplevelsen!

Gry tappade potatisen i inneskon på torsdagen efter Sagopromenaden när vi fick äta i klassrummet! Så kan det gå!

På SO-lektionen pratade vi om gångare och när man räknas som gångtrafikant. Vi tittade och lärde oss mer om vilka vägmärken som gäller för gångtrafikanter. Sedan pratade vi om att man ska gå på vänster sida av vägen om det inte finns någon trottoar eller gångbana.

Torsdag den 28/10 kl. 17:15 har vi en konsert med El Sistema och Kulturskolan. Mer information kommer senare!

 

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 41:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Musik med El Sistema. En kort video kommer att spelas in som kommer att ingå i skolans stora film inför FN-dagen. Den kommer att läggas ut på elevrådet.se inför FN-dagen den 24 oktober. Läxinlämning också den här dagen!
 • Onsdag: Ny läxa delas ut.
 • Torsdag: Gunillas klass går en sagovandring med kulturskolan. Åsas klass har musik med El Sistema. De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat och gå på Läxhjälpen.
 • Fredag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

 

*****************

Vecka 39

Hej på er!

Då är vi redan inne i oktober månad och vi har påbörjat utvecklingssamtalen. Så trevligt att få träffa er, det har ju varit ont om sådana tillfällen under det senaste året.

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Ee. I boken om mig har våra elever skrivit och berättat om vad andra gör som får dem att bli glada och vad de blir ledsna över när någon gör. I matematiken har vi jobbat med tallinjen och vi fortsätter att jobba med Vektor. På NTA:n har vi denna vecka testat hur bra 20 olika föremål rullar nedför en liten ramp och sedan har vi har funderat över varför vissa saker rullar bättre än andra.

Det kommer att börja en ny kille i 1A, Gunillas klass. Han heter Ahmed och han har varit och hälsat på i klassen. I veckan som kommer besöker han oss några gånger igen och vecka 41 börjar han heltid i klassen. Vi hälsar Ahmed varmt välkommen till oss och vi hoppas att han ska trivas bra hos oss på Stocksätterskolan!

Helgtips: Imorgon lördag, kl.11:00-14:00, kan ni ta med ert barn till Kuben på ”Prova-på-dans” för alla åldrar. Det är Internationella barndagen som firas och tillställningen är gratis men den som vill får gärna skänka en slant till Världens barn insamlingen. Läs mer om detta i ett inlägg på vår blogg.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, de elever som vill får man ta med sig ombyte och badlakan.

Tisdag: Läxinlämning och musik med El Sistema.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Åsas klass går en sagovandring med Kulturskolan (nästa torsdag går Gunillas klass). Gunillas klass har musik med El Sistema.

Fredag: Idrott, de elever som vill får ta med sig ombyte och badlakan.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

**************

Vecka 38

Hej på er!

Den här veckan har bjudit på både regn och sol. Tänk på att vi är ute på alla raster. Vi behöver få frisk luft för att orka jobba! Det är viktigt att barnen har regnkläder med sig om det är regn. Det tar tid från lektionerna när man måste byta till torra kläder efter varje rast.

I onsdags var Åsas klass till Alléhallen. Det var jättetrevligt. Alla gjorde bra ifrån sig och tyckte att det var jätteroligt att få bada och träna på att simma. Både på vägen dit och vägen hem städade vi och plockade skräp!

Vi lottade vilka som ville städa. På ditvägen blev det Belle och Gry och på hemvägen Lavin och Molly! Två påsar dit och en påse på hemvägen blev det!

Efter badet fikade vi tillsammans!

 

Vi har jobbat extra med bokstaven Dd. Lilla d är väldigt lik lilla b så vi har pratat om hur man kan hålla isär dem. (Bagare Bosse bär bullar-magen går framåt på linjen) och (Duktiga Doris drar dockan-stjärten står ut bakåt på linjen).

I matematiken övar vi mer på fem-kompisar (två tal som tillsammans blir fem). Vi har pratat om hur man kan använda talet 5 till att räkna andra tal: 5+1=6   5+2=7    5+3=8 osv…

Vi har haft SO och då har vi pratat om trafik. Vi har tittat på hur man kan skydda sig i trafiken med

t ex reflexer, bilbälte och hjälm. Vi har också tittat på hur en airbag (luftkudde) fungerar och vad som kan hända i en bilkrock om man inte har bälte på sig eller om bältet sitter fel.

