Vilda kattdjur i världen

2B har under år 2022 haft en kalender i klassrummet från WWF som har handlat om stora katter i världen.

Eftersom WWF hade som mål att år 2022 öka antalet vilda tigrar så har tigern varit med på flera bilder. Det gemensamma för alla djuren i kalendern är förutom att de är fantastiskt vackra, är att de alla är hotade. Under det här året har vi lärt oss massor om dessa underbara kattdjur och vilka hot de ställs inför. Nu får även ni lära er mer genom elevernas faktatexter:

 

FAKTA OM TIGERN

Tigern är 3 meter lång.
Tigern kan få 1-4 ungar.
Som många kattdjur äter de kött. De dom äter helst är hjortar, fåglar, insekter och apor. Tigern gillar vatten. De är bra på att simma. Det fanns 100 000 tigrar i världen för 100. 2010 fanns bara 3200 tigrar. Tigerns fina päls gör så att många jagar dom och för tänderna och benen andvänds för medicin. När tigrar är nära byar eller boskaper dödas dom för att ingen ska bli skadad och för att människor vill skydda sina djur.
Tigrar lever i Asien.
WWF jobbar för att rädda djuren som tigern.

Belle

 

Tigern är ett däggdjur. Dom har vassa tänder den är världens största kattdjur dom är också världens farligaste djur. Pälsen är mörkt orange med många tvättränder magen,halsen och insidan av benen är ljusa.
Hanen är större än honan. Längden på hanen är 140 och 280 centimeter lång och kan väga upp till 300 kg. Svansen är 60 till 109 centimeter lång. Dom har också bruna öron.Hanens kropp kan bli 300 meter lång! Tigern gillar vatten och som tur är så är den en jätte bra simmare! den hör och ser jätte bra. Tigern är jätte söt men man ska inte reta upp den!

Tigerns hot: 1. Om tigern kommer nära boskap eller en by så skjuter människorna tigern. 2. Dom dödar tigrar för att få deras päls, tänder och deras skelett.

Av Molly

 

Tigern är den största kattdjuret.
Tigern lever i Asien.
Den är köttätare
Hanen äter helst själv medan honan ta hand om ungarna.
Tigerns tänder är 10 centimeter lång.
Tigern är bra på att simma.
Den äter kött.
Hur tigern ser ut mycket päls orange brun med svarta streck och vit på magen med svart vita öron.
Jägare sätter ut fällor för att dom vill ha päls och dom gör medicin från tigerns kroppsdelar.

Lavin

 

Tiger äter kött och insekter. Tigerns tänder är 10 cm långa.
Dom sover 18 timmar. Tigrarna bor i Asien. Tiger är ett kattdjur. Tiger kan hoppa 6 meter. Hot en mot tigern är tjuvjakt och att tigrarnas hem försvinner. Man säljer också pälsen och kroppsdelar som medicin.

Beylasan

 

FAKTA OM LEJONET

Lejon är ett däggdjur.
Lejon lever i flock och i Afrika. Lejon är det enda kattdjur som lever i flock.
Lejonet är ett kattdjur.
Hanen kan bli 170-250 cm långa och väger 150- 170 kg. Honorna väger 120-180 kg och är 140-160 cm långa.
Lejonhonan föder 1-6 ungar och de väger 1,6 kg. Ungarna föds med mörka fläckar på hela kroppen. Lejonen är ljus röda eller gulbruna och ljusare på hakan och magen.
konflikter mellan människor och lejon har ökat.

av Deni

Lejon kan vara ljusbruna och ljusgula och ljusare på hakan och magen. Lejon är kattdjur. Hanen kan bli mellan 170 – 250 cm långa. Lejonen är de näst största kattdjuren.

Hanen äter först sen äter honan sen äter ungarna.
Den största lejonen lever i Afrika minsta lejonen lever i Asien. Honan kan föda 1 till 6 ungar. Honan kan bli mellan 140 – 190 cm långa.Man jagar lejonen för att man vill ha
lejonskelett. Man jagar också lejon för att skydda sin egna djur.