Nu sätter vi snart igång med våra utvecklingssamtal. Alla som har lämnat in blanketten med de tider som passar, kommer att få tillbaka den med den tiden som det blev, markerad. Notera tiden så att ni kommer ihåg den! Det kommer också med ett papper som man ska svara på hemma och ta med till samtalet! Vi ser fram emot att få sitta ner tillsammans och samtala!

 

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 39:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Musik med El Sistema. Läxinlämning!
 • Onsdag: Ny läxa delas ut. Gunillas klass, 1A har simundervisning. Se till att badkläder, badlakan och en plastpåse packas med. Det kan även vara bra att skicka med en frukt eller en macka.
 • Torsdag: Musik med El Sistema. De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat och gå på Läxhjälpen.
 • Fredag: Idrott för Åsas klass, 1B, men ingen idrott för Gunillas klass, 1A. De som vill byta om tar med sig ombyte och badlakan.

************

 

Vecka 37

Hej alla föräldrar!

Nu är vi alla fotograferade här i skolan. Det gick bra och nu väntar vi med spänning att få se bilderna. Ni kommer att bli kontaktade av Collagefoto via e-post eller sms inom de närmsta veckorna och få en kod till bilderna. Sedan kan ni själva avgöra om ni vill köpa någon bild eller inte. Om det blir något problem så hör av er direkt till Collagefoto på nummer: 019-611 10 30.

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Cc på många olika vis, både på papper och på våra lärplattor. Vi har också skrivit i Boken om mig där alla våra elever fick skriva vad de tycker om och vad de inte tycker om. Den uppgiften tyckte de om! Vi fortsätter med att läsa med alla elever en gång per dag i skolan så långt som det låter sig göras. Det är det jätteviktigt att även ni läser läsläxan varje dag hemma, det krävs mycket träning för att få upp läsflytet och läsförståelsen.

I matten har vi jobbat med femmönster. Syftet är att våra elever ska få undersöka och beskriva strukturer i femmönstret och att de även ska samla och utbyta kunskaper med varandra om talet fem och hur talet kan delas upp. Vi har parallellt med detta jobbat med 3-kompisar och med Vektor.

Denna vecka fick våra ettor börja att spela tvärflöjt och fiol på musiklektionerna med El Sistema. Detta hade våra elever sett fram mot mycket och nu när de äntligen fick pröva tyckte de att det var jätteroligt!

Ny klasskamrat: På måndag börjar det en ny elev i 1B, Åsas klass. Det är en tjej som heter Lana som kommer från Långängskolan. Vi hälsar henne varmt välkommen och hoppas att hon ska trivas här hos oss på Stocksätter!

Kom ihåg: Nu är alla inbjudningar till höstterminens utvecklingssamtal hemskickade med era barn. Fyll i alla tider som är möjligt för er och skicka med lappen tillbaka till skolan senast 24/9 men gärna tidigare. Vi återkommer med vilken tid ni får. Hör av er snarast om lappen mot all förmodan ej har kommit med hem.

Bästa helgtipset! Imorgon lördag har Håll Sverige Rent en städdag i hela landet. Häng på och gå ut och städa i naturen. Bli en miljöhjälte!

 

Detta händer nästa vecka

Måndag: Idrott, de som vill får byta om.

Tisdag: Musik med El Sistema. Läxinlämningsdag!

Onsdag: Åsas klass, 1B, har simundervisning. Se till att badkläder, badlakan och en plastkasse packas med. Det kan även vara bra att skicka med en frukt eller en macka denna dag. Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med El Sistema.

Fredag: Idrott för Gunillas klass, 1A, men ingen idrott för Åsas klass, 1B. De som vill byta om i Gunillas klass kan ta med sig ombyte.

 

Ha en underbar hösthelg!

Åsa & Gunilla

**************

Vecka 36

Hej på er!

Den här veckan har varit fullspäckad av arbete! Vi tränar svenska och matematik varje dag. I svenskan har vi övat extra på bokstaven B, både att läsa, skriva och tillverka bokstaven.

Eleverna har också letat efter mönster utomhus och sedan ritat av dem. Det tyckte de var kul! Ord som vi tränar på i samband med mönster är mönsterdel och struktur. Vi har också övat på 2-kompisar, tal som tillsammans blir 2.

Vi har engelska en gång i veckan. Just nu övar vi bl a på att presentera oss själva, räkna och lära oss nya väderord. Vi tränar med t ex genom ramsor, korta filmer och pratövningar. Gå gärna in på engelska bloggen för att se mer hur vi jobbar med ämnet! Det finns länk till den på klassbloggen. Jag uppmanar även eleverna att öva sig hemma genom att besöka bloggen. Där finns även andra länkar till bra sidor på nätet där man övar sig i engelska!

Den här veckan har ettorna börjat att ha NO (naturorienterade ämnen). Vi jobbar just nu med fasta ämnen och vätskor. Vi har undersökt fasta föremåls likheter och olikheter.

Det här veckobrevet läggs ut under torsdagen. Dagen efter är det Skoljoggen. Mer information finns i ett inlägg på bloggen. På fredag ska vi också delta i ”Håll Sverige rent” som är en ideell organisation som jobbar för att vi ska bli fler som inte skräpar ner. På lördag den 18 september har de en kampanj där man ska gå ut och städa i sitt område. Vi är anmälda och kommer att städa på fredag i stället! Hur det gick kommer ni att få ta del av senare på bloggen!

Vi har lagt in en film på bloggen där vi ger information som vi skulle ha gett er på ett föräldramöte. Kolla gärna in filmen!

På onsdag är det fotografering. Kolla exakta tider här nedan för ettorna. Om ditt barn är med i något råd på skolan blir det även fotografering en annan tid. Tänkt på att de som tar kort 13:00 blir lite försenade. Man tar vid stenarna utanför idrottshallen.

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 37:

 • Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.
 • Tisdag: Musik med El Sistema. Städrådet tar kort kl. 11:15 (Belle och Pedro) Elevrådet tar kort kl. 13:00 (Max och Lena)
 • Onsdag: Ny läxa delas ut. Det är också fotografering för alla ettorna. Åsas grupp tar kort 8:30 och Gunillas grupp 9:10.
 • Torsdag: Musik med El Sistema. De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat och gå på Läxhjälpen.
 • Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Trivselgruppen tar kort 8:15 (Lilly och Noah). Måltidsrådet tar kort kl. 13:00 (Leo och Ariam)

 

 

 

Vecka 35

Hej på er!

En kort skolvecka är till ända och här kommer passande nog även ett kort veckobrev. Nu har den första höstmånaden börjat och visst känns det att det är kallt i början på dagarna! Vantar och mössor kan behövas tas med till skolan.

Denna vecka har vi jobbat med bokstaven Bb och eleverna har även arbetat med att bygga ihop ord av två stavelsekort (typ SA-GA och LA-GA) för att sedan skriva upp ordet i sitt arbetshäfte. I ”Boken om mig” har alla skrivit och ritat om sina familjer. Vi försöker dessutom att läsa med alla elever varje dag.

I matten har vi börjat att jobba med mönster. De har fått bygga mönster med plastkuber och sedan har de målat av sitt mönster på ett papper bl a. Vi har talat om begreppen mönster, mönsterdel och strukturer.

OBS: Vi delade inte ut någon läxa idag då vi vill att de ska få vara helt lediga från skolan dessa dagar, men från och med nästa onsdag kommer de att få två läxpapper per vecka.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Tisdag: Musik med ElSistema.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: Musik med ElSistema. De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat på Läxhjälpen.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Varma hösthälsningar

Åsa & Gunilla

 

*****************

Vecka 33

Vecka 34

Hej på er!

Då var andra veckan i ettan avklarad. Eleverna har varit väldigt duktiga och jobbat på flitigt. De börjar att komma in i rutinerna bra nu!

Vi lästränar varje dag och övar oss på att skriva. Den här veckan har vi tränat mer på bokstaven a och ord med a i. Vi hade en bild och tekniklektion och då fick eleverna tillverka bokstaven.