Ensar

Lejon är ett däggdjur. Den lever i flock. Däggdjur föder levande ungar och ger dem di. Ungarna väger 1 kg. Lejon finns i Afrika. Storleken på hanen kan bli mellan 170-250 cm och de kan väga ca 150-260 kg. Lejonets svans är 60 till 100 cm. Lejonet tillhör kattdjur. Lejonet är ljus, röd eller gulbrunt och är ljusare på hakan och magen. I dag finns det bara 25000 Lejon kvar. Ett lejon kan äta upp till 30 kg kött. Lejonen kan bli mellan 14-20år. Lejon är en köttätare.
Lejon är släkt med tiger, lodjur, snöleopard, jaguar, gepard, leopard och katten. Lejonen jagar människornas djur och därför vill de skjuta lejonet.

av Kristijan

 

Lejonen lever i Afrika. Lejon är det enda kattdjuret som lever i flock. Den gillar att ha sällskap. Först ska hanen äta, sen ska honan äta, sist ska ungarna äta. Tungan är sträv som sandpapper. Lejon kan till och med slicka bort kött från skelett. Ett vuxet lejon kan äta så mycket som 30 kg kött på en och samma gång. Lejon dödas ofta för att de hotar människornas djur. I Asien tror man att man blir starkare om man äter lejonens skelett. Därför dödar man lejon dom tror att man ska bli starkare.

av Nour

 

FAKTA OM SNÖLEOPARDEN

Snöleoparden blir 120-160 cm lång. Den har grå päls men på vintern ändras pälsen. Då blir pälsen vit. I fångenskap har snöleoparder levt upp till 15 års ålder. Snöleoparden äter argalifåret. Snöleoparden kan få 1-5 ungar. Snöleoparden lever i kalla områden som Asien. Snöleoparden räknas som stort djur. Människorna vill ha pälsen för att göra kläder. Snöleoparden kan ta människornas djur så då skjuter människorna dom.

Natalie

 

Snöleoparden lever i kalla områden i centralasiens bergkedjor. Snöleoparden har tjock grå päls. Den är 120-160 cm lång. Snöleopardens svans är 1 meter lång. Snöleoparden äter allt fran stenbock till gnagare och även tamboskap. Människor dödar snöleparden för dom vill ha pälsen. Skelettet säljs för medicin. Och sa skjuter manniskor snaleoparden för att de äter deras djur.
av Adonay

 

Den är vit med svarta prickar och lite brun på ryggn. På vintern blir de lite ljusare. Svansen är ca l meter. Snöleoparden äter får och andra djur i bergen. De lever i Asien. Snöleoparden har tjock päls för att skydda sig från kylan. Människor vill döda snöleoparden för att få medicin. Dom vill döda snöleoparden deras päls.

Leos

 

Snöleopard är ett däggdjur.
Den är ett rovdjur.
Den är också ett kattdjur.
Snöleoparden är ensam när den jagar.
Den lever i Asien där det finns berg.
Den kan bli 15-20 år.
Snöleoparden äter vilda harar hjortar och getter. Den får 1-5 ungar i en kull.
Dens höjd är 60 till 70cm.
Svansen är 100cm lång dens längd är 90-130. Honans vikt är 35-40 kg hanens vikt är 45-55 kg.
Snöleoparden har grå gul vit päls och svarta fläckar.
Många dödar snöleoparden för dens vackra päls. Människor dödar snöleoparder föratt den äter människorna egna djur.
Människor dödar också snöleoparden föratt få medicin. Nu finns det 4 000-7 000 snöleoparder.

av Heaven

 

Den kan klara sig i -50 grader.
Den har tjock päls .
En snöleopard blir 120-160 cm. Svansen är 100 cm.
Snöleoparden är det mest okända av alla de stora kattdjuren.
Den lever i kalla bergsområden i centrala Asien. Den äter vilda harar hjortar och getter. Snöleoparden är släkt med stora kattdjuren, som lejon och tiger, Men den kan inte ryta. Människorna har dödat många snöleoparder för att de vill ta skelettet och göra dom till medicin. Ibland jagar snöleoparden bondens djur och då blir bonden arg och vill döda snöleoparden. Man vill döda snöleoparder för att den har fin päls.

Ali

 

FAKTA OM GEPARDEN

De kan springa upp till 100 km/h på land. Geparden har svarta ränder under ögonen. Det skyddar mot solen. Så det ser nästan ut som solglasägon.

Geparden jagar på dagen. De andra kattdjuren jagar i gryningen på kvällen eller på natten. Geparden kan inte dra in klorna som andra katter.

Geparden lever i Afrika men några lever i Iran. Det finns 7100 geparder kvar.
Geparden behöver jätte stora områden att bo på men det vill ju människor också ha.

Nelly

 

Geparden är det snabbaste landlevande djuret. Geparden väger 36-59 kg men honan är något

mindre. För hundra år sen fanns det 100000 geparder i Afrika, södra Asien och i Indien.
Idag kvar det högst 10 000 individer i Afrika och en liten sprillra i Iran.
Upp till 73% av dödligheten hos ungar beror på att de tas av lejon och hyenor.
Geparden har gulbrun päls och svarta fläckar. Den har ett litet huvud och en rand från öga till mungipa. Honan har vitt på bröstet och hanen har vitt på magen.
Geoparden äter bara kött. Den äter för det mesta impalaantil, gaseller, gnukalvar, antiloper, harar och fåglar. Den lever på savannen och i öknen.

Max

 

FAKTA OM JAGUAREN

Jaguaren är ett kattdjur. De är släkt med katter. Den finns i Sydamerika men också i Mexico. Jaguaren kan också bli svart då kallas den panter. Jaguaren kan klättra i träd och är goda simmare. Jaguarer kan bli mellan 110-250cm långa och väga mellan 35-160 kg. De äter stora och små däggdjur, fåglar, reptiler och fisk.

Jaguarens hot är människorna.Jaguaren försöker ta böndernas djur. Då skjuts den.Sen vill man
ha pälsen och göra jackor och mössor.Sen hugger man ner regnskogen där jaguaren bor.

Vincent

 

Jaguaren är de 3dje största kattdjuret. Jaguaren kan bli från 112 till 185 cm lång. De har ett speciellt mönster, det är stora bruna fläckar och bruna små fläckar i de stora fläckarna. Det finns svarta jaguarer, dem kallas panter,om man tittar riktigt nära när det är soligt så ser man mönstret. De är något som heter utrotnings hotat, det är när det inte fins många kvar. Jaguaren använder bongårsdjur som byte ibland. Den bor i regnskogar. Vi människor hugger ner regnskogar.Dem äter fisk,små och stora däggdjur,reptiler och fåglar. Dem lever i Syd Amerika.

Lilly

 

FAKTA OM LODJURET:

 

Man kan ofta se lodjur i gryningen och skymningen.
Dom ser lite ut som en leopard och på örona har dom små tofsar. Dom är 80 -130 cm långa. lo väger 15-25 kg. Deras ögon är gula. Dom har tassar som klarar kylan.
Lodjuret bor i Sverge. Dom gillar skogiga och bergiga områden. Dom bor i hela Europa förutom Öland och Gotland. Lodjur äter rådjur. Dom lever ensamma.
Hotet mot lo är människor. Deras päls klarar också kylan. Lodjur är skygga. Vi jagar samma djur som lodjur. Dom är Sverges största kattdjur.
Av Gry

 

Leo har skrivit en faktatext om hur WWF har börjat att använda hundar i jakten på tjuvjägare och för att skydda vilda djur:

Hundar hjälper till i kampen mot tjuvjakten

De har bra luktsinne så de har hittat vapen, tigerskinn och snaror. Dom har löst över 400 fall av tjuvjakt och illegal handel åt WWF. I Indien och Asien har WWF utbildat 74 hundar.
I Afrika använder man spårhundar i jakten på tjuvjakt.

Hundarna luktar upp skadade djur, snaror, vapen tjuvjägare. Många tjuvjägare har fångats tack vare spårhundar.

Leo

 

 

Lämna en kommentar