Så här fina blev bokstäverna!

 

Eleverna har börjat att skriva en bok som vi kallar ”Boken om mig”. Vi skriver i den varje vecka och ritar en bild till. Det är en trevlig bok att spara och titta tillbaka till när de är lite äldre.

Den här veckan har vi haft engelska. Vi övade bl a på hälsningsfraser, presentation och siffror.

Vi delar ut läxor på onsdagar och sedan ska dessa lämnas tillbaka senast tisdagen veckan därpå. Påminn gärna era barn så att läxan kommer tillbaka i tid! Varje torsdag mellan 13-13:30 har vi läxhjälp i Gunillas klassrum.

Vi har börjat med att utvärdera veckan varje fredag. Eleverna skriver kort om något de lärt sig eller övat på. Så småningom kommer vi att utveckla utvärderingarna att bli lite längre. Det blir också en fin minnesbok att spara för framtiden!

Nästa vecka delar vi inte ut någon läxa eftersom veckan bara har 3 skoldagar. Onsdagen därpå, den 8 september delar vi ut nästa läxa.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 35:

 • Idrott på måndag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Torsdag den 2/9 och fredag den 2/9 det studiedagar och ingen skola. Skolan är alltså stängd dessa dagar och eleverna är lediga.

 

******************

Tjoho! Nu är vi igång!

Ja, nu är den första skolveckan avklarad! Det är mycket som har varit nytt för både eleverna och oss vuxna, men det har gått jättebra! Våra elever har jobbat på ordentligt på lektionerna och det har börjat att vänja sig vid att rasterna är mycket kortare nu än i förskoleklassen.

Veckan startade festligt med hissad flagga på skolgården och våra rektorer passade på att bjuda alla skolans elever på glass. Vi i ettan fick jordgubbsglass i strutar och de allra flesta åt med glassen med god aptit samtidigt som vi såg avsnittet på filmen ”Kalles klätterträd” då Kalle började i ettan. Rektorerna kom sedan på besök till oss i onsdags och presenterade sig. Det är lite festligt för båda heter Sara både den biträdande och den ordinarie.

Vi har fått några nya elever i båda klasserna. I 1A (Gunillas klass) har det börjat en flicka som heter Inas och i 1B (Åsas klass) har en flicka som heter Belle börjat samt att Nour som gick hos oss i början av förskoleklassen har kommit tillbaka. Vi hälsar dessa tre elever varmt välkomna och hoppas att de ska trivas hos oss!

Denna vecka har det varit många praktiska saker att göra så som att gå igenom schemat, lära sig de nya rutinerna, prata igenom olika regler, fixa pärmarna o s v. Men vi har även hunnit att jobba en hel del! I svenskan har vi bl a jobbat med Språkbiten där eleverna lär sig att stavelseläsa korta ord med endast fyra bokstäver (ex. la-ga laga). De har även skrivit dessa ord i en liten bok. Eleverna har även jobbat med några svenska-appar. I matten har vi jobbat med ett sifferhäfte där alla har fått träna på att skriva siffrorna och att göra enkla uträkningar. Vi har även jobbat med en app som heter Vektor där eleverna får träna upp sitt arbetsminne bl a. Läs mer om denna app i ett inlägg på vår blogg.

Igår hade vi en trevlig stund med alla våra ettor ute i parken. Det lektes och fikades! Jättekul att fyra mammor dök upp och var med!

Kom ihåg …

 • att lämna in lappen med era kontaktuppgifter.
 • att skicka med inneskor och lite extrakläder till skolan.

En önskan!

När våra elever gick i förskoleklassen var det ganska många som ville bjuda på glass när de fyllde år. Det var jättetrevligt men nu när de går i skolan önskar vi att ingen glass eller liknande skickas med, vi firar enkelt i klassrummet istället.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Tisdag: Läxan ska senast lämnas in denna dag.

Onsdag: Ny läxa delas ut.

Torsdag: De som vill kan stanna kvar en halvtimme efter att skolan slutat på Läxhjälpen.

Fredag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

 

Vi önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Åsa & Gunilla

*********************

Här har vi sparat kort från veckobreven i förskoleklass.